dimecres, de gener 07, 2009

Les 5 eines per a l'escola del 2.009

Uns quants posts enrera vaig enganxar una presentació que ens mostrava les 100 aplicacions que més impacte tindrien en el món educatiu.

Avui m'atreveixo a fer la proposta de les 5 eines que, sota la meva opinió, hauria d'utilitzar tot centre educatiu que vulgui estar a l'alçada de les circumstàncies en aquest 2009 que tot just acabem d'estrenar. Avui en faig la presentació però durant els propers posts aniré fent l'anàlisi més acurat de cadascuna de les eines.

1.- Gmail. Aquest correu gratuït s'ha convertit en la primera referència a la xarxa. Si a aquest correu hi afegim un domini propi tindrem una quantitat d'eines i propietats (correu, agenda, videoconferències, ...) totalment personalitzades. Així, serà possible disposar d'un correu altament fiable del tipus direccio@elteucentre.com a un preu realment reduït (7 € a l'any). Fins i tot, podrem crear 200 comptes de correu personalitzats i amb una capacitat d'emmagatzematge enorme.

2.- Bloc. Els blocs s'han convertit en la referència a la xarxa de molts centres educatius. No obstant, caldria anar més enllà i fer del bloc el centre neuràlgic de l'activitat del centre docent. Un lloc on es pugui localitzar tota l'activitat del centre d'una manera fàcil i ràpida. I hauria de ser l'espai on trobar tots els canals rss que el centre vagi utilitzant.

3.- Microbloc. Cada cop aquesta eina està sent més utilitzada per la comunitat. És cert que mantenir un bloc de centre és difícil, però encara ho és més l'objectiu de tenir un bloc d'aula en cadascuna de les aules del centre. Per això el microbloging pot ser una eina extremadament ràpida per a informar els pares del dia a dia de la classe. Però també ens pot servir per a rebre missatges dels pares i millorar així la comunicació entre la família i el centre. I d'entre els serveis gratuïts de microblogging, twitter sembla ser el que més usuaris està tenint.

4.- Canal de vídeo. Si fins ara la producció de vídeo era una tasca un xic complicada, amb els nous aplicatius la realització i pujada a producció d'elements de vídeo escolars s'ha tornat quelcom que fins i tot els nens de 10 anys poden arribar a fer amb poca ajuda. Un canal de vídeo actiu amb incorporacions periòdiques o puntuals realment interessants ens poden ajudar a fer partíceps les famílies de les activitats de l'escola. Òbviament, cada canal de vídeo ha de venir acompanyat del seu canal RSS per a que els usuaris el puguin seguir fàcilment.

5.- Xarxes socials. La presència en les xarxes socials ha esdevingut una necessitat imperiosa. S'estan creant grups dels propis centres educatius on el propi centre educatiu no hi té ni la més mínima presència. Però no ens enganyem, la majoria de pares que avui comencen a portar els seus fills a l'escola estan habituats a utilitzar aquestes xarxes per a obtenir informació. Perquè no utilitzar-ho des de l'escola?

Què en penseu?

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Un sorriso, Jordi.

Interessant que si miren les 5 eines, sols una serveix per una construció de dialog entre els estudiants, professors i mon.

Algu a sugerit el Moodle com una de les aplicacions que impactam el món educatiu, jo diuria que indepente de marcas, um LMS podria estar dins las aplicacions que no podrien faltar dins l´espai educatiu d´aquesta decada.

tres petons,

Nuria Pons Vilardell - Brasil

Unknown ha dit...

Estic totalment en desacord amb l'ús del Gmail com una eina "corporativa" dels centres educatius. I el mateix penso si quant a blocs, microblocs, canals de video o xarxes socials, proposes utilitzar eines proporcionades per tercers.

Si bé són serveis que utilitzem molta gent i que ens ajuden en l'àmbit professional, decidir fer el pas i utilitzar-les de forma oficial suposa deixar part de les nostres dades personals i professionals en mans de tercers. I si es tracta d'utilitzar serveis massius com Gmail, Blogger, Facebook, ..., estem en casos on la nostra privacitat no sabem com es gestiona, doncs les clàusules permeten en alguns casos usos que desconeixem, als EUA.

Com serveis crec que és important estudiar-ne l'ús i tenir-los en compte, i implantar-los. Però, em refereixo al concepte, no als noms. Tant de bo el Departament es decidís a proporcionar serveis de correu web potents com Gmail, serveis de blocs com Blogger o Wordpress, microblocs com Twitter, o xarxes socials com Facebook. De fet, el programari existeix per fer-ho. Caldria veure la capacitat de la infraestructura informàtica del Departament per suportar-ho i la voluntat del professorat per utilitzar-ho.

Pilar Soro ha dit...

En aquest enllaç us deixo una experiència a un IES amb ning http://eskolas.blogspot.com/2009/01/la-red-social-educativa.html.

Pilar Soro ha dit...

Jo sí estic d'acord en utilitzar eines de tercers. Si ho fem amb les diferents editorals pels llibres de text, marques de bolis, llapis, llibretes, etc... No imagino al Departament creant la seva pròpia editorial, o la "seva" marca.
A més a més totes aquestes eines formen part de els temps que ens toca viure.

Unknown ha dit...

Estic parlant de dos aspectes. En primer lloc, els sistemes d'informació de la Generalitat han i poden proporcionar aquests serveis. De fet, part d'aquests els proporcionen, com el correu electrònic. Una altra cosa és que la gestió dels mateixos estigui externalitzata.

L'altre aspecte està relacionat amb el tractament de dades, algunes professionals, altres personals. Confiar en serveis que tercers proporcionen a la xarxa normalment de forma gratuïta està bé per estar al dia, per adquirir experiència personal i/o professional però, no em sembla prudent ni professional que es generalitzi el seu ús en l'àmbit dels centres, com cosa oficial. Si els centres, si el Departament no vol donar el servei, ha de garantir, mitjançant contractes adequats, el tractament correcte de les dades.

Tu pots dir que no faràs un mal ús de les dades i signar documents que ho certifiquin però, tu no pots certificar que les dades que deixis al Facebook tinguin un tractament adequat, igual que no ho pots garantir de les dades del Twitter, etc.