dilluns, de setembre 15, 2008

Les TIC són el futur o són el present?

Divendres passat em van avisar que hi havia hagut un debat en el programa "Els matins" de TV3. En Josep Cuní, el presentador, acaba qüestionant a un director d'un centre concertat si les TIC s'utilitzen a l'escola i si realment han de ser el futur o haurien de ser ja el present. El que em va sobtar més va ser la utilització d'un llenguatge propi dels anys 70 i no de l'any 2008 per part d'aquest mestre. Fixeu-vos que en un moment determinat parla que "el futur és l'ensenyament assistit per ordinador". De cap de les maneres això és el futur!

Un altre professor, justifica aquest retard en la utilització de les TIC en les contínus canvis de normativa i en l'experiència d'aprenentatge deductiu del professorat i en l'aprenentatge inductiu que utilitzen els escolars.

Aquí teniu el fragment:

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Amb directors així poc canviarem. Les TIC ja són el present. La més assenyada del debat és la mare que demana substituir els llibres de text pel portàtil, que pesa menys i serveix per molts més cursos.

JRoca_Font ha dit...

Jordi, un debat prou interessant,m'hauria agradat veure'l sencer però amb el fragment ja em faig una idea de com va anar. Gràcies per fer-ho públic.
Salut

admin ha dit...

Ostres! Que fort, que fort, que fort.

Els comentaris dels dires: impagables. Cof, cof, cof. Perdó, la naftalina em fa tossir.

No anem bé.

Unknown ha dit...

Doncs avui dilluns hi han tornat, amb tots els tòpics de sempre. Abans eren el quart poder, però ara són el primer.No hi podem fer res... o potser sí? Tenim Internet!!!
Carme

Toni Perulles i Rull ha dit...

Gracias, Jordi; considero que has estat molt oportú.

M'agradaria disposar de totes les paraules que diuen els dos directors però ja solament amb aquestes es poden deduir tantes coses sobre l'estat de l'ensenyament real en aquests moments. Renoi!

Toni Perulles i Rull ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Toni Perulles i Rull ha dit...

I afegeixo que acabo de deixar als estudiants el següent document escrit en una pàgina web a l'espai del moodle:

Tot clicant aquí disposem d'una revista universitària que ens ofereix dos números dedicats a la temàtica, i que és de la màxima actualitat.

http://www.um.es/ead/Red_U/

I podem analitzar també les paraules d'aquests dos directors escolars expressades en un programa de TV, igualment, bo i clicant aquí.

http://jperales25.blogspot.com/2008/09/les-tic-sn-el-futur-o-sn-el-present.html

Salutacions ben cordials.

Toni Perulles i Rull. Professor de Didàctica General. Universitat Rovira i Virgili. Campus Terres de l'Ebre.

Guida Al·lès ha dit...

Aquest vídeo és tristament significatiu. Gràcies per difondre'l. L´he posat al bloc:
http://recursosdidactics.wordpress.com

Guida, Barcelona

abarnils ha dit...

Crec que opinar del director del meu centre sense saber el que hi ha, ho trobo una mica fora de lloc.

El director Joan Barot és una persona que creu fermament amb les TIC. Potser ell no les utilitza i no sempre té una visió gaire actual. Però sap que les TIC són el present. Per aquest motiu, enguany m'ha demanat ser el coordinador pedagògic de TIC, tot i no ser la meva gran fita en el món educatiu. Però si ell no ho coneix, delega en qui veu que té interès. Ell vol que la seva escola sigui capdavantera en aquest tema, i inverteix temps i recursos per a què això sigui possible. Per exemple, fa 5 cursos, va crear l'Aula de TIC de la ESO amb una part del professorat en contra, gràcies a ell, l'escola disposa de tres aules de TIC, una per etapa; enguany ha fet adquirir 5 ordinadors d'ultima generació per a què puguin treballar els mestres perquè sap que si ells no tenen accès a les TIC, no faran que els alumnes puguin accedir a les TIC; el curs passat va fer canviar el servidor de l'escola; també va fer instal·lar una WI-FI en el centre per a què tinguéssim Internet a l'aula; enguany posem en marxa una Intranet Acadèmica... Penso que a les escoles, fa falta directors amb aquesta visió de futur des del present. Ell es jubilarà aquest curs, però espero que el futur director de la nostra escola, tingui el seu punt de vista, sols així, deixant-se recomenar per persones que inverteixien temps i dedicació, les TIC avançaran.

A més, vull afegir que el "meu càrrec" a l'escola és Coordinador Pedagògic TIC, no coordinador TIC. Ell és molt conscient que si ens dediquem a les reparacions i posada en marxa de les aules, no podem estar al 100% per a la dinamització de les TIC/TAC. Per això, tot i que sap que ser tutor de Primària és un objectiu professional meu, m'ha deslliurat d'aquesta tasca per a que dinamitzi al professorat, als pares i als alumnes.

Estic molt content de poder participar en el projecte TIC de l'Escola Grèvol, i sols espero que molts altres centres puguin fer el que creuen que és el millor per al present i futur de les TIC. Nosaltres ho estem intentant.

Albert

Blog del Pitu ha dit...

Perdona Albert,

Probablement el director del teu centre deu haver encetat la linia correcta, no envers les TIC ni les TAC, sinó envers els alumnes i les alumnes.
Les TAC només són una manera d'entendre l'ús de les tecnologies, els llenguatges audiovisuals i de la comunicació, i l'educació en general. Del que estem parlant en tot moment, i que no podem oblidar, és del futur de milers de ciutadans, els alumnes d'avui dia i futurs ciutadans de ple dret en el futur.
Només amb una educació que garanteixi l'accés a la informació, al treball, a tenir les eines i el coneixement "crític" per a poder discernir, actuar, relacionar, etc, podràn ser ciutadans lliures i de ple dret. Això només es garanteix avui dia amb un ús educatiu de la tecnologia i del llenguatge audiovisual. I remarco avui dia perque no sabem que passarà demà.
El canvi metodològic, organitzatiu, curricular, etc. en els centres educatius avui, és una necessitat de primer ordre. trigar molt en iniciar tots aquests canvis pot ser perjudicial pel nostre entorn i pels nostres alumnes.
Quan una persona que representa un col·lectiu (aquesta és l'etiqueta que el mitjà de comunicació li posa a la persona que conviden) tan important com són els directors de centres ha de cuidar i molt el que diu, no és ell qui parla, sino tots els seus representats, i que són molts i de variades opinions. Per tant aquesta etiqueta obliga a:
Remarcar que les opinions són personals i no de la majoria de directors de centres i de la comunitat educativa en general.