dimarts, d’octubre 28, 2008

D'educació, agressions i els mitjans de comunicació

Fa uns dies vaig veure al diari de girona que una escola de Platja d'Aro havia denunciat un pare per intent d'agressió a la tutora de la classe de la seva filla i a la directora. Pel que he anat llegint en premsa, el pare va entrar dintre de l'aula i es va discutir davant de tota la classe amb la tutora, i després, quan aquesta va cridar a la directora, la va emprendre amb ella. I tot això perquè? Doncs perquè la nena va estar uns dies treballant en una taula a part de la resta de la classe perquè s'havia barallat amb algú altre.

Però hi ha un parell de coses que no m'explico com han pogut passar. En primer lloc, en més d'un diari, veig publicades fotografies amb el peu “fotografia cedida pel pare”. Si, si, tal i com ho llegiu, el pare va entrar a l'aula i es va dedicar a fer fotografies saltant-se a la torera tota la normativa de protecció de la imatge dels menors. O sigui, que els centres hem de demanar permís per a reproduïr a una pàgina web o revista escolar, imatges dels menors (en festes, excursions, activitats generals, ...) però un pare qualsevol, pot entrar a dintre d'una aula, fer fotografies i difondre-les a tots els mitjans que li doni la gana sense que això faci pensar als responsables dels mitjans que les publiquen que potser estan incomplint algunes normes relatives a la protecció de la imatge dels menors, i encara menys en el mal que poden estar fent a la pròpia institució i per descomptat a la nena, que dintre d'uns anys podrà llegir aquests articles a través de la xarxa.

Menció a part mereix l'article que van publicar durant el cap de setmana els responsables del diari ABC. Mireu com començava l'article i opineu vosaltres mateixos “El padre de una niña de seis años escolarizada en un centro de Primaria de Playa de Aro ha denunciado que fue sometida a un castigo psicológico más propio de la escuela franquista que de la teóricamente moderna y progresista red escolar de la Generalitat de Cataluña.” Clar que, de franquisme en deuen poder parlar molt a l'ABC, per això fan tantes comparacions.

He de dir que en totes les notícies publicades he trobat en falta la versió del centre. I no és que m'estranyi, al contrari, crec que és la manera correcta d'actuar. Entenc que el centre s'haurà limitat a informar del cas a la inspecció i que sigui aquesta qui determini la idoneïtat o no de les accions que s'han pres. I aquest comportament em xoca frontalment amb l'actitud del pare, que s'ha dedicat a emprendre una mena de creuada mediàtica sense sentit. Em podria explicar el pare què aconseguirà amb tot el que ha fet fins ara? Quins beneficis obtindrà la seva filla?

Suposo que al centre deuen respirar tranquils perquè ahir vaig llegir que el pare havia sol·licitat canviar de centre a la seva filla. No obstant, algú hauria d'explicar els pares que l'educació de la seva filla implica un pacte de confiança entre la família i el centre docent.