dijous, d’abril 10, 2008

Google: el gran hermano que tot ho indexa

Per qüestions que ara no venen al cas, aquests dies he estat fent diverses recerques a la xarxa. Ja sé que no aporto cap element nou al debat, però m'he quedat parat de la immensa quantitat de dades personals que hi ha a la xarxa.

Per casualitats de la vida em vaig trobar fent búsquedes a la xarxa d'una persona amb la que s'havia de contactar i, gairebé sense voler-ho, bé, volent-ho una mica però sense fer res il·legal i ni tan sols al·legal, vaig acabar localitzant en 15 minuts el nom i cognoms de la persona (al principi no tenia ni tan sols el seu nom ni cognoms), el seu telefon mòbil, la seva professió, les seves aficions, ... I si, també vaig aconseguir, fent una simple cerca a google, l'adreça IP que utilitzava dintre un sistema obert d'accés a la xarxa i L'ADREÇA DE CASA SEVA!!!!! AAAAARRRRRRGGGGGG!!!!!!!

Com us podeu imaginar, al·lucinava. Per una banda em pregunto, quines dades deuen haver a la xarxa sobre una persona si fent una simple búsqueda pots trobar totes aquestes dades? I encara vaig més enllà, quines dades no es mostren a la xarxa però amb tècniques d'scraping es poden arribar a aconseguir?

És obvi que, en el cas que us explico, l'usuari ha deixat a la xarxa massa dades personals fàcils de localitzar, i això vol dir que potser no és prou conscient que es poden trobar aquestes dades amb una simple búsquda. Bé, també pot voler dir que li interessa que el localitzin fàcilment, però vaja, si això fora així, posaria totes les dades en una sola pàgina i llestos.

En qualsevol cas, des del punt de vista d'un educador, cal reflexionar sobre la xarxa i la manera d'interactuar amb dades personals a la xarxa, perquè un cop s'han introduït, treure aquestes dades és, de facto, impossible. Si les dades són d'un adult, al cap i a la fi és responsabilitat d'ell, però si les fa un nen, ... uffff!!!

1 comentari:

Anònim ha dit...

No tindriem que deixar dades personal a la xarxa.

Us explico, ultimament estic jugant a un joc d'estrategia on-line. Una persona ens va declarar una guerra dins aquest joc i bucant per la xarxa, perplex vaig trobar infinitat de dades dell. I això que només coneixia el nick amb que jugaba a aquest joc, increible....

La gent no pateix per la seva intimit.