dilluns, d’agost 06, 2007

Amposta, Portal educatiu, Llicències d'ús i respecte a l'autoria


El divendres vaig saber que presentaven els diferents portals que integren el projecte de ciutat digital. De cop em vaig quedar parat, com dirien Quico el Celio "Parat de pedra". Per deformació professional vaig anar a veure de seguida el portal educatiu. Pels diners que ha aportat el ministeri corresponent i l'administració autonòmica havia de ser un portal d'aquells potents, si més no, amb recursos abundants.

El primer que et trobes és una eliminació de qualsevol referència al programari utilitzat fins i tot en el codi font de les pàgines. Serveixi com a exemple algun troç de codi que diu literalment : "De moment eliminem el titol de la pàgina, amb el log n'hi haurà prou". Els desenvolupadors del projecte s'han limitat a instal·lar un Moodle, que és un campus virtual dels més utilitzats actualment, fet amb programari lliure i a més és totalment gratuït. A més, s'han limitat a instal·lar un nou "Theme" (imatge gràfica) i a posar un parell de cursos, almenys un d'ells és un curs d'OpenOffice disponible a la xarxa gratuïtament.

De Moodles en el Departament d'Educació n'hi ha a porrades. Fins i tot professors d'Amposta disposen del seu propi Moodle i han realitzat investigació sobre el seu ús. Però em temo que no els hauran consultat massa. Potser m'equivoco, ves a saber.

Dedueixo que els desenvolupadors no deuen ser molt experts en el Moodle perquè en el nom del portal hi han posat el nom del "Theme", i no el que teòricament haurien d'haver posat.

En fi, que des del punt pedagògic crec que aquesta eina no servirà per a massa coses, almenys en les escoles i instituts d'Amposta. Si el Departament ja oferia aquest servei perquè hauran de passar-se al nou portal de l'Ajuntament si hi ha una institució que ofereix més serveis?

Com sempre, s'ha anat a fer una cosa nova abans d'avaluar què és el que hi havia i com es podia aprofitar, però no, la política és així. Cal tenir una cosa exclusiva encara que no serveixi per a res.

Per cert, dels dels 49.000 euros de pressupost, quin percentatge correspon a la feina ja realitzada? Falta encara la formació i la divulgació, no? Vaja, que per una hora i mitja de feina cobrar 49.00 € seria un disbarat, segur que falten coses.

11 comentaris:

Artur Tallada ha dit...

Hola Jordi,

no està malament aquesta ratio, 49.000 euros per 90 minuts de treball !!! Si ho arribo a saber faig recompte de les hores i hores que m'he estat batallant amb diversos moodles, igual que tu vaja, que t'haig d'explicar !!! Nosaltres en els centres, anem i proposem de posar en marxa una eina que considerem del tot adient per a la feina nostra que és ensenyar... n'aprenem quasi bé sols, fem difusió i conscienciació a la resta del claustre, ... hem de fer i de convencer ..... a un lindo precio .... bé, de tant en tant et toca emportar una bona enrabiada per que sempre hi ha qui surt i et pregunta: ... i tot això no seria millor cintinuar fent-ho amb el paper, com sempre ??

Records des de les Ampostes !!!

Anònim ha dit...

suposo que t'has informat be del tema i no t'has limitat interpretar uns números. jo també puc dir que els mestres es foten unes vacances de 3 mesos i no és així, oi?

Anònim ha dit...

Crec que no te ni ides de com funciona un portal com el de ciutatdigital, pel que veig, i pels teus comentaris.

Mirat mes de dos minuts la web, i ho entendras:
Apartat Cominitat Ciutadana, Portal Web programat en java (90 hores no?)
Ves baixat el codi font de la pagina oficial, i si en tens un parell montau, pero no sobre güindows, montau sobre linux.

Clar sempre que modifiquis algo a nivell intern, no es modificar 4 php's i 2 html's...
Es agafar el codi font, modificaru, pujar la revisio a un svn, despres anar al servidor, baixaro i compil.larlo. Cla que si no tenim ni idea com funciona un svn ni que es un portal basat en java, es normal que parlesem amb aquesta prepotencia.

El tema del Moodle
El titol de la pagina es: Amposta Ciutat Digital: Comunitat Educativa.

Jo crec que els mestres s'aburreixen amb 3 mesos de vacanses, i aqui en tenim un exemple.

No t'escric mes per que tinc feina.

Vinga Passiu be!

Jordi Perales ha dit...

A vorem, contestaré per educació els dos últims anònims que han escrit.

En primer lloc una apreciació sobre els comentaris. Jo he criticat l'apartat educatiu, la resta com bé dieu no el conec, ara bé, la vacil·lada de muntar-ho sobre linux, la veritat me sembla excessiva. És bastant més fàcil montar un entorn d'este tipus sobre linux que sobre güindous. Eu, so pena m'erre!

Sobre la segona vacil·lada, la de modificar codi, home, està bé per a impressionar, però no ens enganyem, del moodle no s'ha modificat més que quatre phps i 2 htmls. Res més, i això ho sap fer qualsevol estudiant de cicles formatius que haigue fet algo en php.

Finalment, pots creure lo que vulgues sobre les vacances dels mestres. N'hi ha que en fan 3 mesos, i n'hi ha d'altres que en 3 setmanes i mitja en tenen prou. Això és com a tot arreu, hi ha persones que treballen i n'hi ha altres que no.

Per cert, amb 49.000 euros per hora i mitja de treball, algú si que se podrà fer unes vacances de més de 3 mesos.

Per cert, el nom abreviat del moodle que heu penjat és acidEduca, ho podeu canviar a la configuració del moodle. Segur que ja sabeu on. I si no ho sabeu, sempre us podeu matricular en alguns dels cursos que es fan sobre Moodle arreu.

Ah, i si voleu entrem a discutir el treball que he fer sobre moodle quan vulgueu. No tinc cap problema en ensenyar què he fet amb aquest EVEA.

Jordi Perales ha dit...

Ah si, em deixava una coseta a l'anònim que ha fet la vacil·lada sobre linux. Si realment vols vacil·lar, fes el favor de navegar des de linux home, que queda molt bé parlar com ho has fet tu i utilitzar un Windows XP amb una pantalla a 1280x1024 i amb conexió de Telefònica. Això si, utilitzes software lliure per navegar, molt bé. Un altre usuari per a Firefox 2.0.0

Artur Tallada ha dit...

Uiii com està el pati !!!

No vull afegir polèmica. Em declaro neutral i com a neutral opino.

1. Jo crec que som tots prou grans com per a identificar.nos i subscriure les nostres paraules.

2. Penso que Ciutat Digital és un gran projecte i com forofo de la informàtica m'agradaria que fos una de les senyes d'identitat de la nostra ciutat. des d'aquesta perspectivs, endavant, ànims i tot el meu soport que sigui necessari.

3. El Moodle del la part educativa, no ens enganyem, massa estona no ha costat. Una dada, el departament d'educació aquest curs passat va montar un concurs de disseny de temes per a la seva maqueta de portal educatiu .... entre els alumnes de Batxillerat.... si no recordo malament.

Vinga. Salutacions.

Anònim ha dit...

M'ha agradat la discusió perquè és força típica, parlo com a enginyer informàtic i com a gerent d'una petita empresa que també treballa en ocasions per l'administració pública. Si bé és cert que a vegades els pressupostos semblen inflats, també és cert que sovint les hores de teca de veritat (anàlisi, planificació, codificació) poden ser igualades per les hores de gestió del projecte I DEL CLIENT. Quantes vegades m'he trobat que un Client va assentint i dient que sí amb convicció per després adonar-me que no havia entès ni l'essencial, perquè posen a gestionar un projecte informàtic, per exemple a un periodista o a un historiador o a un magisteri? Llavors et trobes que has de fer consultoria encoberta i gestionar el projecte a casa el Client sense que això estigui pressupostat...o te la jugues a que el projecte acabi essent un fracàs per incompetència dels gestors del Client. I això passa MOLT MÉS SOVINT quan treballes per l'administració pública.

I per últim, li demanarieu a un metge que cobres per 10 minuts de consulta molt menys del que us cobra? ...probablement no, perquè? doncs perquè per fer-vos un diagnòstic en 10 minuts ha hagut d'estudiar milers d'hores, i aquestes senyors, també s'han de pagar d'una manera o d'una altra.

La qüestió important però és l'honestedat, si faig servir programari lliure i el modifico, bé puc dir-ho i cobrar per les modificacions, les quals també poden estar ben fets o mal fetes, cosa que molta gent no enten, el programari pot funcionar aparentment igual, ja sigui un codi dolent o un bon codi, i només es notarà quan sorgeixin problemes, es demanin noves funcionalitats o en el temps de ressolució d'errades o incidències.

Ja acabo! quin gran tòpic i mite la comparació entre java (us referiu a J2EE) i php. Us asseguro que són iguals de difícils o fàcils tots dos, amb la diferència que amb PHP és molt fàcil fer autèntiques xapusses i en J2EE això és una mica més difícil. Però l'autèntica dificultat no rau en anar picant codi, sinó en els coneixements i en la capacitat d'anàlisi i abtracció per a dissenyar una bona aplicació, igual que un bon dissenyador no és només un paio amb un Apple + Freehand/Quark + Photoshop, sinó que aquesta persona ha de tenir uns certs coneixements per a saber dissenyar BÉ: de tornada a l'exemple del metge.

PS: Que consti que no tinc res a veure amb aquest projecte.

Anònim ha dit...

Recordo que fa un parell d'anys vaig col·laborar com a consultor per a fer la instal·lació d'un moodle per a la conselleria d'educació d'un govern autonòmic.

Per instal·lar un moodle, fer petites modificacions (com les que s'han fet en aquest projecte) i fer la "demostració", es va pagar 600 Euros a la persona que ho va fer.

Anònim ha dit...

Vam posar-ne en marxa aquest mateix any un per a una entitat pública, s'hi va dedicar un únic enginyer, en aquest cas el Client va ser clar, concís i intel.ligent amb els seus requeriments.

Tot i així és arriscat especular sobre projectes sense conèixer tot l'abast de la feina. Per aquert import i essent institució pública devia haver-hi concurrència o concurs públic? heu consultat si hi havia un plec de condicions? En cas de concurs intern, al ser una institució pública s'hauria de poder demanar els pressupostos i l'acta d'atorgament.

Anònim ha dit...

Instal·lar un moodle ? 5 minuts. Crear la base de dades i instal·lar els fitxers php.

Modificar un theme de moodle ? pel que han fet només el logo i emplenar unes quantes variables de moodle.

No us deixeu enganyar

Xavier Belanche ha dit...

Me ha llamado enormemente la atención el proyecto, especialmente el llamado "portal" que lo anuncia. Portal que, si no voy equivocado, es pagado y mantenido por fondos públicos (aparecen logos de diferentes administracioes públicas). Bueno, pues ya que mis dineros contribuyen a la causa, me doy el placer y derecho de hacer varias observaciones. Allá vamos:

a. El portalito (http://www.ciutatdigital.cat:8080/web/guest/inici) no valida. Contiene, según el validador de la W3C, 77 errores! Algunos de ellos tan enormes como olvidar de añadir en la primera línea del documento la declaración del DTD.
b. Tampoco valida el CSS. Técnicamente he econtrado perlas del sinsentido. Por ejemplo, definir dos reglas con los siguientes selectores:

body {
...
}

body * {
---
}

Vaya, que mucha idea sobre herencia o comportamiento en cascada de las hojas de estilo, va ser que no!.

c. Como portal que declara abiertamente una ayudita digital a los ciudadanos y ciudadanas de Amposta, no han pensado mucho en la accesibilidad (no mucha, por cierto) del contenido de los documentos: la maquetación se sustenta en... tablas!. No especifican el idioma principal, el català, lo que un lector de pantalla se lo podría pasar "teta" leyendo el documento con un acento de Texas. Esto lo digo por una razón muy simple: he navegado por algunas páginas del portal. Según llego, el idioma principal de la página es difetente a la anterior. Luego, lo más cachondo, es cuando intentas leer el contenido en otro idioma, por ejemplo..., español, y me aparece el documento en català. Pruebo con el idioma de Víctor Hugo. Nada. La página se resiste!

d. Compruebo con asombro que el menú superior (layout-nav-container) es, realmente, superior. Lo que podría haberse resumido en una simple lista no ordenada y cuatro reglas de CSS, nos encontramos con una serie anidada de elementos y más elementos sin sentido (div detrás de divs...) que culminan en una tabla, sí, una tabla.

e. Entrar en el diseño ya es más personal, pero creo que tampoco se han esmerado demasiado. Sólo falta comprobar el tratamiento gráfico de las imágenes y aquellas que sirven de ornamento/fondo. Como dice un anónimo más arriba, no hace falta ser un devoto de Jobs para diseñar bien, pero almenos un cierto buen gusto y conocimiento de lo que se está haciendo en estos momentos.

f. Quizá, lo que más me revienta, es el uso de un objeto flash inservible para anunciar a los esponsores oficiales. Tiene su qué ya que no están enlazados. Ah! no creo que un lector de pantalla sepa descifrar los logos, por lo que los invidentes o personas con deficiencias visuales pueden pensar que esto, en realidad, es un "chiringo" de verano.

En fin, vuelvo a mis cositas...