dimarts, d’octubre 14, 2008

Propostes de millora per al Premi Blocs Catalunya

Ja sabeu que divendres passat es va celebrar l'acte d'entrega dels “Premis Blocs Catalunya”. Per ser la primera edició, la veritat és que els organitzadors poden estar contents de la repercussió que han aconseguit a la xarxa. És veritat que a la blogosfera, l'èxit es mesura molts cops en “impactes” que hi ha en els diferents blocs. I en aquest sentit cal felicitar sincerament l'organització.

No obstant, en acabar l'acte hi va haver cert malestar entre alguns dels que havíem quedat finalistes per la manera com havia anat tot. Resumint-ho: els mitjans de comunicació (bé, alguns mitjans de comunicació perquè els blocs participants no en sabien res) tenien la nota de premsa abans de començar l'acte, els guanyadors sabien que havien guanyat, com a mínim, des del dia anterior, no se sabien els criteris del jurat, no se sabien els resultats de les votacions “populars”, ...

Des de l'organització es demana insistentment que diguem en què haurien de millorar per a la segona edició. Doncs bé, aquí van algunes recomanacions totalment personals, per si els poden ajudar.

1.- Clarificar què és un bloc/blog. Per definició de la wikipedia, un bloc té uns elements comuns, per exemple els comentaris. Per molt famós que sigui un participant, si és un premi de blogs, s'ha de participar amb un blog (o una de les seves varietats), però no amb una simple pàgina on hi poso allò que a mi m'interessa i on els usuaris poc hi tenen a dir. Si a algun participant se li ha d'invalidar la seva participació, se li invalida argumentant-ho en les bases publicades i llestos.

2.- Si es demana la participació dels lectors, allò més normal seria fer públics els resultats. Vaja, allò que a tothom se li diu quan estudies "has d'anar a les fonts" s'ha de repercutir d'alguna manera. I no sé quina pot ser aquesta manera, però si que sé que amagar els resultats no és el més recomanable, perquè llavors comencen les malfiances. Si no hi ha res a amagar, com és aquest cas, les coses com més públiques millor. Clarificant, i això ja ho havien fet els organitzadors en les bases, que aquesta votació només serveix per a escollir els finalistes, no els guanyadors.

3.- Quan s'organitza un concurs, els organitzadors fixen les bases i els criteris per a l'avaluació dels participants. En aquesta primera edició dels premis, el criteri per a la primera fase era la votació popular. I em sembla perfecte. Us imagineu que un jurat hagi de valorar 556 blocs? Així doncs, la votació popular va esdevenir el primer criteri. Però a la segona fase, on el jurat ha de decidir, la organització és qui ha de marcar els criteris d'avaluació dels diferents blocs. Això, almenys en aquesta primera edició, no ha estat així i crec que és un dels punts febles. O és que algú pot dir quins criteris ha utilitzat el jurat per a valorar?

4.- Està molt bé que es busqui un jurat que sigui molt conegut, però potser estaria millor tenir un jurat que sigui molt conegut i que a més participi de la temàtica del concurs. Si és un concurs de blocs, no seria desitjable que tots els membres d'un jurat tinguin un bloc? Ho dic perquè en algun cas, almenys jo, he estat incapaç de trobar el bloc de tots els membres del jurat. I ja posats, potser seria aconsellable que el jurat fos d'un nombre imparell de membres, perquè si en algun moment s'ha de decidir entre una cosa o una altra, tots els membres del jurat acaben tenint el mateix valor.

I repeteixo el que he dit al principi de l'escrit, cal felicitar als organitzadors i al mateix temps demanar-los que millorin allò que ells mateixos ja han detectat.

Ah si, em deixava una última cosa ... Felicitats als guanyadors.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Suposo que et deus referir a algú en concret quan dius que no has pogut trobar el seu bloc. Dels membres del jurat, aquí et passo els blocs que jo he localitzat

Ernest Benach - http://www.parlament.cat/portal/page/portal/pcat/IEP00/IEP009

Trina Millan - http://www.trinamilan.cat/

Joan Francesc Gras - NO LOCALITZAT

Anna Nogué - NO LOCALITZAT

Enric Canela - http://www.enriccanela.cat/

Martí Gironell - http://martigironell.columnaedicions.cat/blog/

Algú ha localitzat els dos que em falten?


Marc

David de las Heras ha dit...

Sempre clar

Anònim ha dit...

Moltes gràcies per les teves aportacions: sens dubte les tindrem en compte.

Apunt sobre el què comenteu del jurat: els blocs no només els han de valorar els qui els escriuen. Conec gent molt vàlida que en llegeix molts i, per un o altre motiu, no s'ha decidit a fer-ne un; tot i que podria fer-lo i ser destacat, segur. Però no tota l'audiència d'un bloc es basa únicament en blocaires: també hi ha lectors. I entre ells hi ha gent molt interessant que de ben segur els sap valorar tant correctament com un blocaire; encara que no tingui un bloc actiu.

O això crec; són opinions que sempre són bones de contrastar i parlar-les.

Gràcies de nou:)

Miquel

Sylvie ha dit...

totalment d'acord amb el teu post, escric en un bloc i vaig participar votant en aquests premis i seguint-ne l'entrega, i els teus suggeriments recullen el que molts pensem

f.xavier.suñé ha dit...

Clar i català, com sempre ;-)
Ja et vaig felicitar particularment i ara deixam que ho faci públicament.
No vas guanyar però...
Quant al tema de fer 'blogging', lògicament s'ha de fer amb un blog. Però on hi ha dispersió d'opinions és en l'essència del blog: ha de ser un diari (personal o col·lectiu) o pot usar-se el format blog per a diferents propòsits? Personalment crec que tot servei, sigui blog o no, que faciliti la publicació a la Xarxa s'ha d'aprofitar en la línia que es cregui convenient. N'hi ha que venem "motos" i fem servir el format blog. Només cal mirar el top 100 blogs i veurem que dels 5 primers, quatre (+ o -) venen "motos" ;-)
http://technorati.com/pop/blogs/ .
Bé, sigui com sigui... a fer 'blogging'.
Felicitats, Jordi!