dilluns, de maig 07, 2007

Què fer amb els ordinadors vells per a que funcionin com a nous?

Des que la informàtica va arribar a les escoles hem anat rebent un seguit de dotacions que, amb el pas del temps i dels sistemes operatius, han quedat aparentment obsoletes. Però només aparentment! Amb la Linkat se'ns obren un seguit de possibilitats desconegudes fins al moment.

Amb els sistemes linux podem aconseguir que aquests ordinadors vells i aparentment obsolets tornin a ser plenament operatius. La paraula clau és LTSP (Linux Terminal Server Project). Amb aquesta possibilitat i disposant d'un ordinador servidor prou potent que ja estigui en el centre podem aconseguir que funcionin més o menys decentment els ordinadors més antics.

De què cal disposar? D'un ordinador que ens faci de servidor funcionant amb linkat, dels ordinadors antics i conectats a la xarxa.

Cal instal·lar linkat? No, no cal. Podem fer tot el muntatge a través de màquines virtuals que ens permetran tenir un servidor linkat funcionant de manera virtual però que donarà servei real a les màquines antigues i reals que tinguem en el centre.

Cal saber linux? No, no és imprescindible.

Què podrem fer amb aquestes màquines antigues? Navegar, escriure textos, fer "clics", dibuixar, ... tot el que es pot fer habitualment amb els ordinadors però funcionant decentment.

I això ho fan servir alguns centres? Si! Per exemple el CEIP Els Estanys de Platja d'Aro, l'IES S'agulla de Blanes, l'IES Deltebre de Deltebre, l'IES Puig Cargol de Calonge, ...

Podeu descarregar la màquina virtual des del portal de la linkat. Abans però, llegiu aquest arxiu.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Jordi,

Caldria indicar des d'on es poden descarregar les imatges virtualitzades de la Linkat 1.0 amb el servei LTSP ja instal·lat.

I també fer referència a:
http://download-linkat.xtec.net/distribution/linkat-1.0/vmware/Linkat_v1_LTSP/llegeix-me.txt

Joan de Gracia