dijous, de febrer 02, 2006

La sisena hora i les especialitats

Acabo de veure en la pàgina de CCOO una proposta d'organització per al curs vinent que ha realitzat el propi Departament d'Educació. La veritat és que estic esborronat (paraula pròpia de les TTEE?). Una vegada més veig que els cervellets del Departament d'Educació pensen més per treure's la feina de sobre que no per donar sol·lucions reals als centres.

Com us deia, he vist les dues propostes d'organització (per a centres d'una línia i per a centres de dues) i veig que algunes especialitats senzillament passen a donar-se semprea últimes hores.

Jo sóc mestre i a més, especialista de música i per tant m'he fixat molt en els horaris que proposen els grans pensadors del departament. No sé si dir-vos que estic cabrejat o simplement que a partir d'ara no penso fer ni un minut extra en la meva feina.

Veureu, si observeu els horaris per als centres d'una línia coincidireu amb mi en que l'hora de música està situada sempre a la tarda. Si tenim en compte que per horari només s'ha de fer una hora a la setmana ja us podeu imaginar com seran les classes de la última hora. Total, que molts alumnes faran música una única sessió setmanal i a més per la tarda a última hora (o com a molt, a penúltima). Si ja costa aconseguir una mínima consecució dels objectius, imagineu-vos si s'aplica aquesta proposta ...

No surt gaire més ben parada la proposta per a centres de dues línies. La música, continuen pensant que en la gran majoria d'ocasions haurà de ser impartida per les tardes.

Cal felicitar els pensadors, l'han encertada, però si el que pretenien era enviar un missatge als mestres de música ho haurien pogut fer d'una altra manera. Senzillament, canvien el currículum i eliminen la música de les àrees curriculars.

Però sembla que no acaben d'entendre que hi ha una legislació que s'ha de complir. I això té especial importància quan s'observa la proposta i es veu que han pensat que el mestre de música ha d'estar sol donant la música a l'etapa d'educació infantil. Obliden aquesta gent que els mestres de música, són de primària i no són especialistes d'educació infantil. Per tant, no poden estar sols a dintre l'aula (tot i que caldrà esperar a veure la nova llei d'educació, la LOGSE, la LOCE no derogava aquesta apartat). Cal ser especialista per poder estar sol, i un especialista de música (com tampoc els d'educació física, anglès, etc) no és especialista d'educació infantil. Ja intenten tornar a colar-la?

Però suposant que s'inventin algun decret que permeti aquesta docència, és una greu irresponsabilitat permetre que professorat no format per a estar a educació infantil (jo no he fet cap curs de reciclatge ni cap assignatura quan vaig estudiar magisteri) estigui donant classes sense cap tipus de suport. Si l'educació infantil és una especialitat, els no especialistes en aquesta àrea, perquè hi hem d'entrar sense suport? Imaginem que la situació canvia les especialitats. És que potser estan pensant en que els de música podem donar anglès? O fer educació especial? Oi que no? Doncs infantil tampoc sense suport.

Tema apart és l'horari del professorat. Gairebé la majoria de tutors tindran, segons la proposta, dues tardes lliures, els de música tindran com a molt una part de dos matins, ara bé, ni un matí sencer (sempre seran partits). Però a més, mireu bé la proposta per a centres d'una línia i més concretament la proposta per al divendres. Quedareu sorpresos. De veritat. Hores mortes pel mig que ha d'assumir el mestre de música i per finalitzar, hora lliure divendres a primera hora de la tarda i classe a última. Bravo!!!!

Amb aquestes ments pensants no sé com el país encara està com està ...

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola Companya o company,
Et demanem un favor:
Som un grup de mestres d’educació infantil i primària que ens estem organitzant. Estem en contra de la sisena hora i tot el que ella comporta (ampliació dels concerts de la privada concertada, horaris caòtics semblants als dels instituts, saturació dels nostres alumnes, allargament de la “jornada laboral” dels infants de Catalunya, etc.).
Per això et demanem que imprimeixis el cartell adjunt de la web i el pengis a la sala de mestres, a la màquina del cafè, als lavabos… on tu creguis que serà més visible pels teus companys i companyes.
Volem una vaga multitudinària pel dimecres 7 Juny (Plaça Sant Jaume, 11h) dels mestres d’infantil i primària. Tots en contra de la 6a hora i a favor de l’escola pública. Comencem a parlar entre nosaltres.
Entre totes i tots hem d’aconseguir que aquesta informació arribi a quanta més gent millor, per això hem de fer que corri (per e-mail, sms, trucant per telèfon, parlant, etc.). Ens hem d’organitzar, han de saber que nosaltres també tenim la nostra opinió. Cada moment que passa, som més forts.

Per més informació:
www.noalasisena.tk

noalasisena@hotmail.com
noalasisenahora@hotmail.com