dijous, de març 19, 2009

A propòsit de la vaga d'avui

A hores d'ara ja sabeu que avui hi ha convocada una jornada de vaga del professorat en els centres educatius de Catalunya. Vagi per endavant que en el moment en que estic escrivint això em disposo a marxar cap al meu lloc de treball, i que, per tant, jo avui no faré vaga.

No faré vaga perquè crec necessària la llei, perquè avança precisament cap on crec que hauria d'anar l'educació, perquè no pot ser que mentre la societat avança i es transforma a una velocitat vertiginosa, en la gran majoria dels centres educatius els canvis socials no s'han reflectit gairebé en cap mesura. Ho vaig dir en l'anterior convocatòria i ho repeteixo avui, no pot ser que l'"escola" no sigui el reflex de la societat.

Aquesta matinada, tot llegint la premsa, m'he trobat amb aquest article de Joan Subirats on diu "El mismo Departamento de Educación ha mostrado valentía para afrontar los temas pendientes, pero su estrategia no parece muy brillante cuando lo que consigue es reducir sus potenciales alianzas (expresadas en anteriores dinámicas de pacto) y enmarañar enormemente el proceso potencial de cambio. Nadie puede discutir la honestidad de Maragall al expresar en público sus intenciones, proyectos y dudas, pero al mismo tiempo no parece que la sutileza y la preocupación por cómo pasar del papel a la realidad sean sus puntos fuertes."

Fa uns mesos es va posar en marxa el portal www.lleieducacio.cat que, segons el que consta en la seva presentació, pretenia ser un espai de debat de la llei. A la pràctica s'ha transformat en ... en res.

Com a exemple:

  • l'agenda del portal només anuncia un acte del 14 de juliol passat;
  • en l'apartat "participeu-hi" apareix un formulari per a que hi deixis la teva opinió i on es diu que el Conseller et respondrà, però en canvi, en l'apartat corresponent no hi ha cap resposta;
  • en l'apartat de novetats només apareixen entrevistes fins al passat mes de novembre, com si en quatre mesos ja no hi hagués passat absolutament res.
  • ...
Crec que hauríem de ser conscients que, si es prepara un espai a la xarxa per a que la gent hi participi, realment s'ha de participar amb la gent que hi vol aportar la seva visió, per molt que aquesta visió no sigui la nostra.



5 comentaris:

Unknown ha dit...

Hi ha un argument que no comparteixo. És un problema legislatiu que la societat avanci a diferent velocitat que els centres? Canviaran els centres a la velocitat de la societat? La LOGSE no ho pretenia també?

maneldelavega ha dit...

Hi ha també un article d'opinió el Periódico.cat de Salvador Cardús molt interessant: http://www.elperiodico.cat/default.aspidpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=596348&idseccio_PK=1006

Sylvie ha dit...

I per què els cinc sindicats de mestres secunden la vaga? si la llei és tan bona... per què tots els sindicats hi estan en contra? trobo que s'hauria d'arribar un consens real.. no sé, m'agradaria saber per què fan vaga els que la fan.

Jose Martín ha dit...

El novembre passat vaig fer una reflexió en aquest sentit:
http://totum-revolutum.blogspot.com/2008/11/wwwlleieducaciocat.html

No oblidem que això és una mostra molt clara del que s'enten per participació a través d'internet.

Unknown ha dit...

Si crec que la societat no avança en la direcció correcta, perquè hem de voler una llei que adapti l'educació a aquesta societat?