divendres, de setembre 29, 2006

Educampus encara? Feu el que jo us dic, però no feu el que jo faig

Fa dies que hi vaig donant voltes i no entenc què passa amb aquest entorn virtual d'ensenyament -prenentatge de que disposa el Departament d'Educació.

Des de la seva presentació pública es va detectar unes greus mancances d'operativitat i d'opcions pedagògiques bàsiques en entorns d'aquesta mena. La interactivitat és tant limitada que més d'una vegada et donen ganes d'enviar-ho tot a ... serem educats, a pastar fang. Com és possible que després de tant de temps utilitzant aquesta "super-eina" encara estigui tant poc desenvolupada? Com és possible que les possibilitats de comunicació entre els alumnes sigui tant limitada? Com és possible que les eines disponibles es limitin a un fòrum i un correu intern i poca cosa més? Tinc tantes preguntes que ningú em contestarà ... Oi que no? (ara és quan alguns dels que llegiu feu que no amb el cap, jeje).

Però el que realment m'impressiona són algunes decisions que es prenen relatives al seu ús. I és que no es pot practicar allò de "feu el que jo us dic, però no feu el que jo faig".

Per exemple, com és possible que als que som formadors de l'Àrea TIC (algun dia opinaré sobre els criteris d'adjudicació de cursos als formadors, però ara ja tinc prou feina) ens facin fer un curs sobre Linkat (distribució educativa de Linux del Departament d'Educació) amb l'argument que és una eina molt potent i sobretot que és programari lliure que ara s'utilitzarà als centres educatius sobre una plataforma d'ensenyament-aprenentatge propietària?

A veure, no estem venent les bondats del programari lliure? I què fotem, perdoneu l'expressió, treballant sobre plataforma propietària? Perquè ... tot i que Educampus ho hem pagat entre tots (diners públics), i ho hem pagat molt ben pagat, ningú s'ha plantejat alliberar codi, no?

Però no n'hi havia prou. Resulta que aquest any s'ofereix un curs de Moodle gràcies a la feina d'alguna persona (gràcies Joan!). L'altre dia m'explicaven la feinada que van tenir per convèncer qui havien de convèncer sobre la necessitat de fer un curs de moodle sobre la mateixa plataforma de la qual la gent ha d'obtenir aprenentatges. Us imagineu fer un curs de Moodle a través de l'Educampus? Quina paranoia no? Doncs alguns la tenen, o alemnys això m'han explicat.

Us imagineu que en algun lloc us puguessin oferir un "Curso de cocina fácil" però que en comptes de fer-se a la cuina es fes ... en el lavabo? Iep, que no dic que enviem l'Educampus a cagar eh! Era un simple símil.

I un curs per a treure's el carnet de conduïr de cotxe en el que les pràctiques es fessin amb una bicicleta? En aquest cas si que comparo l'Educampus amb una bicicleta, i altres entorns d'ensenyament-aprenentatge virtual amb un cotxe.

En fi, que això sembla no tenir remei. Un cop més ens tocarà tirar endavant malgrat els entrabancs. Vaig a veure si acabo d'instal·lar per primer cop una LINKAT. Ja us explicaré ...

Bon cap de setmana.

8 comentaris:

Paco Rivière ha dit...

Hi han coses increibles. Per si et servei per instalar la Linkat, allibero els meus descobriments: http://www.pacoriviere.cat/#%5B%5BLinkat%20a%20Ubuntu%5D%5D

Anònim ha dit...

Hola Jordi,

Com a formador del Departament ja fa temps que fas servir l'Educampus com a eina de formació. El curs D35 de Linkat es fa utilitzant la mateixa plataforma d'aprenentatge a distància. Que l'Educampus és privatiu i Moodle li dóna 1000 voltes això també. Però l'exemple que mostres amb la Linkat no el trobo d'allò més encertat. Que la distribució Linkat ha de ser la distribució de tots, això hem d'intentar que entre tots sigui possible i exigir al Departament que així sigui.
Com molt bé sabràs hem de treballar per fer creure al mateix DE les bondats del programari lliure. I no és broma, la gran majoria de gent del Departament, o no en té ni idea de programari lliure, o no en vol saber-ne res ja que això suposa "aprendre" coses noves i hi ha gent que sí que hi creu però que es troba amb limitacions per tirar cap endavant.

Anònim ha dit...

Hola!

Del Departament no cal esperar-ne res. Les úniques coses que funcionen són les que estan en mans de (comptades) persones que cada dia hi posen el coll.

Correu amb molt spam, connectivitat dolenta, maquetes que tornen les màquines lentíssimes, servei tècnic que tarda molts dies en atendre't, plataformes i altres experiments que no rullen, etc etc. Per mi tots aquests "serveis" ja se'ls podrien carregar d'avui per demà i destinar els calers a que els centres tinguin unes instal·lacions (en tots els aspectes) més dignes.

anna ha dit...

Trobo molt encertats els teus comentaris i reflexions sobre l'educampus... no entenc com `s'han pogut destinar diners per desenvolupar l'educampus exisitint el moodle... però en aquest mateix sentit no entenc com la LINKAT es basa en suse i no en debian com fan o han fet la immensa majoria de comunitats eutònomes... sabies que suse és l'única distribució de linux que darrera hi ha una empresa (novell)?

No, no ho entenc...

Anònim ha dit...

Educampus en principi era un entorn virtual d'aprenentatge destinat a alumnes de primària i secundària: realment s'ha fet servir en aquest sentit? ni que sigui amb mitja dotzena de nens?

Algú pot esbrinar la mil-milionada que a costat aquesta broma?

Boris Mir ha dit...

Benvolguts companys,
comparteixo la majoria de les vostres observacions: jo també pateixo l'Educampus.
Al Departament d'Educació hi ha moltes subdireccions, departaments, equips, etc. i no hi ha una "línia editorial" clara respecte a les TIC i a les plataformes de treball, programaris...
Per acabar d'adobar-ho, el tema és completament transversal: no només afecta la formació, afecta moltíssims aspectes. I cadascú camina en la seva direcció -bona o dolenta, tan se val!- i per això, paradoxalment, no s'arriba mai enlloc.
Sobre la qualitat dels serveis (correu, servidor phantom/phobos,...) preferixo ni parlar-ne!
Una cordial salutació,
Boris

Anònim ha dit...

M’agrada que et mullis... ja va essent hora que ens mullem el cul si volem peixos... però... Moltes preguntes Jordi?
Jo vaig estar en unes jornades prèvies (per formadors tic que són a províncies) a la presentació del xxxcampus... lo d’edu no sé si fer-ho servir... La veritat és que el que anava amb el responsable (i aquest també no cal ser dolent) sabia que s’havia de fer i fins i tot va recollir moltes de les nostres indicacions... evidentment desprès no varen quedar reflectides en cap lloc.... El pressupost inicial per la feina rondava (segons em va dir algú que deia que ho sabia...) el 50 kilos de les antigues pessetes... com veus només per a cobrir despeses...
Que l’educampus el fem servir nosaltres en lloc dels alumnes als que anava destinat... doncs dic jo s’hauran de justificar despeses, no?
Linkat... has vist o heu vist funcionant un linkat en qualsevol ordinador de qualsevol de les delegacions d’educació... (tret d’algun despatx dels que s’ho “curren”) De les altres delegacions no sé res... tinc la sort de no tenir-les que visitar.... Però dic jo: no és l’exemple una bona manera de predicar sobre les virtuts del que sigui... El que em temo és que ara posarem en marxa quelcom i que no sabem quan durarà... però...
Sobre la tria del linux que farem córrer ja ho has dit tot tu... ;-)
Sobre els criteris d’adjudicació de cursos als formadors... creus que realment hi ha? Per què no els expliquen algun cop...
Ja veus... si més no... hi ha persones amb les teves mateixes preguntes i amb les teves mateixes sense resposta...
Salut i “Cuidat”
Jordi Jordan

Anònim ha dit...

Y escribir una apología del soft libre, de la vicisutudes de Moodle en la plataforma Blogger, propietaria de, oh!, Google (¿dónde está el código fuente, pecadorrr?) es ya de lo más divertido y sicotrónico que he leído. Vaya, sólo falta que me digas que escribes los mensajes desde tu flamante Mozilla Firefox corriendo sobre ¿Windows?, y nos morimos de la risa :) Y del visualizador de archivitos flash, la máquina virtual de Java, los drivers de nVidia, Ati,... ¿instalados en el sistema pq hacemos actividades TIC bajo esos formatos? Hablas de una enorme contradicción, cierto. Pero espero que para tu buena conciencia libre de conocimento publiques tus mensajes del blog en plataformas libres; que tu sistema operativo sea una Debian Sarge con el Hurd como kernel o un FreeBSD, pa' poner al caso. Así, de esta manera, ya podremos ver la paja en ojo ajeno antes que la viga en el propio XD!

Un pobrecito hablador...