dissabte, de novembre 01, 2008

L'ordinador per als alumnes. Un ultraportàtil?

Fa molt de temps que hi vinc donant voltes. Quan tindran un ordinador els alumnes per a treballar cadascú amb la seva màquina? La resposta no és senzilla. Però deixeu que m'expliqui.

Tinc el convenciment que difícilment s'aconseguirà que l'administració doti a cada alumne amb un ordinador. De fet fa anys que es demana que els mestres i professors tinguin un portàtil, però sembla que això tampoc arribarà, si més no, a curt termini.

Llavors què hem de fer? Resignar-nos a continuar als centres igual que fa 200 anys? Doncs ara us explico la meva idea.

Tenim que els actuals ultraportàtils tenen un preu de 300 €, i són màquines realment interessants per a que els nostres alumnes puguin tenir la seva pròpia màquina amb la que poder fer la seva feina. Però clar, si a un pare se li demana 300 € de cop es queixarà. Doncs haurem de trobar la manera de finançar-ho, no? Som-hi doncs.

Suposarem que fins a 3r de primària els nens no necessitaran un ordinador personal. Però el nen entra al sistema educatiu a P3, no? Comencem els càlculs? Som-hi.

Des de P3 fins a 3r de primària hi van 5 cursos. Cada curs té 12 mesos, per tant, tenim un total de 12 x 5 = 60 mesos. Podríem finançar 300 € en 60 mesos? I tant que si! Sortirien a 5 € al mes. O sigui, que si en el moment d'entrar en el sistema educatiu, el pare comença a posar 5 € al mes en un compte, quan el seu nen arribi a tercer de primària podrà disposar d'un ordinador portàtil sense cap cost.

Si, ja sé que s'obren llavors múltiples inconvenients: manteniment de les màquines, arribada d'alumnes nouvinguts, beques de materials, ... Però no seria cap animalada començar a treballar amb aquesta idea, no?

8 comentaris:

Ramon Torné Teixidó ha dit...

A Extremadura manen els del mateix color i no fan aquests comptes. Ni de lluny.

Pilar Soro ha dit...

Ahir vaig parlar amb alts càrrecs i responsables TIC del Departament i sembla que finançaran les necessitats de les escoles que tinguin projectes educatius relacionats amb les TIC, si calen portàtils donaran els diners.
De totes maneres els llibres ja valen 300 euros. Un portàtil+ un quadern + un estoig. No calen llibres. Només els de lectura.

Anònim ha dit...

Si, et donaran tot allò que "ells" voldran, però no allò que tu necessitaràs, perquè sempre han actuat igual. Alguns es creuen els deus a l'hora de decidir què cal a cada escola, sense saber ni tan sols on estan els diferents centres.

Em sembla que en Jordi el que planteja és començar a passar de les dotacions institucionals i buscar-nos la vida per altres llocs.

Ramon

SamRam ha dit...

Me parece una idea brillante, pero falla en la precisión de que hasta 3o no necesitarán un portátil. En algunas escuelas concertadas de Barcelona (la Salle) ya empiezan a implantar el uso de portátiles en P1 (http://eduardbatlle.cat/2008/10/23/portatils-a-la-llar-dinfants/)
Y te diré más: yo, desde que descubrí las aplicaciones JClick del Dept. d'ensenyament, cada dia pruebo cosas nuevas con mi hijo pequeño y el está entusiasmado con la experiencia (no pasa un dia que no me pida su sesión de juegos).
Es algo que se debería empezar a aplicar en la escuela pública sino queremos que las diferencias entre pública y concertada sea algo más que el precio.

SamRam ha dit...

No he dicho que mi hijo tiene 2 aos, y por eso creo que hay que empezar a aplicar éste tipo de tecnología a edades tempranas.

Jordi Perales ha dit...

A veure Ramon, no és del tot cert el qu dius. A Extremdura només governa el PSOE, i des de fa anys han demostrat la seva aposta. Només cal veure al Rodríguez Ibarra parlant de TIC i Programari Lliure. I mira que en diu de burrades aquest home, i en canvi en aquest tema, l'encerta sempre. Sempre!

Pilara. Tant de bo això sigui cert, però em sembla que el pressupost no arribarà per a tenir un portàtil per a cada alumne.

Ramon anònim, doncs si, una de els coses que penso que s'han fet malament són les dotacions "a cegues" als centres. Cal veure què necessiten els centres i adequar-se al que demana.

Samram, a veure, jo parlo de l'ordinador propi de l'alumne. No dic que els alumnes no hagin de tocar ordinadors fins a tercer de primària. EL que dic és que a partir de tercer de primària haurien de tenir un ordinador propi. La idea és diferent.

Respecte a l'enllaç que has passat, només m'agradaria veure què fan la resta d'horari lectiu. M'hi jugo el que vulguis a que no es passen més de 30 minuts al dia a l'ordinador a P3.

I si, el jclic està molt bé però ... se n'ha fet tant abús en els centres que acabaran "matant-lo". Jo crec que els alumnes han de crear "material" i no limitar-se a enllaçar.

Anònim ha dit...

Potser oblida qui ha escrit aquesta noticia, ho diu pero no es fa prou emfasi com es veu en la conclusió que en aquell llarg període caldrà manteniment dels mateixos i després és que en uns tres anys quedaran obsolets i quan el vailet estigui a 3r i 4t d'eso difícilment el podria fer servir perquè no podrà fer res del que els hi demanaran els professors d'aleshores, però endavant, grans idees com aquestes son les que fan rutllar el departament i ens fiquen a tots en el compromis d'idees de bomber en comptes de posar-se a treballar, per exemple un linkat 2 mancat d'operativitat i els que s'ha destinat tant pocs esforços reals. amb un rendiment despesa producte dels que fan por!!, endavant ves pensant en els actuals ultraportatils, tu ho has dit actuals, paraula que en informàtica no existeix

Anònim ha dit...

Noto certa mala llet en l'últim comentari. Evidentment els ordinadors es queden obsolets, però és que els llibres que compren actualment els alumnes ja estan obsolets abans de comprar-los. Ho reconeix l'escriptor?