dilluns, de març 31, 2008

Cansat de les mil i una identificacions. Alguna sol·lució?

Porto uns dies en què vaig de bòlit en el tema de les identificacions. Avui he fet repàs de tots els identificadors que haig de dominar i fent un compte així de memòria me'n surten més de 20!! Començo a preocupar-me perquè si continuo així aviat hauré de crear-me un compte en algun lloc per a apuntar-hi allà els usuaris i contrasenyes que utilitzo.

Més d'una vegada m'he preguntat si no hi hauria la possibilitat de tenir un sol identificador "universal" i que em doni accés a tots els serveis que utilitzo habitualment.

D'alguna manera es tractaria de disposar d'una eina que et permeti gestionar totes les teves identitats disperses per la xarxa i que un sol usuari i contrasenya final faci la feina d'identificació davant les múltiples aplicacions que utilitzem a la xarxa.

Estic segur que això ja està inventat, a veure què descobreixo

6 comentaris:

Unknown ha dit...

Hola Jordi. Això que dius en llenguatge tècnic se li diu Single SignOn (SSO). Es tracta de sistemes que permeten identificar-se un sol cop i accedir a un conjunt de serveis. Concretament tu vols saber si existeix una eina de Web SSO. Hi ha una opció en aquest sentit i es diu OpenID. OpenID (http://ca.wikipedia.org/wiki/OpenID) és un sistema d'identificació descentralitzat (alguns no li'n diuen de tipus SSO), el qual et permet identificar en múltiples llocs web a partir de la URL que t'identifica. El primer cop has d'identificar-te al servei OpenID on estigui subscrit i la resta de cops ja no se't demanarà la identificació.

Google accepta identificació OpenID en els seus comentaris, i hi ha altres serveis de la web que també ho permeten.

De proveïdors d'OpenID n'hi ha varis (http://wiki.openid.net//Public_OpenID_providers). Un d'ells és http://openid.es/. No sé si n'hi ha cap en català.

Anònim ha dit...

Pues mira, yo te hago una demo de OpenID al escribirte esta respuesta ;-)

Adrià ha dit...

A la revista de PC-ACTUAL del mes de febrer ve un article sobre l'OpenID que et comenten i pareix que funciona molt bé. I està descrit el seu funcionament, si t'interessa al mes que ve o a l'altre, no recorde, publiquen la versió pdf de la revista i si t'interessa te l'envie. I si tens presa escaneje l'article i te'l envie.

Anònim ha dit...

Com que l'OpenID és de codi lliure, alguna institució educativa d'algun petit país es podria encarregar de donar OpenID al seus soferts usuaris. Seria força interessant.

Francesc ha dit...

Però mentre això de l'OpenID no arriba a tots els servidors, tens dues opcions: 1) afartar-te de cues de pansa o... 2) fer servir un programa com el KeePass, que encripta tots els teus identificadors i contrasenyes sota una clau mestra, en un fitxer que et pots emportar on vagis. És programari lliure i té versions per a totes les plataformes i entorns operatius, fins i tot per a agendes de mà i telèfons mòbils:
http://keepass.info

Anònim ha dit...

hola!
No se si sabràs pas qui sóc, fa poc vau passar pel meu institut i vam estra parlan per tal d compartir una mica d'informació pel meu treball de recerca.
Si no us fa res us deixo el meu correu per tal de fer´ho més fàcil.
llunes_liles@hotmail.com
Salut!
Júlia