dilluns, de juny 12, 2006

Sobre les oposicions - Carta al Diari de Girona

Fa dies que no escric res en el meu weblog. No faré avui cap escrit de gran importància, simplement postejaré un article que he llegit en el diari de Girona i que ve signat per una directora d'una escola de Figueres.

Com alguns sabeu, aquest any estic en un tribunal d'oposicions de mestres de música i aquest article (que contestaré properament) m'ha sobtat, sobretot venint d'una directora d'un CEIP. Aquí el teniu, la meva resposta, en els propers dies:

Joana Rodríguez, directora d´un centre públic i formadora d´interins novells, ho he viscut tres anys seguits: tres de les mestres més competents, amb més sensibilitat i amb aquella actitud oberta i necessària per anar adaptant-se als canvis, tan socials, com pedagògics han suspès les oposicions.

Sincerament, dubto molt de la competència d´algunes de les persones que estan «jutjant» aquestes mestres amb majúscula. Com s´escullen les persones que formen part d´un tribunal? Qui valora les aptituds dels membres dels tribunals? Qui avalua la tasca dels tribunals? Evidentment ningú, i el que és més greu, les decisions dels tribunals són inapel·lables, és a dir, que les persones que han desenvolupat els temes a valorar, no tenen cap dret, ni tan sols el dret a que se´ls hi expliqui el perquè del seu suspès.

S´ha donat el cas que formadores convençudes de les polítiques educatives del Departament, durant els darrers anys, i després de treballar l´horari laboral complet, es dediquen a formar mestres en actiu (la majoria ja amb oposicions). Bé, doncs algunes d´aquestes formadores en Competència Social i Educació Emocional, Mitjans Audiovisuals i Noves Tecnologies, amb el discurs teòricament oficial, també han suspès en els temes dels quals tenen certificats com a expertes... i no sols això, sinó que també s´ha donat la paradoxa que una altra de les mestres que s´ha format a l´estiu (voluntàriament) i al llarg de tot el curs, i que ha organitzat i dirigit la biblioteca escolar, l´ha dinamitzada i el que és més important, ha acostat els nostres alumnes als llibres i contes despertant el gaudi per llegir, també l´han «tombat» en el desenvolupament del tema de «biblioteca escolar». Quantes persones d´aquests tres tribunals eren «expertes» en els temes sobre els quals s´han sentit capaces de suspendre les oposicions a les meves companyes?

Arribat a aquest punt, la conclusió a la qual arribo és ben senzilla. Les oposicions no són un procés de selecció gens just i el que és més greu, no asseguren que les persones que les aproven siguin professionals competents adaptables a les noves necessitats educatives. És en la tasca quotidiana, del dia a dia, que els bons professionals de l´educació demostren si serveixen per educar.

En aquests moments, en que la nostra societat està immersa en canvis profunds, l´educació ha d´anar adaptant-se. Hauria de comprometre´s en formar noies i nois democràtics, solidaris i capaços de fer evolucionar positivament la història del nostre país, això comporta prendre posició davant aquests nous reptes, sobretot, lingüístics i de cohesió social. Qui és que valora i jutja el treball a les escoles? Qui és que valora tots els mestres interins que desenvolupen la seva acció educativa en aquest sentit? O posats a valorar, qui és que valora l´acció educativa dels mestres en actiu?

Acabem amb aquest sistema d´oposicions com a procés d´accés a l´educació pública, desenvolupem un procés d´accés més qualitatiu i just. Treballem tots junts per un ensenyament públic i de qualitat. Reconeguem el dret a la revisió dels exàmens d´oposicions.

-Joana Rodríguez Llopis. Presidenta del Consell Escolar del CEIP Amistat. Figueres.

Aquí teniu l'enllaç a l'article