divendres, d’octubre 17, 2008

Internet ens fa més dropos?

Llegeixo a el documentalista enredado un article que reflexiona sobre si internet ens està fent més dropos. En ell s'hi presenten alguns articles o estudis que parlen sobre la utilització que s'està donant a la xarxa segons uns usuaris classificats per edats.

Especialment interessant és la darrera part, en que es presenten les conclusions d'un estudi de la University College de Londres sobre els hàbits de cerca a la xarxa en el que es distingeixen mites i realitats sobre l'ús que en fan d'ella els joves. Les conclusions de l'estudi són:

  1. Els usuaris joves no acostumbem a comprendre bé les seves necessitats informatives i, per tant, els hi resulta difícil desenvolupar estratègies de cerca efectives.
  2. Tenen un mapa mental poc sofisticat del que és Internet. No aconsegueixen entendre que es tracta d'una col·lecció de recursos en xarxa procedents de diferents fonts. Així, els motors de cerca, ja sigui Yahoo o Google, es converteixen en la primera marca que associen amb Internet.
  3. Són, en general, més competents amb la tecnologia que la generació anterior, tot i que els adults es posen ràpidament al dia. Utilitzen, en canvi, menys aplicacions digitals del que es creu.
  4. Prefereixen sistemes interactius i donen l'esquena al consum passiu d'informació. Prefereixen la visual per sobre de la textual.
  5. Són la generació del "copia i enganxa". Són abundants els casos de plagi de diverses fonts en els treballs encarregats.
  6. Prefereixen, com els adults, la informació en petits fragments, en comptes de textos complexos.
  7. No són experts buscadors
Doncs bé, davant d'aquestes conclusions, i sabent que és un estudi més, cal plantejar-se quin és el paper de l'escola davant de tots aquets punts. Quan parlem de competència digital no estem parlant de tot el seguit d'accions, estratègies, esquemes mentals, ... que haurien d'ajudar a resoldre tots els punts anteriors en benefici de la pròpia ciutadania?

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Bibliografia : Google.

ximo ha dit...

Això sense parlar dels lloc com "El Rincon del Vago", "Patata Brava" etc que es dediquen a donar pastadet als estudiants els apunts o respostes als seus dubtes.
Els mestres i professors també tenen gran responsabilitat amb que Internet s'hagi convertit casi exclusivament en l'única font d'informació i coneixements, no dic que no sigue interessant però pel que se (i veig)en fan un abús, tal com dius funciona exageradament això de copiar i pegar,no estaria de mes que, de tant en tant, els demanessin algun treball escrit a ma, al menys mentre escriurien alguna cosa els quedaria. Per als estudiants el sistema es productiu, es tracta de saber si es formatiu en si mateix.
Moltes vegades sentim dir algun periodista: "Hem tingut que buscar informació...., i penses: Google, company. Per aquest col·lectiu que ens transmeten una informació, ja esta be, però per al que ha d'adquirir uns coneixements.....

PD. com no soc del ram i no n'entenc, potser el que valoren els professors es precisament la capacitat de recerca i prou. No ho se.