diumenge, de novembre 04, 2007

50 Gb de disc gratuït

Fa una estona estava llegint els canals RSS als que estic subscrit i he topat amb un post de Manel Zaera que via Genbeta dona a conèixer un servei gratuït de 50 Gb d'emmagatzemament gratuït a Adrive. Valdrà la pena provar-ho, a veure com funciona, no?

Amb ofertes d'aquest tipus, no caldria repensar els serveis que es donen des del Departament d'Educació? Té sentit disposar de serveis del tipus del correu, o pàgina web estàtica o PHP com el que se'ns està oferint des del Departament? Crec sincerament que cal repensar-s'ho.

14 comentaris:

Anònim ha dit...

Ai, Jordi!!!
La idea és bona, però tot just anar-hi la primera vagada que està fora de servei per manteniment.
No sé, d'entrada ho veig poc seriós. Però potser només és una primera impressió.

Unknown ha dit...

No estic d'acord que el Departament d'Educació cedeixi a tercers l'espai de disc ni res d'això. En tot cas, si planteges que el Departament hauria d'imitar-ho seria una altra cosa.

D'altra banda, els serveis de correu o d'espai web crec que són una cosa diferent d'un espai de disc per a ús general.

Anònim ha dit...

El que s'hauria de replantejar és el servei que s'està donant, TOT EL SERVEI! No pot ser que els docents tinguem un correu de 100 MB, un espai web amb php de 100 MB, i un espai en pàgina web que no arriba a aquesta xifra. A veure si en prenem nota.

Eloy ha dit...

Necessitem més o menys espai?
Qui fa servir realment tot aquest espai?
Una altra cosa seria que qui més necessiti pugui disposar de més quantitat ( tot raonant-ho és clar).

Jordi Perales ha dit...

Eloy, jo crec que necessitem l'espai que necessitem, ni més ni menys. Hi haurà qui en tindrà prou amb 100 MB i n'hi haurà que ni amb aquesta quanitat multiplicada per 10 en tindrà prou. Si el Departament opta per donar un servei, que ho faci amb garanties, i si no ho pot fer, que no ho faci però que no posi aquests condicionants ridículs a aquestes alçades de la història

Eloy ha dit...

Exacte, això volia dir, que qui necessiti més espai pugui disposar d'ell.
Però realment tothom necessita disposar de grans quantitats d'espais web?
El que hauria de garantir el Departament és que tothom que necessiti una quantitat determinada de Mb o Gb pugui disposar d'ella. Però donar cafè per tothom no penso que sigui la millor idea.

Unknown ha dit...

Primer de tot m'agradaria recordar el contracte que podeu trobar a la plana del xtec:
"Així doncs, les pàgines personals són un servei educatiu i no un dret inherent als usuaris. Com qualsevol altre servei Internet de la XTEC, s'han de regir per un codi ètic basat en el respecte entre els usuaris. Queda exclosa qualsevol altra utilització que no s'ajusti a aquests principis, així com les activitats amb ànim de lucre o de propaganda comercial"
Un cop llegit aixo suposo que no pretendreu que us donin el mateix serveri que una empresa privada.
Sempre es pot contractar si voleu mes espai, garrepes!

Unknown ha dit...

Em referia a una empresa privada.
www.petardas.com

Jordi Perales ha dit...

A vorem apodo, quan reclamem espai el reclamem per a la nostra feina, no per a posar qüestions personals.

Per experiència te puc dir que una web del tipus d'aquesta pot ocupar més de 4Gb d'espai, i això, per moltes ampliacions que demanis no ho podràs tenir als servidors de la xtec, hauràs de recórrer a muntar el servidor al centre i demanar que t'obrin ports.

Mai he demanat espai personal sinó espai per a la meva feina. I ara me dixaràs que hi doni la volta, que se suposa que hem de fer els docents, contractar espai per a posar les nostres qüestions professionals?

Un cop raonada la resposta t'agrairia que rectifiquessis.

Anònim ha dit...

Realment creieu que una escola o institut necessita més de 200 megues d'espai web? Potser el que passa és que no teniu clar que l'espai web és per a hospedar-hi bàsicament HTML (i com a molt imatges). Si després necessiteu posar-hi altres coses, el que sigui, videos, PDF's...etc, el normal és hospedar-ho en algún dels molts espais gratuits dels quals no penso fer publicitat pq no em pertoca ni tinc cap interès.

Vaja, qualsevol persona que hagi treballat una mica en l'entorn web (ja no demano que ningú en sigui un professional) sap que una web amb 200 megues va sobrat.

Em sembla que a vegades es confon el que és un servei gratuït que ofereix el departament d'educació amb un hospedatge privat on els serveis que s'ofereixen han de ser bastant més amplis ja que d'això viuen.

Si que és cert que hi ha moltes coses a millorar al XTEC, i vull deixar clar que a mi realment m'importen bastant poc les queixes (ja que no visc d'això), però el que no em sembla normal és comparar un servei que se us dóna només als docents (o als centres) i que a sobre tot siguin queixes....si almenys els que ens queixessim som els qui no tenim aquesta possibilitat i que paguem impostos igual...no sé si m'explico.

I ja si parlem del correu potser el problema de tenir 100 megues d'espai de correu no és que l'espai en si és poc, sino que la gent aprengui a configurar el gestor de correu pq no li desi els correus al servidor i si en local...

Jordi Perales ha dit...

A vorem últim anònim, en primer lloc dir-te que el que és reclama és una eina per a professionals de l'educació per a que en facin un ús en tant que això, professionals de l'educació. Ningú està dient que haguem de tenir dret a utilitzar-ho per a finalitats no vinculades amb el nostre treball. A vorem, que hi ha quantitat de multinacionals que ofereixen molt millor servei!

Dius que si necessitem més de 200 MB (que potser mos hauries d'explicar d'on has tret això de les 200 mb) que pengem les coses en servidors gratuïts. Si home, anirem penjant vídeos, documents del centres, inclús les notes en espais gratuïts, però que no veus que això que planteges no és serio?

Fas un comentari totalment fora de lloc, que segurament és degut al teu desconeixement. Dius ... si almenys els que ens queixessim som els qui no tenim aquesta possibilitat i que paguem impostos igual... Home, què vols que et digui, imaginat que treballes per a un pagès i que te digue que si vols treballar millor te portes tu la teua aixada, que ell ja paga els seus impostos. Pos això és lo mateix o és que tu no vols que los teus fills (si els tens) no tinguin les millors eines a la seua disposició?

I sobre el correu ... un mestre pot estar treballant hasta en 10 ordinadors diferents, perquè ha de centralitzar el seu correu en un sol ordinador si online el pot consultar des de qualsevol lloc?

Unknown ha dit...

Anònim darrer. Un espai de 200 MB pot quedar-se curt, perquè en un espai web una persona que es dedica a la docència pot posar moltes coses. I són coses que beneficien els seus estudiants, coses que, gràcies als impostos que pagues, que paguem, beneficien els estudiants. En 200 MB, si vols posar un Moodle, un gestor de blocs, un wiki, i posar videos educatius, arxius d'àudio, etc., no pots. I no estic sortint dels objectius de l'espai web, és a dir, la tasca docent, és a dir, la feina.

Com qualsevol empresa, els treballadors tenen dret a demanar recursos. En aquest cas, a més, els recursos poden repercutir en una millor educació, entre d'altres, en una millor educació relacionada amb les TIC. Potser no t'interessin les TIC però, estem al s. XXI i obviar-les no em sembla lògic.

Utilitzar recursos gratuïts per penjar videos o àudios no és recomanable, perquè estàs delegant en tercers l'emmagatzemament de dades relacionades amb la teva feina. En la mesura que sigui possible l'empresa t'ha de proporcionar aquests recursos. A més, pensa que entre altres, segurament tractaràs dades personals, cosa delicada com per anar desant les coses en espais de tercers. Per a l'ús personal cadascú que faci el que vulgui però, per a això no.

Anònim ha dit...

http://www.xtec.net/video/ ---> Per a poder penjar videos, això ho he trobat buscant una mica, no m'ha fet falta gaire estona. Espai exclusiu per a que hi pugueu pujar videos i no hagueu d'utilitzar l'espai web per a això.

Repeteixo el mateix que abans, un arxiu HTML és un arxiu de text, parleu molt de TIC i tot el que vulgueu però em sembla que no aneu al gra. Un arxiu de text de 100 megues no el veureu ni en un resum diari de la segona guerra mundial. El que ocupen realment són els altres tipus d'arxius, video, pdf...etc. Realment s'ha de posar un PDF per a la docència? Potser si (a mi em sembla que no), i no critico precisament la manca d'interés que mostreu en aquest camp, faltaria més, però em sembla que demaneu uns recursos que optimitzant l'ús del llenguatge HTML/PHP, millorant el tractament d'imatges i distribuint els fitxers en diversos servidors externs ho farieu igual de bé i no es necessitarien tants recursos com demaneu. Recursos que segurament només faran servir un 1% dels centres i que, tot i així, si es donessin a alguns si i a d'altres no, s'estaria creant un perjudici que una entitat pública no es pot permetre.

Jordi, lo dels 200 megues ho he tret de doblar l'espai que deieu vosaltres per a posar-hi més emfàsi ;)

Respecte el correu, bé, em sembla que el tema d'estar en 10 ordinadors diferents no és realment un motiu com per haver de superar 100 megues o 50 o els que siguin. El servei és de correu, no d'arxivador de correus. Un servidor POP3 en principi està pensat per rebre correus, no per fer de magatzem (un qualsevol, no aquest en concret). Si no fos pq google va trencar el tema d'hospedatge de correu fa 3 anys amb la creació de gmail a tot arreu se seguiria amb els 50 o 100 megues de torn. Com era fins fa 4 dies a hotmail, per anomenar-ne un de famòs. Sigui com sigui sempre m'ha semblat més segur tenir un els seus correus desats localment i fent-ne backups quan faci falta, que no dependre d'un servidor extern que pot tenir qualsevol dia la problemàtica que sigui. En general vull dir.

I paro d'enrotllar-me que el tema tampoc té més. Divergència d'opinions respecte l'ús de l'espai web/correu a internet n'he tingut bastantes al llarg dels últims anys i mai em poso d'acord amb ningú així que m'hauré de començar a plantejar la meva opinió ;)

Eloy ha dit...

A mi se'm queda curt l'espai de vídeo i àudio. Si posem uns quants programes de ràdio (comprimits a més no poder amb real player) i algun vídeo mínimament decent ràpidament se satura.
Potser no en som prou experts en el tema, però no ens dediquem professionalment a això.
Jo sóc mestre i a més a més doncs intento apropar les tecnologies als nens i nenes. Qüestions més tècniques de vegades se m'escapen. La veritat, m'agradaria saber-ne més, però no dono per tot. ;)