dilluns, d’octubre 21, 2013

Concurs de direcció a l'Institut Rocagrossa

Em permetreu que utilitzi el meu blog per a aclarir unes quantes coses coses relatives als concursos de direcció que s'han de fer dintre de pocs mesos, aprofitant la situació al voltant del nomenament de director/a al meu centre. Intenta ser un post útil als membres de la comunitat docent del meu centre, però també a la resta de la comunitat educativa.

En l'actualitat hi ha un nomenament extraordinari en la direcció, i per tant, al mes de desembre/gener la plaça de director/a sortirà a concurs. Presento a continuació un seguit de preguntes i respostes sobre aquesta situació, per a que la gent pugui fer-se una idea del que passarà a partir d'ara.

S'acaba el món?

Nooo, tranquil/a, només hi haurà un concurs de mèrits. Res més que això!! Ni s'acabarà el món, ni ens quedarem sense director/a, ni ens morirem, ni es transformarà el centre, ni ... És només un concurs de mèrits, estigueu tranquils.

Així, haurem d'escollir director/a?

No! No s'ha d'escollir res. És cert que durant uns anys la direcció del centre educatiu s'escollia per votació dels membres de la comunitat educativa, però des de la LOCE (us enrecordeu d'aquella llei que va aprovar el PP i que mai es va aplicar?), el sistema per a seleccionar la direcció és el de concurs de mèrits, així ho diu la LOE, la LEC i el Decret 155/2010

Si val, que a les eleccions ara se li diuen concurs de mèrits, no?

Doncs no, a les eleccions se li diuen eleccions i al concurs de mèrits, concurs de mèrits. Són dos sistemes diferents. I el que s'utilitza per a seleccionar el titular de la direcció és el concurs de mèrits, cosa totalment normal en l'administració pública.

I què és un concurs de mèrits?

Com el seu nom indica és un concurs que guanya el que més mèrits té. Després ja explicaré quins mèrits puntuen, perquè està clar que un curset de macramé no aporta res a la direcció, oi?

Val, ja ho entenc. Llavors, no seleccionarem res, no?

Doncs tampoc és això, si que seleccionarem, però no seleccionarem director/a. Després t'ho aclareixo.

I qui es pot presentar al concurs de mèrits?

Doncs tothom que vulgui i que compleixi els requisits marcats en l'article 14 del Decret 155/2010 i que es resumeixen bàsicament en: - 5 anys de funcionari de carrera de cossos docents - 5 anys d'experiència en algun dels ensenyaments que s'imparteix el centre (en el nostre cas ESO, FP ó Batxillerat) i - darrer any en actiu prestant serveis en ensenyaments que tingui el centre.

Un moment, no has dit que el curs de directors que organitza el Departament sigui un requisit. T'has equivocat oi?

No, no m'he equivocat no. El curs al que fas referència, i del que només se n'han fet dues edicions, no és un requisit. És un mèrit preferent, però no és un requisit. Això vol dir que encara que no hagis fet el curs, pots presentar-te igualment al concurs.

Val, ja ho entenc, qui ha fet el curs tindrà més punts però no vol dir que sigui obligatori tenir-lo, no?

Exacte, és així. De fet el curs de directors gairebé et garanteix passar la primera fase del concurs (ja explicaré en un altre post les dues fases del concurs), però efectivament no és obligatori tenir-lo.

Has dit que es podia presentar tothom que compleixi els requisits? Fins i tot de fora del centre?

Qualsevol funcionari que compleixi amb els requisits s'hi pot presentar, fins i tot si no presta serveis al centre.

Això vol dir que pot venir algú de fora?

Si com a "algú de fora" entens un professor/a com tu i que presta serveis en un centre educatiu i que compleix els requisits, efectivament, pot venir algú de fora del centre.

Però qui vingui de fora a presentar-se està en igualtat de condicions que si algú de dintre el centre s'hi presenta?

No. No té les mateixes oportunitats. El Decret 155/2010 especifica clarament que primer es tindran en compte els candidats que ja treballen en el centre. Només en el cas que cap d'ells/es sigui seleccionat es tindran en compte candidatures externes.

Un professor que ha estat al centre però que ja no ho està és intern o és extern?

La normativa especifica ben clarament que un professor intern és aquell que en el moment de publicar-se la convocatòria està prestant serveis en el centre. Tots aquells que no ho fan en aquell moment, no són interns.

Si un professor té el curs de directors del Departament, cal que compleixi els requisits per presentar-se?

Si, clar!!!! O sigui que si no compleix els requisits, no es podrà presentar, per molt que vulgui, i per molts cursos i màsters que hagi fet.

A veure, abans has dit que no escollíem director però si que escollim alguna cosa?

Si. En els concursos de mèrits hi ha algú que "jutja" els mèrits dels aspirants. I el claustre haurà de seleccionar tres membres del claustre per a anar a una comissió de selecció, que a la vegada serà l'encarregada de puntuar els mèrits dels candidats.

I qui la composa la comissió de selecció?

Un inspector/a d'educació, un altre membre nomenat per l'administració educativa (probablement un director d'un altre centre, però també pot ser un altre inspector o un directiu professional), un membre nomenat per l'Ajuntament, tres professors del centre, i tres membres del consell escolar que no siguin professors.

Ah val, o sigui, que haurem d'escollir els representants del claustre en aquesta comissió?

Si, exacte. Això va així.

Has dit que el Consell Escolar escull tres representants d'entre els que no són professors. Això vol dir que a la comissió hi pot haver un alumne?

Si així ho escullen els membres del Consell Escolar, si. Sempre i quan estiguin fent 3r d'ESO o un curs superior. Però no ens enganyem, no és la situació més habitual.

I si un professor/a es presenta a director/a, pot pertànyer a aquesta comissió?

Evidentment, NO! Ningú que aspira a la direcció pot ser membre de la comissió de selecció. És més, en el claustre que esculli els representants a la comissió de selecció, si un dels candidats és el director/a, haurà de cedir la presidència del claustre al cap d'estudis (només en aquell claustre) i ser un membre "normal" del claustre. Podrà votar els representants, però no podrà dirigir la votació.

Quins professors poden ser membres de la comissió de selecció?

Tots els membres del claustre

Fins i tot interins?

Si, si, fins i tot interins. Els substituts, seguint l'analogia de les eleccions al Consell Escolar, poden participar en l'elecció dels representants a la comissió però no ser elegibles.

S'han de presentar candidatures per a ser membre de la comissió de selecció?

No està previst aquest mecanisme.

I la comissió pot votar un candidat lliurement?

No. En primer lloc cal recordar que la comissió no vota ningú. La comissió només valora els mèrits que presenta el candidat/a. En la primera fase avalua els mèrits perfeccionats fins al moment. En la segona fase avalua el projecte de direcció la seva adequació al projecte educatiu de centre. S'avalua també la capacitat de lideratge.

I com s'avalua el projecte de direcció?

Amb un seguit d'ítems que la inspecció facilitarà en el moment de fer l'avaluació. De fet, després de fer l'exposició, i abans de fer la valoració, un dels membres de la comissió (el que sigui director d'un altre centre, o un segon inspector) llegirà l'informe que haurà d'elaborar després d'haver llegit el projecte de direcció.

Però els representants del claustre poden votar a qui vulguin?

Ja t'he dit que no es vota ningú, s'avaluen uns mèrits i cal cenyir-se al que diu la normativa.

Doncs si jo sóc a la comissió i no m'agrada un candidat/a li posaré la nota més baixa possible.

Doncs si et deixes portar per les teves preferències personals i no ets capaç de justificar la teva decisió pots acabar tenint problemes. No es tracta d'escollir ningú, si no de veure qui té més mèrits.

És igual, perquè els aspirants no sabran quina nota els he posat.

Amb compte, perquè si un candidat demana revisar l'expedient del concurs de mèrits podrà saber quina nota li has posat tu, i si pot demostrar que has posat una puntuació injusta pots tenir problemes greus. A més, a tu t'agradaria que et posessin menys nota en unes oposicions, o que en un concurs de mèrits et donin menys mèrits dels que et corresponen? A mi tampoc m'agradaria.

És fàcil passar el concurs de mèrits?

Doncs depèn dels mèrits que tinguis. Si en tens molts, és molt fàcil passar-lo, si en tens pocs, és molt difícil.

A veure, si un candidat es presenta al concurs, haurà de fer l'exposició del projecte de direcció?

No necessàriament. Primer ha de passar la primera fase del concurs, la que avalua els mèrits. I ja us avanço que no és fàcil passar-la. La primera fase, avalua l'experiència docent i directiva prèvia i per a passar-la necessites tenir 20 punts de 40 possibles. En un altre post ja us explicaré què dóna punts i què no en dona.

Només en el cas que el candidat superi la primera fase es fa la segona fase.

I si hi ha dos candidats i els dos superen la primera fase?

Doncs els dos passen a la segona fase i es valoren els dos projectes segons els ítems a avaluar.

I llavors qui guanya?

El que té més punts en la suma final de puntuacions.

I si no se selecciona ningú?

Doncs tornarem a tenir nomenament extraordinari per un any.

I continuarà la mateixa direcció?

Doncs potser si, potser no. Això no depèn del centre, ni de l'equip directiu, ni tan sols de la inspecció. És la direcció territorial qui nomena la direcció extraordinària.

I la pregunta clau, tu, el que estàs escrivint aquest post, et presentaràs a la direcció?

És evident que si he fet el curs de directors del Departament és perquè en algun moment em voldré dedicar a la direcció. Però en el moment en que es publicarà la convocatòria, si no canvien les condicions que es van posar l'any passat, no compliré amb els requisits per a participar-hi. Si has llegit amb atenció el post ja sabràs la resposta.

PD: En propers posts publicaré diferents situacions per veure si és factible superar la primera fase del concurs.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Doncs menys mal que algú explica com funciona el concurs aquest.

Anònim ha dit...

Crec que has posat nerviós més d'un.

Anònim ha dit...

Moltes gràcies , en el meu centre s'ha de produïr el canvi i m'interessa saber com es fa.