dilluns, de setembre 29, 2008

Quan va arribar el primer ordinador a l'escola.

A través del bloc de Carlos Guadián, he descobert aquest episodi de Shin Chan, en el que el director de l'escola acudeix amb un ordinador. Mireu el fragment i a veure si trobeu alguna semblança en el vostre dia a dia. Ah si, una altra cosa ... rieu una estoneta ...



Jornada tècnica de la LINKAT

Avui se celebra la jornada tècnica de la LINKAT. Per als que fa temps que em llegiu, i molts dels que no em llegiu també ho sabeu, la Linkat és la distribució Linux que s'ha desenvolupat fins ara al Departament d'Educació i que sembla que ha passat a mans del Departament de Governació. Fa uns dies em van fer arribar un escaneig d'una portada on el mateix conseller Ausàs anunciava que s'estava treballant per a que la Linkat fos la distribució corporativa de la Generalitat.

Veurem com acaba tot, el que si que queda clar és que la Linkat continua avançant cap als centres educatius segons la promesa que va fer el Conseller d'Educació l'any passat. Avanti!

diumenge, de setembre 28, 2008

Traductor de google. Publicació en diferents llengües

Aquest matí, mentre estava gent una volta per la xarxa, he arribat a una notícia on s'explicava que google havia posat a disposició de la comunitat un traductor online per a traduïr pàgines web senceres.

Es tracta d'una aplicació, encara en fase beta, que tradueix tot el contingut d'una pàgina web d'una manera fàcil i amb una qualitat més que acceptable.

Per als que escrivim els nostres continguts en català, aplicacions com aquesta, ens permet d'arribar a més públic que el propi de la nostra llengua. O sigui, que no cal escriure en castellà per a arribar al públic castellanoparlant, ni cal escriure en anglès per a arribar al públic angloparlant.

I això és un gran aventatge, perquè allò que es transmet és el contingut i no el continent. O sigui, arriba el missatge, sigui quina sigui la llengua amb la que s'ha escrit. I això pot ser d'una gran utilitat per a traduïr les pàgines dels centres a diferents llengües i facilitar la comunicació amb totes les famílies, i no només amb les que parlen el català o el castellà.

Per cert, aquí podeu veure la traducció d'aquest bloc al castellà i a l'anglès.

Preparant el curs d'Olot

A final del curs passat va entrar en contacte amb mi la Dolors Corcó. M'escrivia des d'un centre d'Olot oferint-me donar un curs TAC per a l'educació musical. M'explicava que eren un grup de mestres interessats en les TAC i la música i que m'havien vist en les diferents presentacions que s'havien organitzat per part de l'AEMCAT.

Al final, i després d'arribar a l'acord que la formació seria en dissabte de matí, vam quedar que donaria el curs.

Ahir, mentre anàvem d'excursió, se'm van anar acudint algunes idees per al curs. Per a començar haig de dir que és un curs semipresencial, i per tant caldrà veure quines eines utilitzem per a coordinar la feina quan jo no hi sigui. No m'he decidit encara, però potser el twitter serà susceptible de ser utilitzat.

Quan tingui tot el curs ben clar, ja us diré com el plantejo, però ... com sempre he dit, no té sentit que les coses es quedin a dintre de l'aula, cal generar contingut i tirar-lo cap a la xarxa, així que potser també haurem d'utilitzar youtube.

I tot això per a arribar al títol del curs "Metodologia i eines didàctiques de les TAC en l'Educació Musical".

divendres, de setembre 26, 2008

Quan un costipat arriba al Departament ...

Avui ha estat un dia de bojos al Departament. Aquest matí cap a les 10, l'administratiu que treballa al programa amb mi ha anat a un altre despatx i ha tornat dient que estaven dient que s'apaguessin els PCs. No entenia res, i pel que he vist, ell tampoc ...

Feia ja uns minuts que la web, excepte la XTEC, feia el tonto i de cop, no s'ha pogut sortir del domini del Departament cap a fora. Alguna cosa greu estava passant. Com que era hora d'esmorzar gairebé, he baixat cap a baix al bar i me l'he trobat mogudet. Al cap d'una estona ha baixat la Cristina i la Dina i hem esmorzat junts, com molts dies. Elles m'han comentat que els hi havien dit que apaguessin l'ordinador que havia entrat un virus i que hi havien 50 ordinadors espatllats.

Jo al·lucinava. Elles s'han quedat la mar d'amples, una treballa amb linkat i l'altra amb ubuntu, així que no els hi ha fet por el suposat virus. Això si, els tècnics havien decidit tancar la sortida a internet, com a mínim, a tots els serveis administratius del Departament. La cosa devia ser greu.

S'ha estés una mica de por per tot el Departament. I hem estat des de les 10 del matí fins a les 15. Això fan un mínim de 5 hores (poca gent treballa divendres a la tarda, i els que ho fan, igual treballen amb linkat ;-). Si tenim en compte que en el Departament i tots els serveis territorials hi treballen unes 2.000 persones, podeu veure la despesa que ha generat aquest virus.

La pregunta que em faig és, tot aquest enrenou hauria passat si el Departament hagués estat treballant amb alguna distribució de linux??? I si la resposta és negativa, la pregunta no pot ser més clara, a què esperem a canviar el sistema operatiu en TOTS els ordinadors del Departament?

Clar que sempre hi ha una sol·lució més pràctica. Prendre's un medicament a veure si funciona i resar una miqueta.

Us deixo un petit fragment que ja ha aparegut al portal de la linkat: " Qualsevol empresa, institució o particular pot viure una situació d'aquestes. Un virus pot propagar-se per la xarxa, afectant una de les moltes vulnerabilitats de Windows, i que els antivirus no el puguin detectar. Les màquines afectades poden tenir greus problemes i, fins i tot, no poder arrencar. Mentres tant, els ordinadors Linkat continuarien funcionant i no patint cap de les conseqüències."

La utilització de les xarxes socials, un signe de reequilibri territorial? Em penso que no.

El cap de setmana passat es van celebrar les jornades atic 2a, a Amposta. Em vaig passar tot el cap de setmana parlant amb diversos ponents i escoltant les seves intervencions presencialment o a través de la xarxa.

Però hi va haver dues intervencions que em van fer pensar. El divendres la tarda, el César Calderon, durant la última de les xerrades en la que es parlava d'eadministració, va agafar la paraula en el torn de preguntes per a replicar el ponent. En un moment de la seva intervenció va preguntar al públic quantes persones estaven utilitzant una de les xarxes socials més importants en el món universitari, el tuenti. Cal dir que moltes de les persones que hi havien allí eren joves, i alguns universitaris. Malgrat les característiques del públic, ningú va reconèixer que l'utilitzava. Em va fer pensar una mica.

Dissabte a la nit, vam anar a sopar el César Calderon i el Roc Fages a Casa Ramon, i vam parlar una mica de les jornades i de moltes altres coses. Vaig insistir en les característiques de la zona i els hi vaig dir que, malgrat els avenços que s'havien produït durant els últims anys, la zona encara estava molt lluny de "normalitzar-se tecnològicament".

Diumenge de matí, durant els tallers que es van fer a l'IES Montsià, en un moment donat, Roc Fages va intervenir des del fons de la sala, mentre es parlava i s'ensenyava a donar-se d'alta al facebook, i va fer la mateixa pregunta que havia fet el César divendres a la nit. Tot i que diumenge de matí el públic encara era més jove, amb molts més universitaris, la resposta va ser la mateixa. Molt poca gent estava donada d'alta al facebook i ningú al tuenti.

I aquí va ser on ja em vaig quedar parat. Teòricament la "tecnologia" hauria d'ajudar a fer més petites les distàncies entre els ciutadans que viuen en diferents territoris. A la pràctica, això no s'està produïnt, si més no, a l'Ebre. Mentre a les grans ciutats, la utilització de les xarxes socials cada cop és més massiva, als territoris lluny d'aquests pols de població, la utilització és encara extremadament escassa.

Alguna cosa està fallant. Falla l'educació que s'ha rebut per part de la població que fa que no els interessin aquestes xarxes? Fallen les infraestructures tecnològiques? Què està passant?

Per a que us entretingueu, us deixo la intervenció de Roc a les jornades. Interessant aportació.

Free live streaming by Ustream

dilluns, de setembre 22, 2008

Primera valoració del cap de setmana l'àtic 2a

Aquest cap de setmana ha tingut lloc a Amposta les activitats programades dintre de l'Àtic 2a. Hi he assistit intermitentment. Però aquesta intermitència no m'impedeix fer una primera valoració de les activitats de forma telegràfica. Aquí van:

1.- Els ponents que van venir eren d'un nivell molt alt comparat amb el que tenim al territori. Cal felicitar als organitzadors per tota la feinada que em consta que han fet durant tot l'any. FELICITATS!

2.- Hi ha hagut un seguiment important de les jornades de manera presencial. Però es comença a veure que, segons la importància dels ponents, el seguiment per la xarxa creix a marxes forçades. Cal agraïr un cop més als organitzadors la possibilitat que ens han donat de seguir les activitats per internet. Aquí teniu gairebé totes les conferències-xerrades penjades. Per cert, també hi ha el canal RSS de les activitats dels atictes, per si us interessa.

3.- Les infraestructures del territori continuen sent deficients. No pot ser que no es disposin d'espais per a l'organització per a aquest tipus d'esdeveniments. I tampoc pot ser que els organitzadors hagin de fer verdaders malabarismes per a disposar d'equips senzillets i sales una mica equipades. No pot ser! Sobre aquest aspecte cal dir que, tecnològicament, estem encara més allunyats de les zones de gran concentració de població. Vaja, en poques paraules, que continuem sent la "quinta província" que va pel camí de quedar-se al "quinto pino", en tot lo despectiu del terme i tot el reconeixement cap a les persones que amb el seu treball ho intenten evitar.

4.- La presència dels nostres representants públics, els polítics, en aquestes activitats ha estat gairebé nul·la. Durant tot el cap de setmana s'ha estat parlant molt d'administració i de política 2.0, però els nostres representants, amb alguna excepció que semblava fins i tot forçada, no han aparegut (compte, jo no he estat a totes les xerrades i potser m'equivoco eh!). És curiós veure que gairebé cap dels regidors d'Amposta té presència a la xarxa. Només n'he localitzat un que té un compte a facebook (més per la seva joventut que no pel seu interès a la xarxa), però que el té mig abandonat. No entenc com, tot i la importància dels ponents que van venir, els NOSTRES POLITICS, no van assistir ni tan sols per a veure de què es parlava. Però ja sabem que TOTS tenen molta faena durant el cap de setmana. Ja dedicaré més endavant un post especial a aquesta presència política a la xarxa.

Durant aquesta setmana aniré escrivint sobre algunes coses que m'han cridat l'atenció arran d'algunes converses que vaig tenir amb alguns dels ponents.

Només em queda tornar a felicitar els organitzadors i agraïr, per tot allò que he pogut aprendre, als ponents, totes les coses que ens han explicat. Gràcies a tots!

divendres, de setembre 19, 2008

Inscripció a activitats de formació del Departament - Un altre aplicatiu?

Fa una estona estava mirant les activitats de formació que organitza el Departament d'Educació. En l'aplicatiu que hi ha preparat, es permet la inscripció només amb el DNI. Doncs bé, tal i com funciona es pot donar el cas que una persona qualsevol, simplement sabent el teu DNI, pot inscriure't, modificar les teves preferències, i fins i tot anul·lar-te una petició que tu has pogut fer amb tota la intenció del món perquè en cap moment et demana cap tipus de contrasenya!!!

Com funciona l'aplicatiu? Molt fàcil, un usuari escull l'activitat en la que es vol incloure, hi posa el DNI i automàticament ja hi queda preinscrit. Se li mostra llavors una pantalla amb totes les seves dades referents a formació (DNI, Nom i cognoms, telefon, correu electrònic, i les activitats de formació a les que s'ha inscrit). A la vegada se li dóna una clau d'accés, que teòricament hauria de ser la contrasenya per a accedir a aquestes dades i que teòricament garantiria la seguretat del procés.


Però la veritat és que, si un altre usuari té el teu DNI (els que som funcionaris, segur que el google el té indexat en algun PDF del Departament), pot inscriure't i accedir a les teves activitats de formació. Fins i tot, si li dóna la gana, pot anul·lar les inscripcions que tu has fet. Increïble però cert. Si voleu, feu la prova amb qualsevol DNI d'un docent del Departament i veureu com ho podeu fer!

Menció a part és la poca garantia de seguretat de les dades personals que s'ensenyen sense demanar cap tipus d'autorització. Et pots trobar que un que posa el teu DNI té accés al teu nom i cognoms complerts, el teu telefon i la teva adreça electrònica. No us ho creieu? Doncs proveu-ho vosaltres mateixos!

dimecres, de setembre 17, 2008

Premis blocs Catalunya - Com posar el formulari de votació en el teu bloc

Ja sabeu que estan en marxa els Premis Blocs Catalunya que organitza l'Stic. En l'anterior article us demanava el vot per a aquest bloc.

Haureu vist que a la part dreta d'aquest espai hi apareix un formulari per a poder votar directament el meu bloc en aquest concurs. Suposo que molts participants el voldran posar en el seu bloc, així que m'he decidit a fer aquest petit video-tutorial, per a que tothom que vulgui el pugui posar.



Podeu utilitzar el video lliurement, respectant-ne l'autoria de la primera versió.

Premi Blocs Catalunya

Ahir 16 de setembre va començar el període per a poder votar als premis blocs catalunya, organitzats per l'associació STIC. Com que em vaig donar d'alta, és de suposar que en algun moment o altre us demanaré que voteu el meu bloc, si és que considereu que val la pena. Així que no ho deixo per més endavant i ja us ho aniré recordant.

Mentrestant, veieu que al lateral he col·locat un formulari per a poder votar el meu bloc. Només cal que hi introduïu el vostre correu electrònic i valideu el vot. A continuació se us enviarà un missatge al correu electrònic per a verificar que cada persona (o correu electrònic) vota una sola vegada.

Podeu votar a continuació també:




La teva adreça de correu electrònic:



Marca aquesta casella si vols rebre les novetats dels Premis Blocs Catalunya al teu correu electrònic


dimarts, de setembre 16, 2008

Jornades Atic a Amposta els dies 19, 20 i 21 de setembre

L’associació sense ànim de lucre Atictes, amb la col·laboració de l’ajuntament d’Amposta i el suport de moltes altres entitats, posa en marxa la cinquena edició de les àtic2ª (V Jornades sobre Tecnologies de la Informació i la Comunicació), dedicades enguany, a les xarxes socials i a la comunicació.

Aquestes jornades se celebraran els dies 19, 20 i 21 de setembre a les Terres de l’Ebre, concretament a Amposta. Durant els tres dies es realitzaran tot un seguit de xerrades i tallers destinats a promocionar les TIC i especialment, tot allò relacionat amb les xarxes socials i la Internet participativa. Tot això amb un marcat caràcter didàctic que fa d’aquestes jornades un lloc de visita obligatòria per a gent de totes les edats, fins i tot, per a aquells que no tinguin coneixements previs sobre les matèries que es tractaran.

Un dels altres punts forts d’aquestes jornades és la concessió de crèdits de lliure elecció per als estudiants universitaris i el reconeixement de l’activitat per part del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya com a activitat formativa per als professors. Els interessats en qualsevol d’aquests reconeixements s’hauran d’inscriure seguint aquest enllaç.

Podeu trobar tota la informació aquí
.

dilluns, de setembre 15, 2008

Les TIC són el futur o són el present?

Divendres passat em van avisar que hi havia hagut un debat en el programa "Els matins" de TV3. En Josep Cuní, el presentador, acaba qüestionant a un director d'un centre concertat si les TIC s'utilitzen a l'escola i si realment han de ser el futur o haurien de ser ja el present. El que em va sobtar més va ser la utilització d'un llenguatge propi dels anys 70 i no de l'any 2008 per part d'aquest mestre. Fixeu-vos que en un moment determinat parla que "el futur és l'ensenyament assistit per ordinador". De cap de les maneres això és el futur!

Un altre professor, justifica aquest retard en la utilització de les TIC en les contínus canvis de normativa i en l'experiència d'aprenentatge deductiu del professorat i en l'aprenentatge inductiu que utilitzen els escolars.

Aquí teniu el fragment:

dilluns, de setembre 08, 2008

Posicionament 2.0 del Departament d'Educació

Fa un munt de dies que hi vinc donant voltes a la idea de l'escassa presència del Departament d'Educació en totes les eines 2.0 que han sorgit aquests últims anys a la xarxa.

Més enllà de l'alta de persones que treballem en el Departament d'Educació, en els Serveis Territorials, o en escoles (que són tan Departament com qualsevol altre organisme d'aquest), la veritat és que el posicionament dintre la xarxa del propi Departament és gairebé nul.

Algú ha trobat un bloc del Departament on es puguin penjar demandes, suggeriments, o fins preguntar alguna cosa que un usuari qualsevol no troba? Parlo d'un bloc, però ... algú ha trobat un compte al facebook? O al twitter? O un Plurk? O un canal d'informació al Youtube? O alguna proposta d'estructuració de continguts al netvibes? o una galeria fotogràfica útil en el picasa o flickr?

La presència del Departament és senzillament nul·la. I és que la presència 2.0 no es pot reduïr a la simple edició d'un fitxer RSS (amb una adreça gairebé infinita). Potser caldria canviar aquesta tendència no?

divendres, de setembre 05, 2008

La punyetera RENFE! Com està l'estació de Caldes de Malavella?

Els que em seguiu pel plurk sabeu que divendres passat, quan arribava a l'estació vaig caure en una de les sortides "naturals" que utilitza tothom per a sortir cap al pàrking. A conseqüència de la caiguda, em van haver de portar al metge a curar-me i a posar-me 8 punts a la mà esquerra, una cura ràpida a la dreta i l'antitetànica de record. Aquí podeu veure un detallet de la ferida una setmana després d'haver-me-la fet.

A continuació un mapa de situació del lloc on passa això ...



Però el que em rebenta més és que després de 7 dies, i tot i haver obert un "parte de accidente" ningú de RENFE s'ha posat en contacte en mi ni tan sols per a preguntar-me com estic.

I el que ja em cabreja és que ningú, absolutament ningú, ha pres cap mesura per a que un accident com el que vaig tenir torni a passar. I mostra d'això, i com a prova de que moltíssima gent està sortint per un lloc perillós, aquí teniu el vídeo que vaig gravar ahir a la tarda quan vaig arribar a Caldes.



Veieu com, entre les vies mortes hi passa moltíssima gent i que aquest espai està ple de brossa i vidres. Qui n'és el responsable?

dijous, de setembre 04, 2008

Tanquen els multicinemes d'Amposta per manca de llicència d'activitats municipal

Llegeixo a l'ACN la notícia que els Multicinemes d'Amposta han de tancar per falta de llicència municipal. Qué raro que després de 7 anys i mig, encara no hi haigue llicència municipal, no?


L'alcalde d'Amposta, el convergent Manel Ferré, ha confirmat a l'ACN que els multicinemes Amposta tancaran les seves portes indefinidament, a partir del proper dilluns, per regularitzar la seva situació després de funcionar durant set anys i mig, des de la seva inauguració, sense la preceptiva llicència d'activitat. L'anunci del tancament s'hauria produït per iniciativa del propi empresari, Joan Lluís Ripollés, després que l'Ajuntament d'Amposta hagi rebut una denúncia requerint els permisos. Ferré ha dit que 'no tenia constància' de la situació. Amb onze sales i inaugurat el febrer de 2001, el complex del polígon de Tosses és l'espai de projecció més gran de les Terres de l'Ebre.

Jo me pregunto ... Com pot ser que l'anterior regidor de governació no tingués constància que els cines estaven oberts sense la corresponent llicència????

Actuació de la Lira Ampostina al Certamen d'Altea

Al mes de novembre de l'any passat, la Lira Ampostina va participar en el Certamen de bandes d'Altea. Jo no vaig poder anar-hi ja que estava a l'Argentina. Quan vaig tornar em vaig trobar en que s'havia aconseguit un primer premi amb una puntuació elevadíssima i que fins i tot molts de músics de bandes de València que hi havien anat com a públic s'havien quedat impressionats.

Jo pensava que s'hauria d'haver fet una gran actuació, però també pensava que potser, fruït dels moments d'excitació, s'havia pogut exagerar una miqueta. Fa uns dies vaig trobar la gravació del certamen en un DVD i la vaig ripejar i ja la tinc penjada al meu canal a Youtube.

Us passo a continuació els 3 vídeos on es pot sentir l'obra obligada "Las hijas de Eris" de Luis Serrano Alarcon. Per als que us agradi l'espectacularitat, us recomano el segon dels vídeos.










Després de veure això, qui pot dubtar de la tasca educativa que es fa en les entitats com la Lira o la Filha?

dilluns, de setembre 01, 2008

Dels llibres als ordinadors, és possible? A Teruel si!

Ja fa uns quants anys que vaig sentir al José Antonio Blesa parlar de la seva experiència utilitzant Tablets PC a Ariño, un poblet al costat d'Andorra (Terol). Avui estava buscant algun vídeo que expliquéssin aquest cas i m'he trobat amb un reportatge que Informe Semanal va emetre el passat 2 de febrer. Aquí us el deixo.

Comença un nou curs escolar - Aspectes "estrella"

Dilluns 1 de setembre. Obren les portes de les escoles i instituts per a començar el curs escolar que atendrà els alumnes a partir del dia 15.

Dintre d'una estona, arribaran els primers mestres a les escoles i es trobaran amb les novetats del curs. Algunes obres ja acabades, d'altres sense acabar i que s'hauran de fer en tot just 15 dies, nous companys, algunes incidències vàries, ... Vaja, que es trobaran exactament el mateix que es trobava un mestre quan arribava a l'escola ara fa 150 anys.

Aquest curs crec que rondarà al voltant de dos temes centrals, la Llei d'educació de Catalunya i la descentralització del Departament.

La Llei, tot just aprovat el projecte de Llei pel govern ara entrarà al Parlament. Ja veurem com en sortirà, perquè tinc la impressió que tothom sap com ha entrat al Parlament, però ningú sap com acabarà sortint-ne.

La descentralització del Departament comença a prendre forma de manera decidida. Ja es van crear uns serveis territorials nous l'any passat i caldrà veure cap a on s'encamina la reorganització del Departament.