dimecres, de març 22, 2006

El portàtil, les dotacions i el descobriment de la informàtica personal

Com ja deveu saber a molts centres de Catalunya aquest any s'està rebent un ordinador portàtil per a que s'utilitzi al centre com es cregui més adient. La polèmica està servida, s'haurà de decidir la "idoneïtat" de la utilització del maquinari al centre, i en especial d'aquest artilugi. Un portàtil a l'escola! La veritat és que no sé si pensar que per primera vegada ha arribat un ordinador d'aquestes característiques als centres o bé, si tot i ser al 2006 encara ara ens arriba el primer ordinador d'aquestes característiques.

Doncs bé, lligant amb aquesta dotació, en alguns centres afortunats han rebut una sèrie d'ordinadors per ser seu d'algun acte de formació (SATIs, SEMPERSEs, ...). D'altres, tot i ser centres que treballem intensament les TIC (només cal veure com a exemple el meu centre, tot i que estic seguríssim que n'hi ha molts més en el nostre cas) només hem rebut un ordinador nou i un portàtil (i un altre per secretaria). No m'acabo d'explicar qui decideix les dotacions i en què pensen quan les fan perquè si en un centre on s'utilitzen les TIC com en el que treballo no arriba més que un sol ordinador, què deu arribar als centres on simplement no s'utilitzen?

Us explicaré el cas propi. En el centre on estic actualment tenim una aula d'informàtica amb 16 ordinadors. Us imaginareu una aula espectacular oi? Doncs si que ho és si, els que em llegiu des del món de l'empresa ara al·lucinareu, els que ho feu des del món de l'educació potser us veieu reflectits. Dintre dels 16 ordinadors, n'hi ha de 10 tipus diferents i la majoria d'ells tenen més de quatre anys, o sigui que es fa difícil poder veure-hi una pel·lícula de vídeo, retocar una fotografia o fins i tot navegar per la xarxa amb més d'una pàgina oberta. Increïble però cert. I amb aquest material se suposa que hem de formar els alumnes que han de regir el món dintre de 20 o 25 anys ... En fi ... Ah! Em deixava de dir que els dos ordinadors més nous que tenim no els va enviar el Departament d'Educació sinó que els van comprar els pares i mares de l'escola.

Potser faria falta que els responsables de les dotacions es passessin pels centres per veure què hi ha, quines necessitats hi ha, quines demandes, com treballen els alumnes, ... clar que això és molta feina i cansa molt.

Però no n'hi ha prou en tenir un centre ben dotat, a més cal que la responsabilitat de les persones que dirigeixen el centre estigui a l'altura de les circumstàncies. Fa dues setmanes vaig llegir un escrit del José Antonio Pérez del CEIP Andreu Castells. Jo a aquest senyor no el conec més que per les coses que ha fet amb els seus alumnes a través de diferents planes web. La veritat és que ha fet molta feina. Doncs bé, us copiaré un petit fragment del seu escrit:

"... Pertany a una escola Seu de Sati i hem rebut 5 màquines noves + 4 per ser Seu de Sati i lloc on s'acostuma a fer seminaris, jornades, presentacions, etc. La qüestió és que d'aquestes 9 màquines només puc comptar amb 6 perquè la Direcció se n'ha emportat 3, a més de la nova per a Secretaria. "

No es queda aquí la cosa, es veu que l'equip directiu del seu centre s'ha quedat embadalit amb l'ordinador portàtil que ha arribat i, mira, ha "desaparegut". Penós:

"... I a més a més l'ordinador portàtil que va arribar a l'escola per a ús del professorat, des de fa un mes encara no el deixen, segons les raons segúents: la Secretària no sap on és (per normativa ha de saber on està tot el maquinari del Centre), la Cap d'Estudis no té claus dels
armaris (i tots sabem que sí les té perquè ens els ha obert moltes vegades), i atenció! no poden deixar la màquina perquè s'ha de configurar (el mateix tècnic ens diu que el portàtil ja ve configurat i no se l'ha de fer res)"

A tot això només em queda preguntar-me ... Què hi ha de dir el responsable de l'Àrea TIC corresponent? I què en pensa la inspecció? I el delegat territorial? On són tots aquests professionals que han de vetllar perquè els centres funcionin correctament? I les decisions contra aquesta situació, quines han de ser? Ai perdó, que potser ja ens va bé que aquesta situació es repeteixi. Així funcionen alguns centres (anava a dir molts centres, però no seré tant agosarat).

En fi, que alguns han descobert la informàtica personal, tard, però l'han descobert. Benvinguts siguin a aquest món, però del que es tractava era de que hi entressin els alumnes i no només alguns afortunats.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola, potser aquest professor tindria que passar el parte al Consell Escolar, amb representació de tothom. Es necessari estar al dia en lo tema de les noves tecnologies, estic d'acord. Penso que dramatitzes una mica. Segur que els que regiran el món tindran al seu abast més endavant el material necessari per a treballar.

admin ha dit...

Benaventurats els que avui reben portàtils perquè demà passat, o l'altre, en rebran els centres de formació d'adults.

Anònim ha dit...

Hola Companya o company,
Et demanem un favor:
Som un grup de mestres d’educació infantil i primària que ens estem organitzant. Estem en contra de la sisena hora i tot el que ella comporta (ampliació dels concerts de la privada concertada, horaris caòtics semblants als dels instituts, saturació dels nostres alumnes, allargament de la “jornada laboral” dels infants de Catalunya, etc.).
Per això et demanem que imprimeixis el cartell adjunt de la web i el pengis a la sala de mestres, a la màquina del cafè, als lavabos… on tu creguis que serà més visible pels teus companys i companyes.
Volem una vaga multitudinària pel dimecres 7 Juny (Plaça Sant Jaume, 11h) dels mestres d’infantil i primària. Tots en contra de la 6a hora i a favor de l’escola pública. Comencem a parlar entre nosaltres.
Entre totes i tots hem d’aconseguir que aquesta informació arribi a quanta més gent millor, per això hem de fer que corri (per e-mail, sms, trucant per telèfon, parlant, etc.). Ens hem d’organitzar, han de saber que nosaltres també tenim la nostra opinió. Cada moment que passa, som més forts.

Per més informació:
www.noalasisena.tk

noalasisena@hotmail.com
noalasisenahora@hotmail.com

Anònim ha dit...

USTEC: MANS NETES!!!

uan USTEC reconeixerà que fins el 2003 van estar afiliats, i a les seves llistes electorals persones que després van ocupar càrrecs de molta importància en el mateix Departament que tant han criticat?

Això esperem d'aquest sindicat: el mateix que ha fet el PP. USTEC no ens demana que ens desmarquem...? Donc des d'aqui demanem públicament que siguin ells els que es desmarquin de l'acció que han fet els seus antics dirigents...

Quan USTEC mostrarà fitxa d'afiliació i la de la baixa d'afiliació de tots aquests dirigents? Tenen les baixes d'afiliació d'aquells nous dirigents del Departament?
O encara tenen "doble militància"(patronal i sindical)?

USTEC pot dir que ARA ja no són militants aquells que tant mal han fet les coses, des de que han abandonat la direcció d'USTEC?


USTEC pot recuperar la seva credibilitat si es desmarca públicament del que han fet els seus antics dirigents.

USTEC s'ha de desmarcar públicament d'aquells que ocupant llocs molt importants a les seves llistes electorals, d'aquells quei van guanyar les eleccions sindicals el 2002, i per tant tenien una responsabilitat personal i individual en el compromís que ens van demanar i per això alguns (molts) els van votar, però que després van marxar a ocupar càrrecs del govern i ja no se'n recorden del que van prometre: entre altres coses acabar amb la concertada...!!!


USTEC: quan diràs la veritat del que ha passat en aquests 4 anys???


Si no es fa això, USTEC no té credibilitat, ni transparència ni coherència...

I trobo saludable que dins USTEC hi siguin encara els seus antics dirigents, tot i que ara facin una altra funció dins del Govern. Però el que no trobo gens coherent ni transparent és que ens vulguin enganyar i fer creure el que no és.


I així ho mantindrem fins que no facin el que ha fet el PP: mostrar la fitxa de baixa del sindicat dels assessors de la conselleria, dels subdirector generals, dels responsables de la 6na. hora... que estaven abans a USTEC, i encara poden estar-hi!!!!


No m'agrada Albert Rivera, com tampoc m'agrada que em menteixi USTEC.Amb quina cara ens demaneu ara que ens desmarquem quan vosaltres mateixos no ho feu???


Volem la veritat!!! Volem mans netes!!!

Volem un sindicat net!!!


http://desconcertats.blogspot.com/index.html