dilluns, de desembre 08, 2008

Els 10 errors dels partits polítics en les xarxes socials

Fa uns dies que vinc observant la massiva incorporació a les xarxes socials de membres de diferents partits polítics de les Terres de l'Ebre. Ara, això si, salvant alguna excepció, moltes d'aquestes incorporacions es fan només a Facebook, però obvien en canvi canals a youtube, twitter, flickr, etc ...

Fa uns dies César Calderon publicava un article molt interessant que passo a traduïr a continuació

1.- Atomització: Cada agrupació local i inclús barri/pedania de cada partiti polític creu que té un missatge que hem de llegir obligatòriament. I el llença a través de les xarxes socials sense tenir en compte allò que s'està fent en el poble del costat. Amb això només es genera cansanci entre el públic objectiu, i clar, deixen de ser amigables.

2.- Falta de segmentació: No és intel·ligent ni útil que una agrupació del PSC o de CIU d'un poble de les Terres de l'Ebre anunciï la celebració d'una "interessant" conferència sobre el canvi climàtic a ciutadans de l'Empordà. Tenim-ho clar, és que els ciutadans de l'Empordà no acudiran a un acte a La Sénia!

3.- Utilizació errònia de les eines: Cada eina serveix per a allò que serveix. No podem enviar missatges a Tuenti de la mateixa manera que ho fem amb Twitter o Facebook.

4.- Falta de Feed-Back: Els mitjans socials són conversacionals, no n'hi ha prou d'emetre missatges unidireccionalment, s'ha de conversar.

5.- Llenguatge no adequat: No us ha arribat missatges de partits o polítics singulars que no són res més que notes de premsa sense una mínima adaptació al canal? Escoltin senyors, que la gent ho nota!

6.- Falta de planificació: En general els partits no es prenen en serio els mitjans socials, actuen sense planificació i a impulsos electorals, i això els hi resta credibilitat i audiència.

7.- Disgregació: Si com s'ha demostrat en la campanya d'Obama, la sectorialització de missatges en els mitjans socials és part del seu èxit, no passa el mateix amb la disgregació dels mateixos en diferents perfils, grups i repositoris, despisten al ciutadà i dificulten la participació.

8.- Nul·la personalizació: Un altre dels elements fonamentals de l'exitosa campanya de Barack Obama ha estat això que en diuen micropolítica, la personalització dels missatges fins a gairebé individualitzar-los. Per aquí no tenim notícies d'aquetes coses fins avui.

9.- El papee del ciutadà: Els partits espanyols (i catalans) utilitzen les xarxes socials per a llençar consignes, no per a debatre ni cridar a accions concretes. Això és infrautilitzar el canal. Les xarxes socials poden i han de ser mobilitzadores.

10.- Afegiu en els comentaris el seu error preferit. Segur que n'hi ha molts.

1 comentari:

jesus ha dit...

Vaya article més bo!!!!