dimecres, de maig 30, 2007

Canvi de feina

Suposo que haureu notat que últimament no escric tant com acostumava a fer-ho. Ja em perdonareu però la feina m'està saturant per moments. No és que no vulgui escriure, és que simplement, estem a final de curs i hem d'acabar tota la feina quan abans millor.

dilluns, de maig 28, 2007

Dies de transició ...

Sens dubte aquests dies són uns dies de transició. Després d'un dia com el d'ahir ara cal veure com evolucionen les coses per a intentar predir com anirà tota la legislatura. En alguns llocs la cosa està molt clara, altres sembla que està clara, i en altres la cosa està més fosca que mai.

Jo també estic en uns dies de transició i com més aprop ho tinc, més respecte em fa. Veurem com va i si l'he encertada o no.

divendres, de maig 25, 2007

Per celebrar el dia de l'orgull friki a l'escola

Un dels personatges que més influència van tenir quan era petit, bé, no tant petit, que a mi ja em va agafar d'adolescent, va ser el capità enciam. Us enrecordeu de ... "els petits canvis són poderosos"?

Com que avui és el dia de l'orgull friki, i jo sóc mestre se m'ha acudit que recordar-lo podria ser una bona contribució.

Imagineu-vos una colla de nens fent el crit de guerra?

dijous, de maig 24, 2007

Concurs trasllats. Resolució definitiva

Doncs acabo de veure que algun sindicat ja ha penjat alguna fotocopia de la resolució definitiva del concurs de trasllats. A partir d'ara, tindré la definitiva al CEIP Gaziel, a Sant Feliu de Guíxols. Encara que, com ja sabem, en el món del funcionariat una cosa és on tens la definitiva i l'altra, on acabes treballant.

Almenys sé, que si altres coses anessin malament, tindria el meu lloc de treball a 5 minuts de casa. I això, sempre tranquilitza.

dimecres, de maig 23, 2007

Novetats en la certificació de la formació del Departament d'Educació

He vist que avui he rebut un e-mail de la subdirecció general de formació permanent i recursos pedagògics en la que s'anuncia que s'ha creat una base de dades on hi podem consultar tota la formació que hem fet. A més, la certificació és vàlida per a tots els tipus de concursos. Em sembla una fantàstica idea! A partir d'ara podrem obtenir els certificats que hem anat "generant" de manera ràpida i aquests tindran tota la validesa. Ja era hora!

Aquí teniu l'enllaç

Opinió d'en Joan Queralt

El gran moodler Joan Queralt ha escrit una reflexió molt interessant en el weu blog. Parteix d'una afirmació que fa Umberto Ecco al diari argentí La Nación. Diu així.


... ante todo un docente, además de informar, debe formar. Lo que hace que una clase sea una buena clase no es que se transmitan datos y datos, sino que se establezca un diálogo constante, una confrontación de opiniones, una discusión sobre lo que se aprende en la escuela y lo que viene de afuera.

En Joan acaba l'article amb la reflexió que m'ha agradat:

Serveix tant per explicar als que es pensen que escrivint la paraula desitjada a Google ho podran saber tot sense passar per l'escola, com per aquells que es pensen que no es pot aprendre res si no és a l'escola i pels mètodes "tradicionals" ( = sense TIC).

Enllaç al blog d'en Joan Queralt

dimarts, de maig 22, 2007

Un joc americà: l'Stacking

Això de la blogosfera no deixa de sorprendre'm i d'ensenyar-me coses. Avui, a través de l'RSS d'edu-cat he tornat a parar al blog d'en Jordi Roca: Diari MEF. M'ha sorprés un joc que ja ha començat a mirar per a aplicar-lo a les seves classes d'educació física. Realment interessant. Aquí teniu el vídeo.


dilluns, de maig 21, 2007

Avui, Wordpress

Ja ha arribat l'última jornada tècnica del curs. Ens passarem tot el dia mirant el wordpress com a eina per a l'actualització de la pàgina web de centre. Això de la pàgina web de centre déu ser una qüestió molt important perquè en els últims tres anys ja hi haurem dedicat 4 jornades tècniques.

Particularment hauria preferit una jornada tècnica d'altres aplicacions com Moodle o fins i tot Pligg, però aquest any el tema de moda son els blogs. Així que toca bloguejar.

divendres, de maig 18, 2007

"Te he googleado"

Ahir a la nit estàvem un xic agobiats així que vam anar al cine a veure qualsevol cosa que ens fes passar l'estona. Vam escollir una pel·lícula i vam entrar a veure "Tu la letra y yo la música" on actua en Hugh Grant i la Drew Barrymore (disculpeu si no ho he escrit bé).

No és cap pel·lícula que hagi de passar a la història del cine, més aviat passarà inadvertida.

Però el que em va cridar l'atenció va ser una frase que va dir Grant en un moment "te he googleado". Li ho va dir a la noia volent dir que havia buscat el seu nom al google i que l'havia trobat en un seguit de llocs. A partir de llavors em vaig despreocupar una mica de la pel·lícula, unes estones perquè m'adormia i les altres perquè estava pensant en les repercussions del googlejar.

S'ha convertit el google en el nostre Gran Hermano? Saben els nens utilitzar el buscador de manera adequada? Com sabem que el que busquem és autèntic i no alguna mentida que ha penjat qualsevol persona? Qui dóna veracitat als resultats de google?

I una última pregunta que se m'ha acudit aquest matí. Té a veure amb la RAE i la inclusió del terme "googlejar" en el diccionari. Quan tardaran en incorporar aquesta nova paraula?

dijous, de maig 17, 2007

Alguns acudits de la xarxa

Avui m'ha tornat a arribar un correu que feia molt temps que va per la xarxa. M'ha fet gràcia rellegir-lo. Sembla ser que son respostes que han donat alguns alumnes i les anotacions que els hi va fer el professor. Aquí teniu un enllaç on hi ha totes les preguntes i respostes.

-¿Cuántos continentes hay?

>Unos 150, aunque no he estado en todos. Conozco el de Majadahonda y
>Alcobendas. De todas formas ahora se llaman Carrefour.

..... (uffff)

10.000 visites

Doncs si, ja ha arribat la visita 10.000. Concretament ha arribat a través d'un resultat de google. L'usuari estava buscant ni més ni menys que "pedtarda", que no vol dir altra cosa que Pedagogia de tarda, de quan estudiava pedagogia a la UAB. L'article que ha llegit ha estat aquest.

Bé, continuaré escrivint ... no?

dimecres, de maig 16, 2007

Han tornat a activar la pàgina del CEIP Gassó i Vidal

Els últims 8 anys he estat treballant en el CEIP Gassó i Vidal de Ripollet. Allà vam posar en marxa un dels primers portals dinàmics que hi va haver en els centres educatius. També ens va servir per posar a prova el servidor phobos que es va posar en marxa a la llavors SGTI. Recordo com phobos va "petar" per primer cop al cap d'una hora d'haver començat la pujada del portal dinàmic.

Per causes que desconec va desaparèixer de la xarxa a principi de curs. Però ahir, i a través del canal RSS al que estic subscrit i que em porta a la web del Gassó, vaig veure que tornava a estar operativa. Em va fer gràcia poder veure un altre cop els vídeos que havíem produït amb tant d'esforç, les danses, les sortides, les colònies, els festivals final de curs ...

A veure si se'n surten i podem continuar gaudint de la televisió de l'escola.

Quan un no és imprescindible però tampoc és prescindible

Llegia aquest matí l'entrada que ha penjat en Jordi Roca en el seu blog i m'ha fet reflexionar sobre el paper del coordinador TIC. Es veu que està molt cremat i no pensa continuar amb el càrrec. Realment el que explica no és precisament una illa en un desert. Diria que hi ha moltes altres illes, no obstant, tot i saber que ningú és imprescindible, cal preguntar-se si deixant el càrrec s'arregla alguna cosa o en canvi la utilització de les TIC en el seu centre anirà a menys.

Aquí teniu el seu post. Per si et serveix d'alguna cosa, ànims!

dilluns, de maig 14, 2007

Conferència de Jordi Adell al IV Congrès Regional “Competencias Básicas y Práctica Educativa”

He vist a través de l'agregador "pom de blogs" que l'Anna Pérez havia enllaçat un vídeo amb una conferència del Jordi Adell. Us recomano aquesta conferència amb el títol "Escuela 0.9 vs niños 2.0: El desafío educativo de la generación digital".

Avui mostrarem linkat

Avui és la última sessió del SATI (en la nostra zona educativa encara li diem així) i del SAIP i farem la sessió de manera conjunta. Com que ens van demanar experiències vam creure important ensenyar les possibilitats de linkat com a base per a aprofitar ordinadors antics.

Total, que vam fer la comunicació i gràcies a l'ajuda d'en Joan de Gràcia presentem una maquina virtual que serveix de servidor ltsp a la resta d'ordinadors.

Serà el primer cop que faci una presentació sobre alguna cosa relacionada amb linux. El que tinc clar, és que sense ajuda jo encara no ho puc tirar endavant. Necessito ajuda per a poder-ho fer.

divendres, de maig 11, 2007

Ja ha aparegut un "llistat" de les oposicions

Per fi ha aparegut. Fa uns moments que en la pàgina de les oposicions han penjat l'enllaç a una pàgina de consulta on pots veure si has estat admès o no. Però i si un vol consultar tota la llista per veure contra qui li toca "competir"? No oblidem que una oposició és un concurs un contra l'altre tot i que puguem fer creure que tots anem de "bon rollo". O hi ha algú que prefereix que aprovi un amic seu a aprovar ell mateix? Oi que no?

El que deia, que si vols veure tots els aspirants i formular una reclamació no ho pots fer si no vas a les delegacions territorials. M'agradaria recordar que segons el diccionari, una llista és: "Full o conjunt de fulls en què hi ha escrita una sèrie enumerativa de noms de persones o coses, d'adreces o altres indicacions, especialment ordenades de dalt a baix". Segons aquesta definició, on està la llista?

Esperant les llistes d'oposicions

Avui hauria de sortir publicada a la xarxa la llista d'aspirants admesos i exclosos a les oposicions d'aquest any. La resolució que la declara aprovada ja ha estat publicada al DOGC però de la llista encara no hi ha cap rastre.

El que si és preocupant és el fet que tardin tant en declarar aprovada una llista d'admesos i exclosos. Més que declarar-la aprovada, en publicar-la. Si no recordo malament la setmana passada ja van sortir les dades amb els nombres. Si ja tenien aquesta dada, vol dir que ja sabien els que havien estat admesos i exclosos. Llavors perquè no ho han publicat ja?

Tinc la sensació que dintre de l'administració hi ha un calendari intern que ve a ser la mare de totes les bíblies. O sigui que, encara que ja estiguin totes les dades enllestides, convé que no s'avanci i s'endarrereixi res perquè si no, tota l'estructura interna se'n deu anar a fer punyetes.

Ara bé, senyors, que ja estem al 2007!! Que estem en l'era de la informació on aquesta gestió es pot informatitzar i fer molt més ràpidament del que s'està fent!!

dijous, de maig 10, 2007

L'horari de primària i la implantació de la sisena hora

El passat 8 de maig es va publicar en el DOGC l'ordre EDU/117/2007 que feia referència al calendari escolar del proper curs. A més incloïa unes referències a la implantació de la sisena hora en els centres de municipis de més de 5.000 habitants.

La sorpresa ha vingut quan, aquest matí, llegint El Punt he vist el següent fragment:

Com en l'anterior ordre, Educació deixa oberta la porta perquè les escoles que han de començar a impartir la sisena hora –el curs que ve tots els municipis d'entre 5.000 i 10.000 habitants– l'ajornin per «circumstàncies tècniques o necessitats específiques». Les escoles tenen poc temps, només fins al 25 de maig, per sol·licitar l'ajornament de l'aplicació de la sisena hora fins al curs 2008/2009, quan és previst que arribi a tots els centres.

En realitat l'ordre diu: "Atenent circumstàncies tècniques o necessitats específiques, es podrà autoritzar l'ajornament de l'aplicació de la mesura al curs 2008-2009 quan en un determinat centre concorrin raons objectives que ho facin aconsellable."

Evidentment, aquestes raons objectives no estan especificades enlloc. I aquí ens hem quedat. Quines són aquestes raons objectives?

El treball en xarxa vs treball centralitzat

Ahir parlava amb un professor de secundària a través del xat de gmail sobre el treball en xarxa i la possibilitat de prendre decisions des del propi territori. Vaig recordar llavors les paraules que havia dit el nou responsable de la unitat de projectes TIC per a l'educació en una taula rodona fa un parell de mesos. Venia a dir que s'havia de passar a treballar en xarxa.

Els meus dubtes continuen sent els mateixos. Serà l'Àrea TIC capaç de treballar en xarxa realment? Es poden prendre decisions com les que es prenen en l'Àrea TIC des d'un extrem de Catalunya? Jo crec que si. No fa falta tenir tots els professionals concentrats als despatxos de Via Augusta. Caldria però fer un anàlisi de les eines tecnològiques necessàries per a poder fer aquest treball des de qualsevol punt de Catalunya amb un simple punt de xarxa. Si fóra en altres àrees del Departament d'Educació posaria en dubte aquesta possibilitat, però precisament en l'Àrea TIC on tothom, o gairebé tothom, té un domini d'eines TIC aquest treball hauria de ser possible. No?

Crec que només des d'aquest treball en xarxa des de tot el territori ens podrem alliberar d'aquelles frases carregades de tanta raó com "a veure si alguna vegada ens fan cas".

dimecres, de maig 09, 2007

Les fonts, la fiabilitat i la política

Ahir vaig llegir a través del blog de Manel Zaera un escrit que feia referència a una notícia sobre la discoteca Metro d'Amposta. En el text, que enllaçava a una notícia d'El País, es deia que la discoteca Metro havia estat clausurada per la junta de seguretat local d'Amposta.

El cas és que Manel es va equivocar i va donar per actual una notícia de fa 7 anys. Que no és que sigui falsa, sinó que va passar fa 7 anys.

Com us podeu imaginar, alguns se li han tirat a la iugular. I no m'estranya, hi ha eleccions municipals d'aquí a menys d'un mes i cal aprofitar-ho tot. Va explicar ahir que li havia trucat algun dels propietaris demanant-li explicacions de perquè havia dit que havien tancat la metro. La resposta que li va donar Manel la podeu trobar aquí.

I ja que alguns han donat explicacions i han demanat perdó ara seria interessant saber algunes coses:

1.- La notícia font de la polèmica és real o no? Em sembla que tot i que desplaçada en el temps, si que és real. És evident que hi va haver un error per part de Manel, però de mentida en va dir alguna? I encara més, quan va saber que no era actual, quan va tardar en reaccionar.

2.- S'ha tancat alguna vegada la discoteca Metro?

3.- Han demanat perdó els socis/propietaris de la discoteca Metro per les contínues molèsties que causaven als veïns quan estaven al mig d'Amposta?

4.- A l'igual que ha fet el candidat Manel Zaera quan ha demanat perdó per l'errada (que no mentida), pensen els candidats número 7 i 15 de CiU demanar perdó per les contínues molèsties que provocaven als veïns de la zona els seus negocis o empreses en les que treballen o hi tenen accions?

Fa uns dies que no he baixat per Amposta, però m'hi jugaria lo que vulgueu a que ja hi deu haver algú que haurà començat a escampar més d'una mentida en relació a les intencions d'alguns partits polítics. Ens hi juguem un esmorzar?

Mirant-me el melic. Un xic d'egocentrisme.

Deixeu-me que per una vegada em pugui mirar aquest blog amb una sola dada que m'ha fet il·lusió. A poc a poc hem anat augmentant les visites i ja havia observat que ens anàvem aproximant a un nombre màgic.

Doncs bé, avui ha estat el primer cop que durant els últims 30 dies hem superat les 1.500 visites, xifra gens menyspreable per a un simple blog d'un mestre de primària. Aquí teniu una captura de pantalla del comptador del blog on ho podeu veure.


Visites úniques: 1559
Pàgines carregades: 2801
Visitans per primer cop: 1077
Visitants que tornen: 482


Als que em llegiu, doncs us espero seguir comptant en el futur. Gràcies per la paciència.

dimarts, de maig 08, 2007

Fi d'instal·lació kits d'internet a l'aula

Divendres passat vam donar per acabada la instal·lació dels kits d'internet a l'aula. Ha estat una instal·lació d'aquelles que fan pena. M'estalvio explicar com ha anat però els que m'aneu llegit (inclosos els tècnics de T-Systems) ja sabeu com ha anat. Però com que aquest blog és personal, no m'estic de fer unes reflexions.

Doncs això, que ja vam donar per acabada la instal·lació tot i que encara hi havia material que no funcionava adequadament (els ratolins i els teclats inalàmbrics) però es va entendre que la cosa ja feia pudor. Ahir el tècnic de l'empresa que fa el manteniment "in situ" em va dir que els ratolins i els teclats no funcionaven. Doncs menys mal que la pròpia empresa ho diu!!!

De tota aquesta història n'he tret algunes conclusions:

La primera i més important és que hi ha certa manca de control d'allò que s'entrega al centre i que teòricament es correspon amb allò que hi ha en el contracte d'adjudicació. Vaja, que seria molt fàcil posar en un paper que s'envia a l'escola un ordinador i enviar-ne un altre amb característiques inferiors. No vull dir que en aquest cas s'hagi fet ... bé, si que ho vull dir si! En aquest cas s'ha fet això.

Segona conclusió: La soledat a l'escola pot ser molt dura. Et pots sentir de tot fins que algú et truca i et demana perdó després de més de dos mesos de mails més llargs que la bíblia. Està clar que abans sentiràs opinions per a tots els gustos encara que tu tinguis la raó i la situació sigui més que evident.

La tercera conclusió: Per part del personal responsable mai rebràs un correu per escrit que pugui ser una prova d'alguna cosa. Les explicacions sempre seran a través de tercers.

Quarta conclusió: Si et queixes d'alguna cosa, assegurat que tens contacte ràpid i directe amb la persona adequada i que aquesta entén que l'únic que vols és que t'arreglin els problemes que se t'han creat sense tu demanar-ho. Si no és així, pringaràs i et tocarà empassar-t'ho tot. Fins i tot papers que no es corresponen amb el teu centre, típpex que tapen coses que tu has escrit o instal·lacions que difícilment passarien auditories de qualitat.

Cinquena conclusió: Alguns es pensen que el personal que hi ha a les escoles som curtets. Vaja, que no donem per a gaire. Total, per a ser educador no fa falta gaire, no?

Sisena conclusió i última: Aquesta conclusió va sobre la blogosfera. Els blogs són molt útils i els llegeixen moltes persones. Si publiques un post amb el teu problema, potser et fan cas. O potser no. En tot cas, el que està clar és que el teu problema deixa de ser conegut per només una persona i passa a ser conegut per més gent (com a mínim els que et llegeixen). Aprofita el teu blog si no et fan ni cas i tu creus que tens raó. Evidentment no has de dir ni una sola mentida, si no, tota la teva credibilitat se'n va a fer punyetes.

Alguns enllaços que han parlat d'aquesta instal·lació:

El Tipp-ex, T-Systems i l'art del maquillatge. (20 d'abril)
Temps de creure. Els 10 manaments del bon centre patidor. (12 d'abril)
Rentrée final i instal·lació dels kits d'internet a l'aula. (10 d'abril)
Avui fa un mes. moltes felicitats. (12 de març)
Continua la instal·lació dels kits d'internet a l'aula, però tampoc s'acabarà avui. (22 de febrer)
Una instal·lació de kits d'internet a l'aula que dura més d'una setmana. (21 de febrer)

Problemes de matemàtiques. Qui parteix les estovalles per la meitat?

Aquest matí els alumnes han estat fent problemes del quinzet a través d'unes activitats clic que havia preparat en Sebastià Capella. Són unes activitats que permeten als nens anar pensant autònomament i treure algunes conclusions. La veritat és que estan molt bé.

Però avui una alumna ha fet una observació. La pregunta que feia el problema era "El pare tenia quatre mitges estovalles i les ha afegit per fer estovalles senceres. Quantes n'hi han sortit?". Observació de l'alumna: "Jordi, aquest que ajunta mitges estovalles és una mica garrepa. No podria haver comprat dues estovalles noves i deixar-se d'ajuntar mitges estovalles?".

Doncs si, és un garrepa i a més té les estovalles partides per la meitat i segurament seran molt lletges perquè així cosides per la meitat gaire bon efecte no fan.

dilluns, de maig 07, 2007

Pom de blogs

La setmana passada, via el canal RSS del ButlleTIC vaig arribar a un agregador de continguts que ha preparat Artur Tallada i que es diu Pom de Blogs. És un lloc on tu pots veure els diferents posts que la gent va penjant al seu blog d'una manera centralitzada. O sigui no cal anar voltant per tots els blogs per veure què escriu cadascú sinó que aquesta web t'ho ofereix tot centralitzat.

És una molt bona feina. Jo només li veig una pega: No t'ho pots personalitzar per veure el que a tu t'interessa. O sigui, van apareixent tots els posts però i si tu no vols llegir el d'alguna persona (perquè no et cau bé, perquè no t'agrada com escriu, perquè no t'agrada la seva temàtica, ...)?

Per la resta em sembla una excel·lent idea. Felicitats!!!

Mostres com aquesta són les que demostren que cada dia més el món dels blogs va a "viento en popa" i que la web 2.0 està més present del que ens pensem en les nostres navegacions.

Què fer amb els ordinadors vells per a que funcionin com a nous?

Des que la informàtica va arribar a les escoles hem anat rebent un seguit de dotacions que, amb el pas del temps i dels sistemes operatius, han quedat aparentment obsoletes. Però només aparentment! Amb la Linkat se'ns obren un seguit de possibilitats desconegudes fins al moment.

Amb els sistemes linux podem aconseguir que aquests ordinadors vells i aparentment obsolets tornin a ser plenament operatius. La paraula clau és LTSP (Linux Terminal Server Project). Amb aquesta possibilitat i disposant d'un ordinador servidor prou potent que ja estigui en el centre podem aconseguir que funcionin més o menys decentment els ordinadors més antics.

De què cal disposar? D'un ordinador que ens faci de servidor funcionant amb linkat, dels ordinadors antics i conectats a la xarxa.

Cal instal·lar linkat? No, no cal. Podem fer tot el muntatge a través de màquines virtuals que ens permetran tenir un servidor linkat funcionant de manera virtual però que donarà servei real a les màquines antigues i reals que tinguem en el centre.

Cal saber linux? No, no és imprescindible.

Què podrem fer amb aquestes màquines antigues? Navegar, escriure textos, fer "clics", dibuixar, ... tot el que es pot fer habitualment amb els ordinadors però funcionant decentment.

I això ho fan servir alguns centres? Si! Per exemple el CEIP Els Estanys de Platja d'Aro, l'IES S'agulla de Blanes, l'IES Deltebre de Deltebre, l'IES Puig Cargol de Calonge, ...

Podeu descarregar la màquina virtual des del portal de la linkat. Abans però, llegiu aquest arxiu.

Jornada Espiral 07 - Aplicacions educatives de la web 2.0 - Edublogs

He vist en diversos blogs i mails que ja s'ha obert la inscripció per a la jornada Espiral d'aquest any i que tractarà sobre les aplicacions educatives de la web 2.0.

En la mateixa jornada es farà el lliurament del primer premi d'edublogs que va convocar la mateixa Espiral. De moment, ja hi ha proclamats els finalistes.

Setmana de les competències bàsiques

Aquesta setmana ens tocarà passar les competències bàsiques als alumnes de sisè de primària (també les fan els de segon i quart). Mai he estat partidari d'aquestes proves perquè des del punt de vista educatiu crec que no serveixen per a gairebé res. Diuen que d'aquestes proves se'n poden extreure unes conclusions però per a l'únic que serveixen és per a poder comparar les dades dels centres sense cap altre condicionant que el resultat que s'obtenen en les mateixes. O sigui que es comparen els resultats sense tenir en compte altres factors que estudis de renom han reconegut que influeixen decisivament en els resultats educatius dels alumnes: nivell socioeconòmic, estudis dels pares, zona educativa, ...

Aquest any també hi haurà una prova TIC on sembla que es valorarà la competència dels alumnes per a buscar informació en una web i alguna petita cosa més. Ens han fet arribar un cd on hi ha les proves i el vaig intentar instal·lar amb Linkat. Però no me'n vaig sortir. A veure si avui ho aconsegueixo.

divendres, de maig 04, 2007

"déjeme que decida por mí, que en eso consiste la libertad" - Aznar dixit

Ahir el sr. Asnar (perdoneu, avui no pronuncio bé la z) va fer les afirmacions que heu llegit a dalt: "déjeme que decida por mí, que en eso consiste la libertad". De cop esta persona s'ha tornat un liberal convençut (segur que el Gallardón, a través de la seva regidora sra. Ampolla hi ha tingut alguna cosa a veure). Me n'alegro d'aquest canvi d'opinió. Perquè ja que defensa la llibertat ara segur que ja no tindrà cap inconvenient en dir què pensaran d'aquesta frase les següens persones amb les seves situacions.

- Una embarassada que vol abortar. Segons el sr. Asnar, ho podrà fer lliurement, perquè serà ella la que decideixi per ella mateixa.

- Un homosexual que es vulgui casar. Ho podrà fer perquè el sr. Asnar defensa que ho pugui decidir ell mateix.

- Un soldat que no vulgui anar a la guerra. Ho podrà fer perquè el sr. Asnar defensarà on sigui que té la llibertat d'escollir la seva decisió.

- ...

Ho sento però en aquest post no hi penjaré cap foto del sr. expresident del govern. Ho compreneu, oi?

Diferents punts de vista sobre la implantació del programari lliure?

Fa uns dies vaig tenir coneixement d'una reunió que havia tingut lloc al Departament d'Educació entre els responsables dels programes TIC i diferents associacions de professionals de l'educació que es dediquen a promoure activitats educatives.

Em va sobtar la polèmica que va sorgir. Crec que de la reunió en van sortir diferents visions. No optaré ara per cap d'elles. Simplement les enllaçaré.

Des de la presidència de l'AEIC es va enviar un escrit criticant alguns punts de vista. La podeu llegir aquí. Altres associacions com Espiral o Ravalnet (perdoneu les altres però no recordo el nom). I finalment el responsable dels projectes TIC per a l'educació ha contestat la primera intervenció.

Algun punt de vista més?

dijous, de maig 03, 2007

Oposicions secundària música.

Ahir el Departament d'Educació va fer pública la quantitat d'aspirants que es presenten i avui els sindicats han penjat unes taules amb la quantitat d'aspirants que es presenten a les oposicions i el corresponent procediment d'accés.

Com que jo em presento a secundària per música i per accés a cos superior he mirat quants admesos hi ha. En total, per a aquest procediment, tenim 12 places i ens presentem 14 aspirants.

Em sembla que tocarà estudiar una mica per a intentar aprovar-les. A veure si hi ha sort.

La competència digital: quelcom per a tota la vida?

Ahir per la tarda vaig veure que en Jordi Vivancos havia penjat un post sobre la competència digital en el seu blog en el món actual. A partir de l'anunci del govern de la Generalitat de crear una acreditació de coneixements i competències en tecnologies de la informació i la comunicació fa un repàs sobre l'estat de la qüestió en diferents països.

Comparteixo amb ell la necessitat que les competències en TIC han passat a ser un tema central de l'educació dels ciutadans. Però m'agradaria aportar una reflexió respecte al currículum i la seva persistència en el temps.

En Jordi parla dels nous curricula en els que es donen elements que permeten afirmar que les TIC estan en un punt ben central del nou currículum. No dubto de l'"actualització" científica i pedagògica en aquests mateixos moments dels nous currículums. Ara bé, crec recordar que els últims currícula que es van aprovar són de principis dels 90. Han passat més de 15 anys i encara funcionem amb els mateixos.

No vull dir que a partir d'ara no es pugui fer una actualització més "regular" però vista l'experiència que tenim en el nostre país, s'hauria d'actuar sobre els mateixos curricula de manera continuada. No podem tenir un cop més uns curricula que persisteixin en el temps. Cal que els mestres i professors puguem decidir cap on encaminar la formació dels nostres ciutadans, al cap i a la fi, no som els professionals de l'educació?

Segur que les persones que han elaborat els nous curricula son persones amb una formació i capacitació excepcional però ... Alguna d'aquestes persones s'atreviria a dir què haurien de saber els alumnes que al setembre comencin P3 quan acabin el 6è de primària, dintre de 9 anys?

Cal un currículum obert amb uns professionals ben preparats per a poder prendre decisions des d'una perspectiva social i professional.

EDU - CAT

Aquesta tarda mirant per la xarxa he arribat a un agregador de blogs educatius catalans que ha elaborat el col·lectiu Educa't, educa'm. He donat una ullada i he observat que hi ha un bon grapat de blogs catalans que tracten temes educatius entre els quals han inclòs el meu.

Caldrà tenir aquest agregador de blogs ben present. Pot ser una bona eina de discussió de temes educatius.

dimecres, de maig 02, 2007

La desaparició del ndo

Fa uns dies publicava en aquest blog que havia trobat un blog que semblava interessant administrat per en Ferran Ruiz, anterior subdirector general de tecnologies de la informació. Avui he visitat el seu blog Notes d'opinió i en visitar el seu perfil he vist que ja no era el seu administrador.


En canvi, l'adreça del blog continua estant activa però només s'hi pot accedir si s'hi està convidat. A veure qui té sort i el conviden a llegir. Aquí teniu el blog polèmic.

Cuida la blogosfera

Fa una estona he descobert a través del blog de César Calderon una iniciativa interessant. Es tracta de "Cuida la blogosfera". He llegit en el seu blog que pretenen "La promoción o apología de la anorexia, la bulimia, la pornografía infantil, el odio racial o xenofobia, la violencia en cualquiera de sus caras, el proxenetismo, el terrorismo, el bullying, el tráfico de drogas y en definitiva, todo aquello que pueda atentar contra la integridad de las personas, son contenidos contra los cuales hay que luchar para hacer de Internet un mundo más seguro para tod@s."

En definitiva, una manera fàcil de col·laborar. Us hi apunteu?

Els resultats de la búsqueda a google. Canvis de posicions en els resultats

No heu tingut mai la curiositat de buscar el vostre nom a google i veure què us surt? Jo ho faig de tant en tant. He de reconèixer que tinc el meu punt d'egocentrisme i no em puc resistir a veure quins resultats surten.

D'un temps ençà vaig veure que a la xarxa hi havia un altre "jordi perales" que també tenia un blog. Es tracta d'una persona militant o bastant propera a ERC. En molts blogs de persones properes a ERC apareix referenciat.

El que m'ha cridat molt l'atenció és l'aparició dels resultats en el google. Està clar que els dos tenim el mateix nom i cognom i quan fas la búsqueda uns cops surt com a primer resultat aquest mateix blog i altres el del jordi eduard.

M'he fixat i he vist que en els resultats hi apareixen les visites que han escollit un blog o altre i en funció dels clics que s'han fet apareix un o altre en primer lloc. Potser d'això en podríem dir el "buscador 2.0"?

Ara mateix, el meu blog està situat en primer lloc però potser en el moment en que feu la prova, si és que la feu, us trobareu el resultat ja canviat.

Jornada tècnica de primària, i el moodle per a quan?

Ahir estava mirant la web de la xtec i vaig veure que hi havia anunciada una jornada tècnica per a primària. L'any passat s'havia anunciat que per a enguany n'hi hauria una de moodle, però sembla que ha caigut en l'oblit.

A canvi ens han col·locat una Jornada tècnica sobre Wordpress com a eina per a la renovació del web de centre.

En els últims anys hem tingut ja 3 jornades tècniques sobre eines per a fer webs col·laboratives (contribute, intraweb, blogs) i ara ens col·loquen una quarta sobre wordpress. No dubto de la utilitat del wordpress en la educació, però crec que quatre sesions en tres cursos sobre eines per a l'actualització de la web de centre són excessives.

En canvi quantes jornades tècniques hi ha hagut sobre eines d'ensenyament aprenentatge? No entenc aquest canvi. Sembla que simplement es busqui repetir un èxit que hi va haver en una de les millors jornades tècniques que recordo. Però l'objectiu no hauria de ser donar eines per a implementar les TIC a l'aula? Per a quan una jornada tècnica sobre eines pedagògiques dissenyades per a aquest fi?

dimarts, de maig 01, 2007

Tornada final

Demà començarà la última part del curs. Aquests quatre dies han estat atabalats, amb tota la història de la boda, anem una mica enfeinats, però és allò que diuen en castellà "sarna con gusto, no pica".

Demà ens trobarem amb problemes vells i segur que de nous, les instal·lacions continuaran i a veure si venen a arreglar un ordinador que teníem espatllat. Però em penso que aquest ordinador donarà problemes, vaja, més que l'ordinador, la reparació de l'avaria. Tant de bo m'equivoqui. Demà ho explico