dimecres, de maig 02, 2007

Jornada tècnica de primària, i el moodle per a quan?

Ahir estava mirant la web de la xtec i vaig veure que hi havia anunciada una jornada tècnica per a primària. L'any passat s'havia anunciat que per a enguany n'hi hauria una de moodle, però sembla que ha caigut en l'oblit.

A canvi ens han col·locat una Jornada tècnica sobre Wordpress com a eina per a la renovació del web de centre.

En els últims anys hem tingut ja 3 jornades tècniques sobre eines per a fer webs col·laboratives (contribute, intraweb, blogs) i ara ens col·loquen una quarta sobre wordpress. No dubto de la utilitat del wordpress en la educació, però crec que quatre sesions en tres cursos sobre eines per a l'actualització de la web de centre són excessives.

En canvi quantes jornades tècniques hi ha hagut sobre eines d'ensenyament aprenentatge? No entenc aquest canvi. Sembla que simplement es busqui repetir un èxit que hi va haver en una de les millors jornades tècniques que recordo. Però l'objectiu no hauria de ser donar eines per a implementar les TIC a l'aula? Per a quan una jornada tècnica sobre eines pedagògiques dissenyades per a aquest fi?

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Quina és la Jornada Tècnica que anomenes un èxit? Potser la passada jornada sobre eines web 2.0 per a la publicació?
Has tingut en compte que aquestes eines utilitzen servidors generalment allotjats als Estats Units, sota legislació americana que, per altra banda, és molt menys restrictiva que l'europea?

Una cosa és presentar tot un seguit d'eines web 2.0 que els nostres alumnes ja coneixen i utilitzen, i un altra molt diferent és afavorir l'ús d'aquestes eines com a web dinàmica alternativa a l'actual web del centre.
Des del Departament no es pot donar suport a aquest tipus d'espais, dels quals no en controla ni el servidor ni la legislació. Mentre que en el cas d'una plataforma dinàmica com WordPress instal·lada en el servidor phobos del Departament, se'n pot garantir tant el funcionament d'aquest servidor com la protecció del contingut.

Jordi Perales ha dit...

Quan he parlat de jornada que va ser un èxit em refereixo a la última que es va fer a primària i a la que estaven convidats els que assisteixen als SATIS i SAIPS (o com se li vulguin dir arreu). I si, va ser un èxit tot i que no es controlava el servidor.

En el post que he penjat no posava en dubte la idoneïtat d'una jornada tècnica sobre Wordpress sinó la preferència de wordpress per sobre d'altres alternatives i més quan aquestes alternatives ja estaven preparades.

En els últims tres cursos hem tingut, com ja he dit en el post, tres jornades sobre webs col·laboratives però cap presentació sobre eines per a la preparació d'activitats d'ensenyament-aprenentatge.

Ja sé que amb el wordpress (del qual també en sóc usuari) i amb la intranet es poden fer activitats educatives/formatives, però no ens enganyem, el seu primer propòsit no és l'educació-formació.

El que he posat en dubte, i ho seguiré fent, és la necessitat d'una jornada tècnica sobre wordpress després d'haver tractat contribute, intranet i blogs en general. En canvi, perquè no una jornada tècnica sobre moodle a primària? El que poso en dubte és la priorització que s'ha fet. Perquè Wordpress en comptes de Moodle????

O el que és el mateix: Perquè un blog en comptes d'eines més complertes i igual de fàcils de mostrar que el wordpress?

Anònim ha dit...

Realment les necessitats del professorat de primària són les de fer ús i gestionar un Moodle?
No és més útil començar per algun gestor de continguts senzill, fàcilment configurable i que pugui ser utilitzable immediatament amb i per la gran majoria dels alumnes de primària?

El Moodle és una eina molt més complexa que el WordPress, requereix molta més estona per a la seva gestió i manteniment, i a més té el seu propi curs telemàtic per aprofitar-ne tot el seu potencial d'ús. De tota manera, tenint en compte que el Moodle és un gestor de cursos i d'auto-aprenentatge, és realment rentable invertir tot el temps i esforç necessari per a la seva gestió, comparat amb el rendiment que se'n traurà amb els alumnes de primària? Sense ànim de polèmica, només cal veure l'èxit de la intranet als centres de primària.

Jordi Perales ha dit...

Realment les necessitats del professorat de primària són les de fer ús i gestionar un Moodle? No, evidentment. Però si que són necessitats del professorat de primària disposar d'entorns que permetin el control d'activitats total dels alumnes per part del professorat i això, avui per avui, wordpress no ho permet.

No és més útil començar per algun gestor de continguts senzill, fàcilment configurable i que pugui ser utilitzable immediatament amb i per la gran majoria dels alumnes de primària? Si, i tant, per això l'any passat es va presentar la intranet i aquesta feina ja es va avançar. I amb la jornada tècnica de primària i els blogs ja es van treballar els blogs.

El Moodle és una eina molt més complexa que el WordPress, requereix molta més estona per a la seva gestió i manteniment, i a més té el seu propi curs telemàtic per aprofitar-ne tot el seu potencial d'ús. El moodle és una eina més complerta, que no més complexa. No requereix més estona per fer una administració senzilla i menys si el centre ja utilitza la intranet (que no saps que existeix un mòdul per a permetre'n l'administració d'usuaris des de la mateixa intranet)? I si, té el seu curs telemàtic que afortunadament es dóna amb Moodle.

De tota manera, tenint en compte que el Moodle és un gestor de cursos i d'auto-aprenentatge, és realment rentable invertir tot el temps i esforç necessari per a la seva gestió, comparat amb el rendiment que se'n traurà amb els alumnes de primària? Em sembla que ho tens entés malament. El moodle no és un gestor de cursos ni d'autoaprenentatge. Una cosa és que hi hagi usuaris que ho utilitzin com tu dius, però no són els únics. Mira, saps de què és acrònim Moodle? Modular Object Oriented Dynamic Learning Environment. Com ja has pogut entendre no hi diu res d'autoaprenentatge ni de cursos com tu has dit.

Per últim, saps que hi ha gent a primària que l'està utilitzant? Saps que hi ha gent de primària de Catalunya que amb cursos fets amb moodle va quedar entre els TOP 100 en els Elearning Awards?

I si, la intranet ha estat un gran èxit ho sé de primera mà. I cal felicitar tota la gent que ha estat treballant en aquest projecte.

També cal felicitar la gent que ha tirat endavant el curs de Moodle, perquè si no fora per alguns d'ells, ja veuríem si s'estaria fent.

anna ha dit...

Per l'anònim:

Mira't aquesta web http://phobos.xtec.net/ceipdrassanes/moodle/ i veuràs que no és tan difícil gestionar un moodle a primària i és una eina que permet lligar les tic amb l'ensenyament-aprenentatge.

Fer una jornada tècnica sobre wordpress no està malament però segurament és un pèl recurrent...i la passada jornada tècnica va ser un èxit, segurament va ser de les vegades que es plantejaven coses significatives i que es viuen en el dia a dia, la web2... ara que penso, no és això l'aprenentatge significatiu?: aprenentatge lligat a la realitat?

anna ha dit...

Estic d'acord amb tu Jordi.

El que caldria, si no es vol recòrrer a servidors que estan als estat units seria que el departament oferís els mateixos serveis... un espai on es generessin blocs sense necessitat que cadascú s'instal.lés el seu.

Sobre el wordpress i la web de centre.... crec que no fan la mateixa funció. Tampoc es pot comparar intranet i moodle, a mi m'ha funcionat mil vegades millor el moodle que no pas la intranet:
http://phobos.xtec.net/ceipdrassanes/moodle/

Anònim ha dit...

Comunicació i Audiovisuals a Internet.- 1374 inscrits.
Jornada tècnica sobre la renovació de la web de centre: WordPress.- 1115 inscrits.

Sobren les paraules sobre l'èxit o no de la segona jornada tècnica d'aquest curs escolar.

Afegir només que la promesa d'una jornada tècnica Moodle a primària (tal i com es va fer a secundària) era ferma, però ... sembla que a l'Àrea TIC central trontolla tot. Tants canvis en els gestors de la formació (i cada cop a pitjor) estan donant els seus fruits.

Una darrera cosa; fer una jornada tècnica, a secundària, sobre wifi, té alguna incidència en el curriculum ??? No va en una direcció totalment oposada a la intenció del Departament d'implementar-hi les TIC ???

Alea jacta est.