dimecres, de febrer 01, 2006

Per quan un servei PHP-MySQL de qualitat al Departament d'Educació?

Des de fa aproximadament 2 anys que al Departament d'Educació (en aquells temps era d'Ensenyament) van posar en marxa un servidor PHP-MySQL que havia de satisfer les demandes que es generaven en la comunitat educativa. Es va engegar a poc a poc i amb certes mancances un servidor que es va anomenar phobos.

Al principi érem molt pocs els usuaris que l'utilitzàvem. Va servir de suport per a l'inici del projecte intraweb (basat en Postnuke) que avui coordina l'Albert Pérez i alguns ens vam atrevir, amb el suport d'altra gent (gràcies Toni), a instal·lar-hi alguna aplicació que utilitzàvem amb els nostres alumnes.

D'entre la gran quantitat d'aplicacions que hauria de poder suportar podem anomenar tots els CMS que utilitzen aquest codi de programació i la base de dades MySQL. Exemples com Mambo, PHPNUKE i PostNUKE només en son alguns de l'enorme quantitat. Però des de fa un any, una aplicació dirigida a la gestió de l'aprenentatge, més concretament el MOODLE, s'ha fet un gran forat en aquest món.

El cas és que si un centre, o un usuari (ha de ser membre d'XTEC a la força), decideix instal·lar un CMS tipus Intraweb (que fent un símil amb la vida real podria suposar la traslació a la xarxa dels actes més "socials" del centre) i un Moodle (que vindria a ser la vida més "acadèmica" traslladada a la xarxa) es troba amb que pràcticament està consumint el 90 % de l'espai que el servidor li dona.

És cert que si es demana una ampliació d'espai (100 Mb inicials) normalment es concedeix si hi ha una justificació, però no és menys cert que aquesta limitació en moments incials no és més que un pal a la roda, més que un pal, una totxana.

Però no és només aquest petit inconvenient el que em fa pensar que el servei és dolent (i dic dolent per no ser més malèvol). Resulta que aquest servidor falla dia si i dia també i prova d'això la podeu trobar en el funcionament dels fòrums de la xtec. Aquests fòrums, fets amb PHPBB (aplicació feta amb PHP i MySQL) de tant en tant presenten un petit missatge a la part de dalt que diu que no es pot conectar amb la base de dades. Què passa? Doncs que de tant en tant el servidor es "costipa" i la base de dades deixa de funcionar. Quan en un servidor d'aquest tipus falla la base de dades és com si en unes ulleres li treus el vidre, per a què serveixen? Per a fer bonic. I allò més difícil d'entendre és que aquestes "fallades" són més sovints del que seria acceptable.

La cosa encara t'emprenya més quan has dissenyat una activitat que implica la utilització del servidor i tens a la teva aula 25 alumnes. Per si no n'hi hagués prou amb la immensa diversitat d'ordinadors que tenim (en el meu centre, a l'aula d'informàtica tenim 17 ordinadors de 9 tipus diferents!!!!!) ara hem de tornar-nos creients i resar a la mare de déu per a que el costipat del senyor "phobos" s'hagi guarit. No obstant, no cal patir, aquest servidor no deu ser immune als costipats i per això es costipa cada setmana. Us imagineu una persona que cada setmana agafa un costipat? Li faríem un munt de proves no? Doncs a phobos el deuen tenir abandonat, pobret, sense portar-lo al metge ...

Però no n'hi ha prou amb tots aquests problemetes menors. La major problemàtica és la instal·lació de les aplicacins. Més que la instal·lació, la simple pujada del codi. El cas més aberrant és la pujada d'un moodle al servidor. Si teniu sort, i paciència, us en podreu sortir amb una bona estona de connexió (no m'atreveixo a dir una quantitat d'hores perquè seria agosarat, però aquest cap de setmana, algun usuari es va passar hores i hores pujant moodle i no ho va aconseguir). Quin problema hi ha? En altres servidors (comercials, això si) no hi ha cap problema en penjar aquest codi ràpidament. Inclús, en altres servidors PHP que hi ha instal·lats en la xarxa de la XTEC no es triga tant a pujar. Llavors, perquè phobos es resisteix a acceptar tants fitxers? De fet, perquè es resisteix a acceptar els fitxers de 0 Kb? Si altres servidors ho fan, perquè no ho fa phobos? Potser és que es costipa?

Menció apart és la impossibilitat d'utilitzar més d'una base de dades. Els usuaris només disposen d'una sola base de dades amb la que han de treballar totes les aplicacions, resultat? Bases de dades ben carregades que no fan més que alentir processos. Tant difícil és tenir un servidor que permeti que un usuari es pugui generar algunes bases de dades? No cal que en pugui fer 2.000, simplement amb alguna més ja valdria. De fet, molts dels servidors ho permeten (5 és una quantitat bastant comú). Perquè no phobos? Costipat, segur.

Ara bé, això si, si tot això no us ha fallat i la cosa us ha rutllat no patiu, algun problema us pot aparèixer. De cop pot marxar la llum i ... algun fitxers de la base de dades corrompre's (estic segur que a algú ja li ha passat). El problema és ... fan còpies de seguretat del contingut (d'això no n'estic segur, però ... en puc dubtar, oi? Iep, us asseguro que en això estic dubtant, no és cap ironia). Per tant, us podeu trobar que de cop una aplicació us deixa de funcionar perque en el servidor se n'ha anat la llum i algun fitxer s'ha corromput, ara bé, els responsables del servidor no es fan responsables. Home, faltaria més! Normalment, en els servidors es fan còpies de seguretat per si et falla el servidor. A phobos, no se sap, però per si de cas feu-vos còpies de seguretat. Mai se sap si un fitxer es corromprà el proper cap de setmana.

Els fitxers es poden fer malbé perquè tu (l'usuari) ha fet alguna cosa malament (una mala instal·lació o actualització per exemple) o bé perquè el servidor ha fallat. Ara, això si, el responsable sempre serà l'usuari, no el senyor phobos. O sigui que ja sabeu, per si o per no, còpia de seguretat al canto.

I finalment, recordeu que encara tenim la sort que el SAFE MODE no està activat. Tremoleu si algun dia a algú se li passa pel cap activar-lo. Senzillament tots els MOODLEs instal·lats deixaran de funcionar. D'això se'n diu suport a la docència i al docent. Donem-li mal de caps, que una aspirina el guarirà.

Doncs potser és el moment de demanar que al senyor phobos se li administri algun medicament que li permeti garantir un servei no excepcional, però si decent i docent. I si no és possible, demanem la extremaunció i deixem que mori. Això si, caldrà buscar un recanvi, "a rey muerto, rey puesto).

PD: No us enganyava, ara mateix (dimecres 1 de febrer a les 10'20) intento entrar als fòrums (allotjats a phobos) i em surt un missatge que em diu ... "Too many database connections.. Try again after a few minutes. ". Un altre costipat, snif snif

PDII: Divendres dia 3 de febrer, les 9:25 del matí. Phobos es costipa i no dona servei des del meu centre. Tinc 25 nens a l'aula, què faig?

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Sí, realment és una mica lamentable. Els polítics s'omplen la boca de fomentar les TIC i tot això que queda molt bonic i molt modern però com sempre la societat va més avançada que ells. Un servei com el que esmentes resulta obsolet i/o deficient tot just començar. D'això se'n diu bona planificació.

A l'AMPA del cole dels meus fills volem instal·lar un Moodle (o algun CMS) per millorar la gestió i comunicació entre els membres de la comunitat. Ens vam assabentar que a Edu365 oferien un espai i ens vam animar perquè això semblava que ens facilitaria molt les coses. Sembla ser, però, que l'espai que ofereixen és de 50 MB. Després d'instal·lar Moodle o qualsevol CMS, ben poca coseta queda per penjar-hi recursos.

Potser és demanar massa del Departament i potser les AMPES s'haurien de finançar elles mateixes el seu Web Hosting. Però llavors potser millor que no oferissin aquest servei ja que 50 MB és una mica ridícul. Encara que no t'instal·is un Moodle, amb quatre fotos del Carnestoltes ja se t'ha acabat l'espai.

admin ha dit...

Ja fa temps que patim aquesta malaltia de phobos. Jo al principi enviava un missatge de correu informant a Xtec del problema (el servidor queia cada cap de setmana). Ara, però ja m'hi he acostumat perquè em sembla que no és un constipat: és una epidèmia:

+ el correu web fa tonteries del tipus tornar-te a mostrar missatges que acabes d'esborrat

+ el servidor de cursos de la Subdir Gral de FPA, anomenat evifa va quan vol. Tenint en compte que dóna servei a una pila de cursos de formació del professorat no pot ser que no permeti treballar-hi.

+ estic seguint un curs de Quaderns Virtuals i aquest cap de setmana per fer un exercici vaig trigar 1 hora de rellotge: les pàgines no baixaven. Ahir el servidor havia mort. En pau descansi. Espero que revifi aviat

+ només demano a deunostresenyor que no em peti el servidor on tinc els 2200 estudiants a distància. Cada nit li reso, i això que m'havia passat a una altra religió (el moodlerisme), però he hagut de tornar a la vella ;-)

Hi ha cura a aquesta epidèmia? I tant. En lloc de gastar-se 2'5 milions d'euriquis en propaganda per la tele, que dius Però què em venen ara?, el Govern de la Generalitat ho podria haver invertit en màquines potents, formació dels usuaris (profes, estudiants, pares/mares), etc.

Però és clar, això no vesteix, és una cosa que no "ven". I aquí només es ven.
País!:-(

Anònim ha dit...

El que jo no entenc es com podeu donar plena confiança a un servei extern del vostre centre per utilitzar-lo com a base didàctica de les vostres assignatures.
El millor que podeu fer es instalar-vos el vostre propi servidor LAMP dins la xarxa interna del vostre centre i d'aquesta forma tindreu el control total del servidor i no dependreu de ningú per crear i usar les vostres aplicacions docents.
Amb el senzill que es disposar de moooolts Gigabytes d'espai de disc, centenars de bbdd, autenticació de centenars d'usuaris, etc. etc. i sobretot, a la velocitat de la xarxa Lan (100 Mb/s o més). Tot això solament al preu de un ordinador convencional dedicat com servidor.

Vinga, animeu-vos a instal·lar un Lamp al vostre centre i de segur que notareu el canvi. Aprendre a configurar-lo solament es questió de fer-ne alguns cursets de la XTEc.
Artur

Anònim ha dit...

Jordi,

Confesso que no he acabat de llegir tota la teva consideració encara, però em vénen qüestions i observacions al cap que no vull deixar passar.

Jo no he instal·lat Moodle als servidors del Departament perquè ja en tenia un d'instal·lat en un servidor de centre d'un parell d'anys abans que hi hagués la febre, una de les poques febres benignes que ens permet, per altra banda el cap i casal. Aquest servidor ara és mort i amb un hereu més potent, com volia, però al centre.

Em vaig posar al cap que havia de funcionar per servir per a unes 50-60 consultes simultànies --des de fora i des de dins-- i no quedar col·lapsat. Vaig demanar, proposar, estudiar... perquè m'acceptessin un producte assequible, segur, d'actuació garantida. Els meus pressupostos ascendien a 2000-3000 € (potser menys)? per a un servidor dual i molta memòria... Només així podria assumir un gran nombre de consultes.

Cada connexio de client obre canal i crea exigències de memòria de PHP i de MySQL. Si un servidor únic hagués de suportar 30.000 consultes simultànies com aniria?. No he fet proves, segurament que no conec tots els sistemes per alleujar una càrrega important de consulta a bases de dades -MySQL, Oracle, PostgreSQL, ...- però el "meu" sentit comú em diu que és molt millor mantenir la meva instal·lació (ara un servidor senzillet amb 2Gb de memòria i discos IDE) on puc tenir moodles diferenciats, per la complexitat del centre, i on ningú no m'ha d'ampliar la concessió.

Una cosa és el bellugueig per la xarxa, que sempre creixerà i que hauran de resoldre els cables, les antenes, ... L'altra, el maneig intensiu de la base de dades, sigui la que sigui. Home, si ens donessin el servidor IBM recent, potser no hi podríem dir tant.

I, per cert, no faig servir el LAMP ni cap altre útil, sinó que instal·lo component rere component, i també funciona. Només m'he quedat amb les ganes de fer treballar Moodle sobre PostgreSQL més que sobre MySQL per qúestions de fidelitat als orígens --no els meus, indubtablement.

Miquel

josep.sales@gmail.com ha dit...

El dia 15 de febrer comencem una activitat de formacio per a professors sobre el senyor phobos. Es tracta de dos grups de treball de 25 professors dirigits per dos professors de l'escola superior de disseny Llotja sobre Modelatge i Animació 3D. Josoc el coordinador de l'entorn Moodle sobre el qual es basa l'activitat. I espero que la teva demanda arribi a temps per
garantir una millor salutal senyor phobosi que no ens desesperem.
Pep Sales

Anònim ha dit...

El millor és no confiar en ISP que donen mal servei. I el Departament com a ISP és un desastre. Munteu la vostra maquineta o llogueu-la una als EUA amb MySQL i PHP que estan força baratetes.