divendres, de desembre 14, 2007

Bolonia, reforma d'estudis i la funció pública docent. Els mestres al cos A?

Ja fa dies que s'està parlant de les directrius derivades del Pla Bolonia de convergència europea dels estudis superiors. Anant molt al gra, els estudis de mestre, ja siguin d'educació infantil o de música passaran a ser títols de grau, com la resta de titulacions. O sigui, que "magisteri" serà una llicenciatura. Per fi! Ara cal que la qualitat d'aquests estudis estigui a l'alçada de les necessitats de la societat.

Aquest canvi de diplomatura a llicenciatura implica també uns canvis en la funció pública docent. Com sabeu hi ha dos grans cossos, el B, en el qual estem actualment els mestres i l'A, en el que hi ha el professorat de secundària (si, ja sé que em deixo molts altres cossos però són menys nombrosos).

El requisit per a ser del cos A és ser llicenciat, per tant, a partir que surtin les primeres promocions de mestres segons "bolonia", caldrà veure com afecta això a la convocatòria de proves d'accès a la funció pública docent. Si els nous mestres seran llicenciats, també hauran de cobrar com a llicenciats, òbviament.

Resulta evident pensar que els actuals mestres que tinguin una llicenciatura no tindran cap problema en passar directament al cos A, ara bé, i la gran majoria de mestres que no tenen cap llicenciatura, els tindrem oblidats fins que es jubilin. O el que és pitjor, hi haurà mestres llicenciats del cos A i mestres diplomats del cos B en un mateix centre? Per a la mateixa feina, sous diferents?

Caldrà seguir l'evolució de prop.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Em sembla que és més senzill. El meu germà està a justícia i el que passa és que desapareix el cos B a tot el funcionariat.
El B passa a ser A2 i l'A es queda a A1.
Suposo que això, ho explicaran els sindis amb rebombori d'aquí un temps. A altres àmbits ja ho tenen asumit.

Anònim ha dit...

Sóc el de l'altre dia, i la meva opinió (que oficialment no serveix per res) és que suposo que faran el de sempre: el que més els convingui als responsables (és clar, dins de la legalitat). o sigui, el que els surti dels coll...

El tema dels sindicats també té miga. És un altre lloc on fan el que més els interessa per que tothom els vegi bé..., clar que crec que ja fa molt temps que estan millor vistos pels qui manen que pels que treballem...

És clar que dels que treballem, també n'hi ha per llogar-hi cadires. Que se n'ha fet del col·lectiu de mestres que feien vagues molt sovint quan molts anàvem al cole?... deu ser que les circumstàncies ja no són les que eren...

Anònim ha dit...

El famós Pla Bolonia... jo encara no m'he assabentat en què consisteix exactament. La carrera què estic intentant acabar passarà a ser de 4 anys y serà una llicenciatura. Els alumnes es queixen ja que, segons ells, els estudis universitaris seran 'elitistes' i 'per als pijos'. A mi em sembla correcte que s'adaptin els plans estudis espanyols als plans europeus, però sobretot el que voldria es que els professors universitaris fessin una remodelació del pla d'estudis i totes les assignatures 'de relleno' què no serveixen per a res desapareguessin del currículum universitari. Coses més útils, si us plau.