dijous, de març 08, 2007

Dia de la dona treballadora


Avui no parlaré d'educació però si d'explicacions educades. És el dia de la dona treballadora i ahir es va aprovar una llei que pretén aproximar els dos sexes a la plena igualtat. Sembla que a partir d'ara hi hauran, per llei, llistes paritàries com hi ha a França en totes les eleccions; també hi haurà ajudes a les mares encara que no hagin cotitzat (en algunes franges d'edat); i sembla que els homes també hi sortirem guanyant, tindrem 15 dies en el permís de paternitat. De fet, aquesta última mesura, no és que afavoreixi els homes, és que afavoreix les famílies.

Fa uns anys vaig estar parlant amb un alcalde francès sobre la llei que acabaven d'aprovar i que obligava a tenir llistes paritàries. No hi estava d'acord, creia, i continuo creient que la incorporació de la dona a llocs de responsabilitat s'ha de fer per convicció i no per obligació. Justament és el mateix argument que ara utilitza el PP. El que passa és que el PP només utilitza l'argument, però no el comparteix.

També hem de reconèixer que fins ara no hi ha hagut la plena igualtat entre homes i dones al nostre país tot i que tothom diu que ho comparteix. Per tant, ni que sigui temporalment, s'hauran d'acceptar mesures coercitives encaminades a garantir la plena igualtat de sexes. I qui no hi estigui d'acord, que s'hi posi fulles.

Finalment, haig de dir que no estic d'acord en la paritat en llistes electorals i llocs de responsabilitat. A aquests llocs s'hi hauria d'accedir pels mèrits de cadascú. El que si que passa és que les dones, fins ara, no han tingut igualtat d'oportunitats reals per a poder competir amb els homes, per tant, alguna cosa haurem de fer, no? Em sembla perfecte que estiguem obligats a garantir la incorporació d'un dels dos sexes a llocs de responsabilitat. Alguns fa anys que ens ho creiem, però ens ho creiem tots realment?

Una última reflexió, en el món escolar, fa anys que la dona porta la veu cantant. No he trobat cap director/a o mestre/a que sigui millor o pitjor pel fet de ser home o dona. Un director/a o mestre/a és millor o pitjor per les seves capacitats, no pel seu sexe!

1 comentari:

Sylvie ha dit...

Totalment d'acord amb el teu escrit. Només afegir que no només a l'escola no es troben diferencies. Tot és qüestio de tenir els coneixements, les capacitats, les ganes...