dimecres, de desembre 14, 2005

La sisena hora escolar

En els darrers dies està prenent força la idea dels responsables del Departament d'Educació d'ampliar els horaris de l'escola pública fins a les 6 hores lectives diàries. Les valoracions se succeeixen davant d'aquest anunci.

Evidentment, les associacions de pares estan encantades amb aquest plantejament, sobretot perquè permetrà un igualament d'hores amb l'escola privada i això permet una reducció de les avantatges horàries d'aquesta última. Però és indiscutible que un augment d'hores d'escolarització dels fills permetrà, o almenys ho hauria de fer, una major compatibilització dels horaris laborals dels progenitors amb l'assistència dels seus fills per part de l'estament que ha de vetllar per l'educació de tothom.

Els sindicats de professors i mestres no s'hi oposen sempre i quan això no repercuteixi en l'horari laboral dels professors.

El Departament d'Educació està encantat amb totes aquestes propostes i anuncia noves inversions i contractacions de professors per a la realització d'aquestes hores de més.

Ara bé, alguna cosa no falla o no s'explica suficientment. Anem a pams.

L'horari de l'escola. Si ara s'han de fer 6 hores de classe diàries, es permetrà als centres treballar de 8 a 14? Quins criteris es faran servir per decidir l'horari? Es tendirà a l'ampliació d'aquestes hores per la tarda? L'horari llavors seria de 9 a 12 i de 3 a 6? Segurament serà aquest l'horari resultant, si més no, en la majoria del territori de Catalunya (que no vol dir en la majoria de població de Catalunya).

L'Horari dels professionals. Si es fa realitat aquesta ampliació d'horari lectiu en un centre d'una línia calen dos professionals nous per cada centre comptant que en aquestes hores extra no hi haurà reforços ni desdoblaments. Atenent a l'estadística oficial del Departament de l'any 2003-2004, des de llavors hi ha hagut un augment d'aules creades, hi ha un total de 16085 aules creades. Cada aula haurà de fer 5 hores de més a la setmana. Per tant en un centre d'una línia s'hauran de fer 45 hores de més d'atenció a l'alumnat.

Per cada aula de curs oberta es necessita un 20 % de nou professor. Si agafem el nombre d'aules i hi apliquem un percentatge tindrem que ens calen, amb dades del curs 2003 un total de 3217 mestres nous per al curs que ve per a cobrir aquesta sisena hora.

El Departament ha dit que contractarà al voltant de 3000 professors nous. Per tant, tot sembla correlacionar-se, ara bé, permeteu-me ser malpensat. On està la trampa?

1 comentari:

Anònim ha dit...

No soc profe, però soc mare de tres fills. En primer lloc dir-te que som molts els pares i mares que hem sacrificat un sou o mig per ocupar-nos personalment dels NOSTRES fills (de vegades sembla que siguin de l'administració) i que entre aquest col.lectiu hi ha força malestar ja que la sisena hora es restará forçosament de la vida familiar, quan el que s'ha de tocar son els horaris laborals. Aixì que no totes les AMPAS estem encantats (soc d'una AMPA)
I segon, que no hi ha cap evidència que això hagi de millorar res. Els nens catalans passaran a fer 1000 i pico d'hores anuals quan els països Europeus amb bons resultats acadèmics en fan entre 600 i 800. Per altre banda en els resultats de selectivitat (que és igual per tots) surt afavorida per molt poc la pública, havent fet una hora menys durant una pila d'anys.