dilluns, de novembre 10, 2008

Què NO és el MEU bloc

Sembla que últimament s'està posant de moda entrar en diferents blocs i dir la primera tonteria que a un li ve al cap a mode de comentari a algun post que hi hagi penjat. I no parlo només d'aquest bloc, que també, sinó que sembla que això sigui una pràctica bastant estesa últimament.

Aquest matí ho comentàvem entre alguns blocaires. Des de fa un any ençà que la xarxa s'ha omplert de nous "navegants" que arriben al bloc i pretenen dir la seva sense ni tan sols haver-te llegit. No es tracta ja de que comparteixin la teva opinió, és que molt sovint ni tan sols s'han llegit la teua opinió. Fins i tot m'he trobat amb gent que afirmen que has dit una cosa quan tu ni tan sols has dit allò. Increïble!

Per tant, per a tots aquests nouvinguts que es creuen en el poder de la veritat absoluta, aquí van algunes puntualitzacions sobre què NO és aquest bloc.

1.- Aquest NO és un bloc institucional. Si algú es pensa que ha arribat al bloc institucional d'alguna persona, ja pot donar la volta i seguir navegant per la xarxa. Tal i com diu el títol d'aquest bloc, això és el "Weblog de Jordi Perales. Mestre d'educació primària". I res més que això. Així que si us plau, podeu tancar aquest pàgina i seguir navegant tranquilament si el que busqueu és informació corporativa.

2.- Aquest bloc NO és un espai on expliqui el meu dia a dia professional. Aquí hi penjo la meva opinió i només això. Segons el que acabo de dir, si algú espera tenir la vida professional meva, que continuï buscant, perquè aquest NO és el lloc.

3.- Aquest NO és un bloc propagandístic. Quan exposo una idea, una qüestió que crec novedosa, o qualsevol tonteria que se'm passi pel cap estic exposant únicament la meva visió de l'afer. Res més que això. De la mateixa manera, si alguna vegada parlo bé d'algun producte tecnològic, o d'alguna novetat educativa és perquè me l'he cregut i comparteixo la meva opinió. Segur que em poden enganyar, com a tothom, però si dic algo és perquè realment ho penso. O sigui, que si busqueu propaganda, aquest TAMPOC és el vostre lloc.

4.- Aquest bloc NO representa a ningú més que a mi mateix, i segons com, ni tan sols això. Si algú fa un comentari jo no tinc perquè compartir la seva opinió. Així si algu espera que parli en nom d'algu altre pot marxar perquè aquest NO és el seu espai.

5.- NO estic disponible les 24 hores del dia. Tot i que ho pugui semblar perquè veieu l'opció del xat com a "disponible", o que acabo de fer una intervenció en el twitter o plurk, o que s'acaba de publicar un nou post. Penseu que totes les intervencions que es fan en aquest bloc es programen per a que es publiquin en un moment donat. Per tant, si veieu que fa poca estona que s'ha publicat alguna cosa penseu que pot haver estat programada fa molta estona, fins i tot dies, i que no necessàriament puc estar disponible en aquell moment i molt menys dedicar temps en segons quin horari a aquest bloc PERSONAL. De tota manera, recordeu que em podeu escriure en qualsevol moment al meu correu electrònic.

6.- Aquest espai NO és un lloc on qualsevol persona pot dir la seva a qualsevol hora. I menys encara és un lloc on, amparant-se en la "llibertat d'expressió" es pugui dir la tonteria mes absurda que mai s'hagi dit, o desqualificar una proposta feta des de la sinceritat més absoluta. Si es vol dir una tonteria no teniu més que obrir un bloc propi. NO utilitzeu aquest espai per dir-les per què no serà publicat.

7.- Aquest NO és un espai "acadèmic" on el rigor és present a cada racó. És només un bloc personal, on expresso la meva opinió, o mostro alguna cosa que crec interessant. Però NO és cap publicació científica, així que deixeu-me explicar allò que a mi em vingui de gust. Si el que es busca és un espai acadèmic, segur que per la xarxa n'hi ha un munt, però aquest NO ho és.

En fi, ja veieu que intento clarificar què NO és el meu bloc. Per tal que ningú s'emporti cap engany o decepció, aprofito per comunicar que a partir d'ara els comentaris en aquest bloc estaran moderats. Vol dir que no publicaré cap crítica, comentaris, opinions o reflexions? No, no vol dir això. Vol dir que allò que publiqui a partir d'ara haurà d'estar fonamentat. Si, podeu fer una crida a la "llibertat d'expressió" i tot el que us vingui al cap, però aquest ÉS el MEU bloc i l'administro com crec que millor pot funcionar.

6 comentaris:

Sylvie ha dit...

Et llegeixo des que vas iniciar el blog, i suposo que per gent com jo, que fa anys que et llegim no necessitem estes puntualitzacions. Tot i així, són sovint necessaries i trobo genial tal i com ho has exposat. Respecte la moderació de comentaris, també jo he optat fa dos dies per aquesta opció.. definitavament la xarxa és amplia i els blogs són nostres i hem de cuidar-los de la millor manera que sabem.
Una abraçada.

Joan ha dit...

Aquest fenòmen no només succeeix en els blocs. A vegades si mirem els comentaris que es fan a diaris com l'AVUI,El periòdico o els sms que s'envien a programes de TV. Hi ha gent que aprofita la immediatesa del mitjà i l'anonimat per dir bestieses, insults i coses fora de lloc. EL que em sorpren és que en aquetes cadenes televisives no filtrin els missatges.
Crec que moderar, no és coartar la llibertat d'expressió, ja que aquesta es basa en el respecte als demés.

Jose Martín ha dit...

Quina sort els que genereu comentaris!

Per mi, és la gran assignatura pendent del meu bloc.

ximo ha dit...

francament, no entenc tanta prevenció, al cap i a la fi els que us reserveu el dret de publicar els comentaris, quin problema teniu?
Mentre no es falti al respecte, al meu bloc, la gent que digui el que vulgui i quan vulgui. Per a mi el bloc es tant o mes important per la "portada" com per les pagines interiors, moltes vegades si els visitants ens enganxem ( exemple la marfanta ) es per les picabaralles dels lectors. I no ens enganyem, tenim un bloc, a mes de per avocar-hi els nostres pensaments o tonteries , també amb l'esperança ( secreta o no) que hi entre gent i fasi comentaris, i sinó perquè utilitzem aquesta ferramenta que volem publica, i no fem els nostres escrits en un arxiu del word?

jose martin, donam la ma...

Adrià ha dit...

Jordi... és el preu de la fama....jeje ;-)

Estic seguint el teu bloc des de fa ja un any o així i des del primer dia m'agradà la manera tant clara i personal que tens de comentar el que et passa o el que veus. Tinc la mala costum de no comentar el que llig... i deuria fer-ho, però estic completament d'acord que aquesta es ta casa i entra qui tu vullgues.

Un abraç des de Valencia

Anònim ha dit...

És la primera vegada que visito el bloc. M'ha cridat l'atenció la notícia a l'apartat de blocs de l'xtec. Fa poc vaig crear un bloc perquè els pares i les mares de la classe s'animessin a fer els seus comentaris a l'entorn d'articles o vídeos que penjo amb la finalitat de crear un punt de reflexió com a educadors que som tots. La veritat és que aprovo els comentaris abans que es puguin visualitzar al bloc, per la senzilla raó d'evitar-me que surtin tonteries. El dret a expressar-se amb llibertat també comporta l'obligació de vetllar perquè aquella opinió, sigui quina sigui, estigui escrita sota els paràmetres del respecte.