dilluns, de juny 18, 2007

I després de l'ESO, què?

Divendres passat vaig anar a un acte final de curs d'un institut. A dalt de l'escenari alguns professors i convidats i a baix els alumnes esperant a veure què dèia cadascú. Al final de l'acte, va venir el torn dels parlaments.

Em va fer gràcia alguna intervenció perquè semblava que ningú sabés què diu la la Logse respecte la ESO. Ja sé que la Logse està caducada, però és la que va marcar l'estructura del sistema educatiu. L'obligatorietat de l'educació s'acaba amb el 4rt d'ESO i per tant cal ser conscients d'aquest fet.

És curiós veure com hi ha gent que continua afirmant després de tants anys, que s'ha de continuar estudiant "pel vostre bé". Doncs no senyor, s'ha d'estudiar o s'ha de treballar en funció del que vulgui la gent. I si considerem que als 16 anys no són prou madurs per prendre una decisió significarà que alguna cosa ha fallat, no?

D'altra banda, aquesta mateixa gent és la que, quan un estudiant acaba la seva carrera universitària diuen "ara si que has acabat". Doncs no senyor, si un diu que la cosa no s'ha acabat quan finalitza el 4rt d'ESO, tampoc s'acaba quan finalitzen els estudis universitaris.

On queda allò de l'aprenentatge al llarg de la vida? On queda allò d'aprendre a aprendre? Perquè quan un alumne acaba la universitat algú s'atreveix a dir que ja s'ha acabat l'estudi però no ho diu quan finalitza l'ESO?

1 comentari:

Sylvie ha dit...

Doncs sembla que sí que algo falla perquè no ho son gens de madurs... ni tampoc ho son als 20. Hauries de veure la gent que entra a treballar a la seva primera /segona feina quines perspectives tenen.. Tens raó que un ha de fer allò que prefereix i crec que sobretot la maduresa ha de ser en estar convençut d'haver triat el correcte. Segur que ens podem equivocar, que haurien o hauriem d'haver estudiat més o haurien/hauriem d'haver treballat mes o en algun altre lloc, però poder mirar enrere i pensar que en aquell moment estavem convençuts que feiem el correcte.
En qualsevol cas el que plantejes és molt mes complicat, estudies i tens carreres i masters i no trobes mai una feina que s'acosti al que has fet, no estudies i potser tens sort i et "forres" o potser no tens mai res.. en fi, per aixo dic, al menys, estar convençuts que fem el que volem fer.