dilluns, de juny 01, 2009

Arribada dels ordinadors a l'escola. Perquè a 1r d'ESO?

Ja em perdonareu però últimament estic una mica atrafegat preparant les meues oposicions al cos de professors de secundària i no em queda massa temps per a escriure sobre els diferents temes que es van generant al voltant de l'educació.

Potser el que més enrenou ha creat ha estat l'anunci per part de diferents governs de l'arribada de milers d'ordinadors a les escoles i instituts. S'ha generat una quantitat d'opinió a la blogosfera, cosa que feia temps que no passava, clar que s'ha de dir que els que estan presents a la blogosfera és gent Ticnòloga, i que evidentment aquest tema li interessa més que a la mitjana del cos de mestres i del de professors.

Ens trobem que, per una banda, el govern central anuncia un pla per a que els alumnes de 5è de primària comencin a portar el seu ordinador a partir del proper setembre. En canvi, el Departament anuncia que a Catalunya els ordinadors arribaran a partir de 1r d'ESO. I aquí és on jo em pregunto el perquè d'aquesta decisió?

Crec que tots els docents coincidim en què els dos cursos on més conflictes s'acumulen són els dos primers de l'ESO. Sobta que a partir del proper setembre incrementem aquest conflictes amb una nova metodologia que poca gent domina; amb unes eines que poca gent controla, tot i la formació impartida en el darrer decenni; uns material que poca gent coneix; i unes infraestructures que fan figa per tot arreu.

Potser seria millor haver pensat en introduïr aquesta nova metodologia a partir del cicle superior de primària, i aprofitar aquests dos cursos per a posar les bases per al treball amb eines TIC i així garantir que els alumnes passen a secundària amb la capacitat per a aprofitar totes les potencialitats de les eines que tindran a la seva mà.

Guanyaríem a més dos anys per a poder formar els equips docents de l'ESO per a formar-se i equipar les aules dels instituts de secundària amb tots els components que facin falta.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Sóc una mare amb 2 nens, nena a 5é Primària i nen a 1é Eso, de setembre que la nena va parlar d'ordinadors, hem passat a que el dia 17-12-09 ens envien una carta de l'institut amb una reunió informativa sobre els ordinadors. A la reunió ens diuen que el 22-12-09 els nens ja portaran la carta de pagament 150€ per l'ordinador i s'haurà de pagar abans del 5-01-10. Tots els pares vem comprar tots els llibres, i ara en una setmana ens diuen que és necessari perque si no no farem progrés, que perdrem la cofinanciació amb la Generalitat, etc... Bé apart de la poca informació per part de ningú, també m'ha extranyat que cap pare, només som 3 o 4, no s´hi ha negat, així van les coses. Com a mare progressista, prefereixo que el meu fill estigui en classes de 12-15 nens, que tinguin una bona biblioteca a l'institut i que tinguin cada classe el seu ordinador amb una bona pantalla.