dilluns, de setembre 03, 2007

Noms feixistes als carrers d'Amposta

Aquest estiu m'ha donat per llegir les memòries d'alguns personatges de la història d'Espanya del segle XX. Havia sentit moltes opinions i volia llegir diferents versions. Així que em vaig posar a la feina.

Però el que m'ha sobtat d'aquesta lectura han estat alguns dels noms que han anat sortint. De cop sortia pel mig del relat el fundador de la Falange, Julio Ruiz de Alda. Curiosament a Amposta hi ha un carrer en lo seu nom. Per molts mèrits que tingui aquest senyor, no crec que sigui un nom adient per a mantenir en el nomenclator ampostí.

Un altre dels personatges feixistes que també té el seu espai en el nomenclator és Rafael García Valiño. Este cas encara em sembla pitjor que l'anterior. Curiosament va tenir un paper molt important en la batalla de l'Ebre per part del bàndol sublevat. No crec que sigui massa adequat tenir un carrer dedicat a aquest militar. Aquí teniu el seu carrer.

Nota de rectificació: El carrer García Valiño va deixar de dir-se així l'any 1998. Malauradament, la meua font d'informació (Google Maps) no recull encara els canvis. Demano disculpes per l'error.

En canvi, no he trobat per cap "callejero" d'Amposta algun carrer dedicat al ministre d'instrucció pública més important de tot el segle XX, Marcel·lí Domingo. Però ves a saber perquè no té el seu carrer ...

Nota d'edició: Haureu notat que les fotografies dels dos primers personatges estan a l'esquerra, està fet a propòsit.

4 comentaris:

Xavi ha dit...

Ep...
Has validat això in situ? Ruiz de Alda, no t'ho sabria dir però... García Valiño, crec que es va substituir fa uns anys per Soriano Montagut. És el carrer de l'antic pub "Txa Txa" (que ara no sé com es diu). Ho miraré... Un altre exemple, curiós si més no, és el de l'avinguda de la Ràpita entre els carrers Parlament i Beat Oriol. La placa de Avda de la Ràpita tapa una placa a sota on posa, Avd....co. Els punts suspensius corresponen a l'espai tapat per la placa Avda de la Ràpita. Pregunta: que hi posa a la placa de sota :-) ?

Anònim ha dit...

Efectivament Xavi, en Jordi no està ben informat (sembla que no visqui a Amposta). El carrer "García Valiño", ja no existix a Amposta, des de fa anys (més de 5, però no sabria precisar més), aquest carrer es diu Innocenci Soriano-Montagut, és la continuació del carrer Navarra i va des de la carretera Simpàtica fins a la plaça Lluís Companys (Consell Comarcal).

Com que algú també pot treure el tema el carrer Garcia Morato, continua tenint aquest nom perquè els veïns així ho vàrem decidir, quan ens ho va preguntar l'Ajuntament.

Jordi Perales ha dit...

Teniu raó, el carrer García Valiño va deixar de dir-se així l'any 1998. Perdoneu l'error. Les dades en que em basava sembla que no estan actualitzades (Google Maps)

Unknown ha dit...

A mi sempre em sobta quan a les eleccions surt a la llista de meses l'edifici Carrero Blanco.