dimecres, de juliol 16, 2008

La urbanització de l'Aldea i Martinsa-Fadesa

Doncs finalment ha caigut el concurs de creditors d'una de les majors immobiliàries espanyoles. I a l'Aldea, ja tremolen, i en tota la raó del món. Avui m'he dedicat a donar una ullada pels diferents mitjans i veig que tots anomenen la urbanització de l'Aldea com un dels projectes que poden quedar encallats.

Però el que més m'ha sobtat és que, segons la notícia publicada pel Punt, diuen que aquest any s'havien de lliurar 270 habitatges. I que no hi havia planificació per a la resta de la urbanització. M'ha sobtat aquesta dada perquè, pel que he vist en la web de comercialització de l'empresa, a mi em surten un total de 186 vivendes encara a la venta. Pot ser que dintre de l'oferta de comercialització hi hagin pisos a la venta que no estaven ni projectats? Segurament, però la xifra és molt alta.

Si feu una resta de 270 habitatges projectes per a entregar al 2008 li restem les 186 vivendres que té la pròpia Martinsa-Fadesa en stock, em surt un total de 84 vivendes venudes!!! Només 84 vivendes d'un total de 1.000 habitatges projectats? Déu ni do, no?

Però això no és tot. M'he dedicat a buscar "mirador del ebro" a google, i me surten algunes webs immobiliàries que tenen anuncis d'aquesta urbanització. Són petits compradors que han posat ja a la venta els seus pisos a uns preus sensiblement inferiors als preus de la pròpia Marinsa-Fadesa (exemple 1, exemple 2, exemple 3, exemple 4, exemple 5, exemple 6, ). També he trobat una oferta d'un solar per poder-hi construïr més de 116 vivendes, això si, per un preu que passa dels 4 milions d'euros. Una ganga, vaja, però dintre de 6 mesos aquest terreny no el voldrà ni l'antic propietari.

Davant d'aquesta situació, i sense voler "hacer leña del árbol caído", suposo que caldrà posar diners públics per a no deixar indefensos els treballadors de les empreses que hi treballaven directa o indirectament; ni tampoc les persones que havien adquirit un pis per a fixar-hi la seva residència. A aquests, totes les garanties els hi semblaran poques. Però ... I els petits especuladors que van comprar sobre plano i que esperaven vendre el seu pis abans d'escriturar-lo i que ara es trobaran en que val menys del que van acordar pagar per ell? I els grans especuladors que van pagar comissions multimilionàries (parlo només de les legals eh!) per a tirar endavant aquesta obra faraònica? Sincerament, en el fons ... en el fons no em preocupen gens.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Crec, és la meva opinió, que ningú està parlant en tot aquest enrenou del senyor Martín ni dels alts directius de l'empresa Martinsa-Fadesa. Aquests ja tenen la vida solucionada des de fa molt temps. Ells no patiran ni una mica si l'empresa s'enfonsa.

Ni tampoc, patiran els grans especuladors, que tindran prou recursos per fer front a pèrdues i esperar a treure beneficis a la pròxima bombolla immobiliària.

Estic d'acord, que algú petit inversor, que ha volgut especul·lar, pugui patir al no poder vendre el pis o pisos i haver de fer front a la hipoteca/ques. Per aquests especuladors, serà com perdre els diners en borsa. Hi havia un risc i algunes vegades es guanya i d'altres es perd.

Si estem parlant de tot això, estem d'acord. El problema es que si Martinsa-Fadesa (com a exemple) atura la seva producció, s'aturen moltes altres indústries relacionades. La gent perd la feina i van a l'atur. Aquest és el veritable problema. Aquesta gent és la que ens ha de preocupar (no ?), però malauradament, va lligat a que el senyor Martín tiri endavant la seva empresa. No estic dient amb això que s'hagi d'ajudar a aquesta empresa però si no s'ajuda s'hauran d'assumir les conseqüències. Però com sempre, les conseqüències només les pateixen els més desfavorits.

Si perdem de vista aquestes coses, no tindrem una visió general del problema i a qui afecta realment tot el que està passant.