dimarts, d’abril 14, 2009

Instal·lant Linkat 2.1 en 50 màquines i 2 servidors. Temps màxim: 20 hores

La setmana passada, mentre les escoles estaven sense alumnes vam anar a fer l'actualització a la linkat 2.1 de tots els ordinadors que podien suportar la versió de linkat al CEIP Els Estanys de Platja d'Aro.

Val a dir que no es va fer l'actualització en tots els ordinadors del centre (més de 100 punts d'accés a la xarxa), sinó que només es va fer en aquelles màquines que, per una simple qüestió d'antiguitat, podien suportar-la. A les més velles es va mantenir la possibilitat d'engegar com a terminal lleuger, tal i com venien fent des de fa més de dos anys.

Ens vam plantar dos docents al centre. El dilluns 6 d'abril començàvem a fer la instal·lació del servidor, un nou ordinador que el mateix centre havia comprat. A les 10 començava tot el procés i abans de les 12 ja havíem acabat amb el servidor. Llavors, un tècnic de l'empresa on s'havia comprat l'ordinador va venir a veure com fèiem la instal·lació per xarxa.

Engegàvem la instal·lació en les 10 primeres màquines i un cop començada la instal·lació, vam marxar a dinar amb la directora. En tornar, només calia acabar la personalització de les màquines i punt i final. Mentre això s'acabava de fer, engegàvem la instal·lació en la resta de les màquines de l'edifici principal i les vam deixar preparades per a acabar la personalització a l'endemà. Teníem en marxa més de 35 màquines a la vegada.

El dimarts dia 7 d'abril ens hi tornàvem a posar a les 10 del matí, després d'haver esmorzat. Calia acabar la personalització que havíem començat el dia anterior i abordar la instal·lació en els orinadors de l'edifici d'educació infantil. Res, en 3 hores havíem enllestit tota la instal·lació dels ordinadors que quedaven.

Com podeu suposar, vam marxar a dinar. Quedava pendent la reconversió de l'antic servidor linkat en un simple servidor de pàgina web, cosa que vam fer en 2 horetes més després de l'àpat.

Resumint:

  • Instal·lació del servidor: 2 hores
  • Actualització dels ordinadors (50 màquines): 8 hores x 2 persones = 16 hores
  • Instal·lació servidor pàgina web: 2 hores
  • Total: 20 hores

Hem de tenir en compte que aquestes 20 hores són realitzades per docents, per tant, cal entendre que si hi ha una empresa experta en sol·lucions de diversos tipus, que forma als seus treballadors d'acord amb les necessitats del client, que remunera adequadament la feina realitzada, que s'interessa per les necessitats del client, que adequa el servei a l'evolució del servei que ha de donar, ... la dedicació horària per a l'actualització de tots els sistemes d'un centre serà molt menor que la que vam fer dos simples docents "no tècnics".

20 comentaris:

Anònim ha dit...

O potser triguen més per trobar-se amb dilemes, deguts als seus coneixements tècnics, que gent no tècnica obviaria.

Anònim ha dit...

Hola,

Sóc un dels docents que ha participat a la instal·lació. Et puc ben assegurar que ens hem trobat amb tot un ventall de problemes amb les màquines. Els clients d'aula funcionen tots correctament.

Els problemes amb t-systems vénen per la manca de formació de la pròpia empresa. Els tècnics en sí tenen ganes però els manca formació.

Amb uns 14 M Eur. a l'any, no creus que poden donar un servei de qualitat?

Unknown ha dit...

I com es que vàreu tardar tant? teniu problemes al llegir del CD? O els inves encara es negaven a acceptar la linkat?

profes_iescv ha dit...

Us van pagar les hores extres o com sempre ho vau fer de manera altruista?

Anònim ha dit...

Hola,

Les hores totals són hores-home. La instal·lació en sí són 8 hores però amb una dedicació de 2 persones. En el cas d'un dels servidors, es va haver de fer la instal·lació física de la màquina, instal.lació de Linkat, transferència d'usuaris i informació, etc. Pel que fa el servidor web, va passar 3/4 del mateix.

I pel que fa la instal·lació de les màquines, aquesta es va realitzar de forma prou ràpida tot i que va sorgir algun problema com ara manca d'espai al disc, problemes amb l'ACPI.

Anònim ha dit...

Tots els tècnics de t-systems reben formació de Linkat. Mentre molts fan vacances nosaltres passem pel "circuit" formatiu al Nadal, a l'estiu i/o per Setmana Santa.

Si un centre vol Linkat, se li instal·la Linkat. És culpa de l'empresa o de l'acollida que dona la comunitat educativa a la distribució?

Com a tècnic trobo excessives les hores emprades en la instal·lació. Parlo com a tècnic, és clar.

Endavant i força amb el programari lliure!

Anònim ha dit...

Hola,

Fixa't que la instal·lació dels 50 clients ha trigat unes 8 hores (2 persones). Pensa que s'ha comprovat que el model d'aula funcionés, que els canals "inst-source" i "repo" de Linkat fossin els correctes, etc.

M'ha agradat el comentari que has fet que has trobat excessives les hores dedicades. Segurament podríem haver reduït les hores (en el cas del servidor de centre, es va haver d'instal·lar físicament (era nou), es va restaurar la informació del servidor antic, es va restaurar la base de dades LDAP,etc.

Ara bé les dades oficials que dóna l'empresa t-systems són:

1 centre, 33 màquines, 5 tècnics i 2 dies d'instal·lació.

o bé,

Instal·lació d'1 servidor Linkat: 6 hores

I són les relacions d'hores invertides per part d'una empresa que factura 14 M Eur./any

Finalemnt, responent a una pregunta que s'ha formulat més amunt, el cost de la intervenció que hem fet ha estat de 0 Eur.

Anònim ha dit...

Segueixo pensant que tal i com estan els ordinadors de les nsotres escoles, més valdria que no es gastessin els diners en fer distribucions amb logotips propis i que costen un ull de la cara, i es preocupin per dotar a les escoles d'ordinadors amb linux, amb les simples adaptacions necessàries per a que contingui el programari adequat i determinat i aire.Estic cansat de veure com el Departament es gasta els diners en coses inútils i que queden desafasades en res.

Anònim ha dit...

Hola,

Són partides o projectes diferents, les dotacions i els projectes TIC van per camins diferents. És difícil donar suport a una distribució on les actualitzacions no es controlin abans que arribin a l'usuari final. No és pas la primera vegada que t'entra una actualització en la distribució GNU/Linux que toqui i et deixa de funcionar alguna cosa.

El Departament ha "dilapidat" un munt de diners en SAGA, e-pergam, ADSL, llicències de windows (o millor dit, la merda de maquetes de windows que arriben als centres). Això sí que és malbaratar els diners públics.

Jaume Benet ha dit...

Quin tipus de processador portava el servidor nou? Era de diversos nuclis? Al nostre centre volem muntar el servidor en linux, però la Linkat 2.1 només suporta un dels 4 processadors que te la CPU (AMD Phenom)i segurament instal·larem l'OpenSuse que si els reconeix, tot i perdre el valuós servei de T-Systems.

Anònim ha dit...

Hola Jaume,

EL servidor té 4 nuclis i 8 gigues de RAM. Linkat 2 té suport per 4 i molts més processadors i de memòria RAM..buff.

El que us ha passat és que el nucli instal·lat és el default i per tant suporta només 1 nucli. El smp o bé el bigsmp suporta tants nuclis com vulgueu.

Anònim ha dit...

Voldria fer uns quants comentaris sobre tot els comentaris que esteu ficant pel blog, molts d'ells erronis o basats en falta d'informació.

1- Els tècnics de T-systems si estan formats per la instal·lació de linkat.

2- Estaria bé dir de on heu tret la informació ja que les dades de escola de 33 ordinadors amb 5 tècnics no em sembla gaire creïble.

3- Estaria bé comentar també quins ordinadors vareu instal.lar, ja que depenent de les caracteristiques d'aquests la instal.lació de un pc pot oscil.lar de 45min a més de dues hores.

4- També seria bo saber si vareu fer la instal.lació per defecte o vareu fer configurar com el fstab de les particions o les configuracions de la xarxa ja que si es deixen per defecte ocasionen diversos problemes (tot això suma temps a l'instal.lació)

5- També faltaria saber si vareu configurar els repositoris, domini, impressores y escàners, reconfigurar la tarja d'àudio (en la majoria de pcs no s'instal.la bé). Amb això ja sumem més temps.

6- Comentar també que gran part del temps emprat en una instal.lació no és de les aules de informatica si no dels ordinadors d'aules amb projectors y departaments repartits per tot el centre.

7- Unaltre punt a remarcar que ja ha comentat algu més és que la instal.lació es va fer sense ningu al centre, cosa que evita problemes com gent que entra en un aula a mitg instal.lar com les que vareu deixar fent i que reinici totes les maquines. Per no parlar de les possibles interrupcions per part del professorat per possibles averies al centre ja que normalment el tècnic que visita l'escola està present en les instal.lacions

8- Sobre la instal.lació del servidor depèn de la configuració i necessitats de cada centre és necessari configurar diversos serveis, configurar dominis, carpetes compartides, usuaris... cosa que allarga la instal.lació d'aquest

9- Per ultim dir que en el nostre cas no ens podem permetre el luxe de deixar una aula instal.lant i tornar el dia següent a les 10, cada dia hem de acabar el que comencem per qüestió de ocupació d'aules i el perill ja esmentat de reinici de màquines

Anònim ha dit...

Ho q m’agradaria veure seria com reinstal•leu un servidor com por exemple he reinstal•lat jo amb active directory, uns 160 usuaris, unes 250 carpetes compartides amb diferents permisos per cada usuari, unitats organitzatives amb diferents gpo’s aplicats, quotes de disc amb control d’espai q s’utilitza, còpies de seguretat automàtiques etc etc. Suposo que en unes dues-tres hores ho feu no?
....salut

Anònim ha dit...

Hola,

Primer, les dades de 5 tècnics, dos dies i 33 màquines és l'informe que va fer un centre per tant les dades són reals.

Si t'hi fixes, a nosaltres no ens van pagar per fer l'actuació. Som docents i traiem el temps del nostre temps lliure per la qual cosa es va fer pre setmana santa.

Les hores emprades són tirant llarg.

Torno a dir que la formació dels tècnics és pèssima.

Em demanes, repositoris, àudio, etc. Sí, es va fer i es va tenir en compte això.

No em serveix el comentari que deixéssim les màquines acabant d'un dia per un altre. En efecte, era setmana santa, són dies de vacances, no hi ha alumnes i el cost per al Departament d'Educació ha estat zero.

I les màquines que tenia el centre són ordinadors típics de dotació del Departament, Inves, Comelta, etc.

I et faries creus de les hores invertides en instal·lar un únic servidor.

Ah, ningú no ha dit que les intervencions no es puguin fer en Setmana Santa.

D'anònim a anònim, si hem fet aquest sacrifici és perquè creiem i estimem l'escola pública per això s'ha fet tot a base de voluntariat. I també per evidenciar el pèssim suport que molt sovint dóna l'empresa.

També cal dir que han estat poc els centres que estiguin contents amb la feina feta per part de l'empresa i moltes les queixes de males instal·lacions, etc.

Que t-systems cobra 12.5 M Eur. a l'any.

I responent al darrer comentari, et diria que la migració del servidor antic al nou va consistir en passar totes les carpetes i el contingut de LDAP al nou servidor, mentre es copien les dades pots estar fent d'altres coses que és el que vàrem fer. L'administració de GNU/Linux és més senzilla que no windows. Sorry :-)

;-)

Anònim ha dit...

Hola,

Primer, les dades de 5 tècnics, dos dies i 33 màquines és l'informe que va fer un centre per tant les dades són reals.

Si t'hi fixes, a nosaltres no ens van pagar per fer l'actuació. Som docents i traiem el temps del nostre temps lliure per la qual cosa es va fer pre setmana santa.

Les hores emprades són tirant llarg.

Torno a dir que la formació dels tècnics és pèssima.

Em demanes, repositoris, àudio, etc. Sí, es va fer i es va tenir en compte això.

No em serveix el comentari que deixéssim les màquines acabant d'un dia per un altre. En efecte, era setmana santa, són dies de vacances, no hi ha alumnes i el cost per al Departament d'Educació ha estat zero.

I les màquines que tenia el centre són ordinadors típics de dotació del Departament, Inves, Comelta, etc.

I et faries creus de les hores invertides en instal·lar un únic servidor.

Ah, ningú no ha dit que les intervencions no es puguin fer en Setmana Santa.

D'anònim a anònim, si hem fet aquest sacrifici és perquè creiem i estimem l'escola pública per això s'ha fet tot a base de voluntariat. I també per evidenciar el pèssim suport que molt sovint dóna l'empresa.

També cal dir que han estat poc els centres que estiguin contents amb la feina feta per part de l'empresa i moltes les queixes de males instal·lacions, etc.

Que t-systems cobra 12.5 M Eur. a l'any.

I responent al darrer comentari, et diria que la migració del servidor antic al nou va consistir en passar totes les carpetes i el contingut de LDAP al nou servidor, mentre es copien les dades pots estar fent d'altres coses que és el que vàrem fer. L'administració de GNU/Linux és més senzilla que no windows. Sorry :-)

;-)

Anònim ha dit...

Docents no tècnics?
quantes hores treballeu amb linkat fent instal·lacions i quantes de docents?

Em sembla que no sou realistes, m'agradaria veure com realment uns simples docents fan una instal·lació de la Linkat en un centre. Em sembla que funcionaria ben poca cosa.

anònim11 ha dit...

Lo primer, enhorabona per la instal·lació. Jo també soc tècnic i la veritat es que estic “flipant” amb alguns dels comentaris que estic llegint,tant aquí, com als fòrums. Dir que estic totalment d'acord amb l'anònim que ha dit els 9 punts, perque això si s'ajusta a la realitat, i es nota que ell sí que ha anat per més d'un centre fent instal·lacions.

Sobre el comentari 5 tècnics dos dies 33 equips. Això no ho se, però es possible que sigués 1 o 2 tècnics que aprofitaven la instal·lació per formar als altres 3 ?¿ practica habitual en aquesta empresa. O s'hauria de veure quin tipus d'equips eren, on estaven ubicats,etc. Però imagino que va ser lo primer.


Comentaris com “T-Systems cobra 12,5 M Eur. a l'any”. Ja que heu invertit temps en buscar quant cobra aquesta empresa, perque no esbrineu quant cobra un tècnic de T-Systems ?¿?¿ quina formació oficial rep al cap de l'any?¿?¿? Els formen a nivells LPIC?¿ La gent que va a fer les instal·lacions de Linkat, que tantes vegades he vist anomenar al fòrum de la Linkat “si el tècnic del preventiu no ho sap fer, que ho reporti al tècnic especialista”. Aquest tècnic especialista, té aquesta categoria assignada a la seva nòmina ?¿?¿ Se li destina una formació especifica ?¿?¿ Té contacte directe amb els desenvolupadors de la Linkat per tenir xerrades sobre els problemes que es troben?¿?¿ I qui te la culpa d'això T-Systems o el Departament o els dos?¿ (jo em declinaria pels dos).

També dir que no es pot generalitzar amb els tècnics, perque això es com tot, sempre n'hi han de més implicats o de menys. Però amb aquest salari el que teníeu que donar graciés a que de cada x , n'hi han uns quants que si que ho son.

Ho sinó, es com si jo afirmés, que els professors del Departament tenen una formació molt dolenta o que són uns incompetents, donat que vaig tenir un professor de català que feia faltes escrivint.

I també caldria saber, si ara de cara al nou concurs públic, guanyi l'empresa que guanyi, si es farà un departament amb gent ben formada per instal·lar la Linkat o si continuarà sent una tasca afegida d'un tècnic de preventiu a cada x zona. Gent que estigui en contacte periòdicament amb el desenvolupadors de la Linkat per poder reportar les errades.

Espero els vostres comentaris.

Salutacions, anònim11

Anònim ha dit...

Un tècnic cobra uns 850 € aproximadament i es una vergonya. Amb aquest sou es poden ficar les instal·lacions de linkat on jo em se. Si el servei es dolent es per que es paga als tècnics el mateix que paguen al McDonals per servir aburgeses. Que mes voleu?

Anònim ha dit...

això que dius és populista. Jo puc dir el mateix de molts mestres. Ensenyo a sumar als meus fills més ràpid que ells. I no cobro 2000 euros nets al mes ( 3500 és el que costa el teu sou a la societat).
Populista oi?

Anònim ha dit...

850 ?? Uii així m'estafaven quasi 100 euros??? Doncs em sembla que son 750-770 (nets)...

Salut i peles!!!