dijous, de setembre 06, 2007

Monsieur Sarkozy

Aquests dies ens està sorprenent la carta que ha enviat tot un president de la república francesa a mestres i professors. Diu que s'ha de refundar l'escola francesa pels grans problemes que arrossega.

He llegit que Monsieur Sarkozy creu que la missió de l'escola és formar ciutadans lliures i responsables, alliberant-los de la irresponsabilitat del relativisme moral. Això ho he llegit en algun dels textos de la notícia.

No sé en quin mitjà he vist que afirma que no s'educa el nen deixant-lo creure que tot està permès, que té tots els drets i cap deure. És precís enseyar-li una escala de valors. Totalment d'acord, però ara ens podria dir Monsieur Sarkozy on s'ha fet això? Serà que ell ho ha practicat amb els seus fills i ara se'n penedeix?

És partidari de l'"aprenentatge de memòria". Home, no dic jo que no serveixi de res, i tampoc dic que no hagi d'intervenir en absolut la memòria en el procés d'ensenyament aprenentatge però d'aquí a basar un sistema educatiu en l'"aprenentatge de memòria".

Fent una traslació a Espanya, vindria a ser com tornar a aprendre la llista dels reis Godos. Per cert, els que els vau haver d'aprendre, encara els recordeu? Jo no me'ls he aprés mai, però estic segur que en 10 segons podria trobar en qualsevol buscador la llista complerta. Els podríeu recitar en 10 segons vosaltres?

Finament, un dels objectius de la reforma serà eliminar 11.200 llocs de treball d'ensenyants.

Crec que alguna cosa "falla" en l'educació, i no només a França, però no sé si aquests canvis que proposen els francesos ajudaran a canviar la tendència o a accentuar-la encara més. Bé, això és el que volen - els francesos -. Veurem on van a parar.

3 comentaris:

JRoca_Font ha dit...

Certament aquests canvis no pinten gaire bé. Espero que s'hagin assessorat bé amb experts educadors i que el que ens hagi arribat aquí siguin només els temes més polèmics, tot i això aquest paio no m'agrada, el veig massa de dretes.
Salut

Júlia ha dit...

No sóc simpatitzant de Sarkozy, però crec que el millor de tot plegat serà que, a favor o a contra, s'obrirà un debat al país veí que aquí també ens fa molta falta. Cal llegir la carta sencera i veure com se'n treu l'entrellat, és interessant mirar els fòrums francesos, per veure pr on van els trets.

Anònim ha dit...

Els politics no ho han resolt, però els "educadors" tampoc ho han aconseguit res quan sels ha donat la possibilitat d'ordenar l'educació/ensenyament.

Per molts motius socials i econòmics, i en resum per una pèrdua de la figura de la familia-educadora, tenim uns joves que pujen com tots ja sabem.

Amagar el cap baix de l'ala dreta o esquerra, no resoldrà res.