dilluns, de maig 15, 2006

Situacions vàries sobre la sisena hora a primària.

Fa uns dies explicava que en el meu centre ja s'havia de prendre la decisió sobre la proposta horària a fer el proper curs. Una decisió complicada, ben cert. I la cosa continua embolicant-se. Avui s'ha tornat a fer un claustre i s'ha explicat que com la resta de centres de Ripollet (poble on treballo) havia decidit fer de 9 a 1 i de 15 a 17, la proposta del claustre per a fer al consell escolar també seria aquesta.

Per primer cop s'ha llegit una acta de claustre, fins ara mai abans s'havia fet, clar que per això, cap de les actes anteriors tenen validesa precisament perquè no s'han aprovat mai. Tot i fiar-nos de la bona fe de la gent convé anar aprovant actes de claustre si no ens podem trobar amb més d'un problema.

Aquesta tarda hi ha consell escolar i no sé com haurà anat però m'ho imagino després d'haver sentit la opinió d'alguns companys. Demà ho esbrinarem.

Però el tema d'avui era què fer a la sisena hora. De sobte un neguit ens ha invaït. Segons la direcció del centre, l'any que ve les hores de dedicació al centre serien 6 però que en aquestes hores hi podien haver hores de substitució. Alguns hem dit que això no podia ser. Si oficialment nosaltres tenim 24 hores lectives, no podem tenir hores de substitució a més d'aquestes 24 perquè òbviament això implica que en més d'una ocasió acabarem fent 26 i 27 hores de docència directa amb els alumnes. L'equip directiu ha manifestat que així havia de ser perquè ho havia manat la inspecció.

Fins ara tothom havia acceptat tàcitament que serien 24 hores lectives a la setmana i cap més. Les altres 6 serien per a altres tasques, tal com es fa actualment amb les 5 hores de permanència al centre. El cert és que entre aquestes altres tasques que s'han de fer durant les 6 hores de permanència en el centre no hi figura enlloc les "substitucions" de curta durada, no obstant, l'equip directiu ha insistit en què això seria així.

Arribats a aquest punt cal preguntar-se qui ha enganyat a qui:

- El Departament als sindicats colant més hores lectives de les que es deien públicament?
- L'administració central del departament a les delegacions canviant pel darrera uns acords que hi havia?
- Les delegacions als inspectors amagant-los informació?
- La inspecció a les direccions dient algo que no era cert?
- Les direccions al claustre dient algo que no és cert?

Avís a navegants, no estic acusant ningú, simplement estic dient que això no és allò que ens van explicar quan s'exposava el projecte per implantar la sisena hora. Però alguna cosa no quadra, quina?

1 comentari:

Anònim ha dit...

El que no encaixa és l'aplicació que es fa d'una normativa que no té a veure amb el que es va anunciar... probablement perquè normativament poca cosa es podia fer en la direcció que el Departament pretenia... veritàblement, un escàndol...

És aquest un tema ambigu, en el que com a mares i pares cal que sapiguem:
1- si aquesta "sisena hora" és NO-LECTIVA, i
2- si aquesta "sisena hora" és OPTATIVA.

I cal que com a professionals de l'ensenyament se'ns faci saber:
1- si aquesta "sisena hora" és COMPLEMENTÀRIA, o
2- si aquesta "sisena hora" és EXTRAESCOLAR.

I com a treballadors, caldrà saber fins a quin punt és possible que aquesta “sisena hora” es contempli dins els horaris del professorat dels centres com a obligatòria.

I si el claustre, en l’exercici de l’autonomia de centre reconeguda a la LOE, pot optar per programar l’horari estàndar dels centres de primària –5 hores lectives, PER TAL D’EVITAR LES DISTORSIONS ACTUALS.

Salut!

http://6hora.blogspot.com/